Hem Vinvärlden Koll på din sommelier – Carola Regnell

Koll på din sommelier – Carola Regnell

av Livets Goda

Carola skrattar kärleksfullt när hon beskriver hur mamman satte stekpannan på bordet under uppväxten. Det blev i stället praoperioden på en pizzeria i åttonde klass som fick henne intresserad av mat och restaurang. – Jag förstod redan då att jag kunde få gästerna att bli glada genom att ge dem service och att jag var bra på det. Hon beskriver sig själv som en vilsen själ i tonåren med svårighet att välja gymnasieutbildning. Till sist blev det jordbrukslinjen och därefter gjorde hon lumpen som kock och arbetade ett år på en gästgivaregård. – Sedan åkte jag till Frankrike som au pair ett år, berättar hon. Jag och en annan svensk tjej förstod behovet av hjälp i köket hos de olika familjerna vid fester och bjudningar så vi drev en mindre cateringverksamhet där nere. När Carola kom hem till Sverige var hon sugen på att fördjupa sig i restauranghantverket och läste en ettårig serveringsutbildning. Därefter flyttade hon till österrikiska alperna och arbetade som servitris i ett år. Väl hemma var det matsalen som fortsatte locka. Carola serverade först på Ronneby Brunn och följde sedan med ägarna till Åre när de öppnade krog där. – Det blev ett par års säsongande Åre – Gotland för mig där jag slutade som serveringsansvarig på ett ställe i Åre. En morgon fick Carola syn på en annons i DN. Det var ett lyxkryssningsfartyg som sökte serveringspersonal för sexmånaderskryssningar jorden runt. – Jag sökte och fick det, säger Carola innan hon beskriver det otroligt speciella arbetet på en lyxbåt. Här tillfredsställdes alla behov som gästen skulle kunna tänka sig att ha. Allt från att skära upp maten på tallriken till att lägga servetten i deras knän. Dessutom betygsattes personalen av gästerna var fjortonde dag. – Det var udda men jag har lärt mig enormt mycket om service därifrån, säger hon. Gästerna förväntade sig allt. Men när jag kom hem andra gången ville jag ta tag i livet och göra något ordentligt. Carola valde att läsa om gymnasiet själv och hade efter ett par år bra betyg från ekonomisk linje. Med det i handen kunde hon välja bland högskoleutbildningar men hittade ingen som hon tyckte skulle ge valuta för insatsen. I stället startade hon ”Kajsas Kök” i Karlskrona. En smörgåskrog i ”subways” – stil som snabbt fick bra omsättning. Det möjliggjorde att hon kunde sälja och köpa en större krog, betydligt större som var inriktad på lunch. – Då hade min fastighetsägare ytterligare en restauranglokal som han inte fick snurr på så snart hade jag två krogar, fortsätter hon och skrattar. Den andra var dock mycket en festvåning. Nu var dock Carola riktigt suger på att läsa vidare och hittade Gustibus sommelierutbildning i Malmö. – Jag fick väldigt trevlig bemötande när jag ringde dem plus att jag gillade att hemsidan var så strukturerad, motiverar hon valet av utbildning. Sommelierutbildningen beskriver hon som tuff men otroligt inspirerande. – Innan jag började på Sommelierutbildningen var mina kunskaper om drycker som om att jag satt i en kanot i en å, säger hon. Efter avslutad utbildning kände jag mig mer som om jag satt i en roddbåt på Indiska oceanen. Ju mer jag läser desto mer inser jag att jag inte kan. I mitt yrkesliv som krögare och sommelier har jag lärt mig att gästen betalar för är att få ta del av mina kunskaper så utbildningen betydde mycket. Nu var Carola med två krogar, två barn och studier som krävde massor av tid. Lösningen blev en duktig restaurangchef som möjliggjorde att Carola kunde sitta och plugga tre timmar varje morgon för att klara examen. För fyra år sedan kom Svensk Bio till Karlskrona och meddelade att de skulle öppna ett filmpalats. De ville också ha en bra restaurang i ansludning den det och frågade därför Carola. Under tiden som bygget framskred sålde hon sina krogar och jobbade med vinprovningar. – Men jag ville underhålla mina språkkunskaper i tyska och franska så jag började arbeta som lärarvikarie. Jobbet som språklärare på gymnasiet var så roligt att hon läste in gymnasielärarexamen. När biopalatset stod klart öppnade Carola restauang Vita Duken med vinotek. – Det är och har varit otroligt tufft att göra en sån här satsning här i Karlskrona, säger hon och skrattar igen. Det finns ingen vinkultur helt enkelt. Min utmaning var att få gästerna att våga prova bättre viner utan att skrämma dem. Resultatet blev att installera ett vinotek där de själva kan stå och välja. I stället för à la cate – menyer jobbar Vita Duken med bufféer som är säsongsbetonade. – Vi har en inspirationslista i köket som alla vi som jobbar här fyller på med rätter vi själva är sugna på. När den är full så byter vi meny. Sitt vinotek har Carola delat in i smakkategorier för att underlätta för gästerna. Hon understryker hur viktigt det är att personalen inte sätter sig på några höga hästar. I stället uppmuntrar de gästerna att prova nya viner och försöker guida dem genom att fråga vad de dricker till vardags. Carolas ambition är att Vita Duken ska vara som ett förlängt vardagsrum. Du väljer ditt vin, serverar dig själv, myser bland vinböcker och kartor eller tar något gott att äta. – Vi har en majoritet av kvinnliga gäster, både ensamma och i grupp, förklarar hon. Jag vet inte varför men det är trevligt att de känner att de kan slinka in hos oss och bara ta ett glas vin och läsa en bra tidning eller bok. Trots att Karlskrona är en liten stad med en svag krogkultur har reaktionerna varit väldigt positiva på Carolas satsning. Många gäster åker en bra bit för att ta sig till Vita Duken och flera har försökt locka henne att satsa på ett liknande koncept i ”sin” stad. Som egenföretagare arbetar Carola för det mesta men hon ser ändå till att underhålla sina dryckeskunskaper på fritiden. Semesterresorna styrs gärna till vinområden och förutom att konsumera vintidningar så går hon på munskänksprovningar och är med i sommelierföreningen. – Sedan uppskattar jag verkligen nyhetsbrevet från Gustibus, de är alltid väldigt matnyttiga. I sin egna vinkyl har hon alltid tre olika viner. En torr, vit bag-in-box, en krispig Riesling och en Pinot Noir som växt svalt. – Det är comfort wine för mig, säger hon. I vår tycker Carola att Livets Godas läsare ska komma till Vita Duken för att bli rejält bortskämda. – Vi tycker verkligen om att ta hand om våra gäster så välkommen hit och njut, avslutar Carola. För Livets Godas läsare tipsar Carola om tre härliga rödviner att möta försommaren med: – Max Mann Pinot Noir (nr 75080) 79 kr. Det är en intressant, kallväxt Pinot som utvecklas ofantligt mycket i glaset. – Rietvallei Shiraz Petit Verdot Viognier (nr 72538) 109 kr. Det är fylligt, kryddigt och mustigt. Ett av få viner som håller lika mycket i munnen som det lovar i doften. – Reserve du Vieux Noir Malbec (nr 2212) 69 kr. Jag är verkligen förtjust i den här typen av malbecviner från Cahors. De är som en oborstad granne, alltid lika spretiga men samtidigt härliga. För mer information om Vita Duken se: http://www.vitaduken.nu/

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING