24 – åriga Caroline är uppvuxen i Märsta utanför Stockholm och gick hotell- och restaurangskolan i Sollentuna. Lockad av smaker och skapandet i köket var hon fast besluten att jobba som kock fram till att hon på sommarloven började jobba extra som servitris i Öregrund. – Det blev så av den enkla anledningen att det var betydligt enklare att få jobb i matsalen, säger hon och poängterar att det är betydligt mer fokus på kökskurserna än matsalskunskap på gymnasiernas restaurangutbildningar. – När du är i gymnasieåldern har du ju inte kunnat utforska dryck än, tillägger hon som en förklaring men inser i efterhand att hon nog säkert fick grunderna i dryckeskunskap redan under gymnasietiden, även om hon inte tog särskilt stort intryck när det begav sig. Direkt efter studenten sökte sig Caroline till en av Sveriges bästa krogar, Fredsgatan 12, där hon fick jobb som nisse. – Jag fick gå upp i servisen redan efter ett år och har lärt mig enormt mycket av alla duktiga kollegor, säger hon ödmjukt men tillägger hur behovet av en fullständig sommelierutbildning ökade vartefter. – På Fredsgatan handlar så mycket om dryck att jag velat gå utbildningen länge och när Restaurangakademiens ettåriga YH-utbildning Internationell Sommelier dök upp kändes det helt perfekt för mig, berättar hon. Caroline beskriver den nya utbildningen som enormt grundlig i allt som rör matsalsarbete på en bättre restaurang. Då heltidsutbildningen innebär en hel del praktik, valde hon att lägga sin första LIA-period (lärande i arbete) hos sommeliergurun Lasse Solum på Grand Hotel i Stockholm. – Jag gjorde allt som han gjorde, säger hon och beskriver vilket administrativt jättearbete det innebär att hantera en så pass stor vinkällare som Grand Hotel innehar. Sin andra praktikperiod valde hon att lägga på Operakällaren som skulle kunna kallas en konkurrent till arbetsgivaren Fredsgatan 12 även om inte Caroline ser det så. – Det är klart att vi är på samma nivå kvalitetsmässigt, utbrister hon men tillägger att de två krogarna skiljer sig åt totalt i sättet att arbeta. – De arbetar oerhört klassiskt med mycket sommelierhantverk medan vi på Fredsgatan är betydligt modernare, fortsätter hon och medger att praktiken på Operakällaren var väldigt lärorik. Om ett par veckor tar Caroline sin examen och är nu sugen på något större utmaningar framöver. Hon erkänner att hon gärna skulle nappa på ett erbjudande om sommelierjobb utomlands eller ett arbete här hemma som innebar större utmaningar. – På Fredsgatan arbetar vi ju mycket med dryckespaket till våra menyer så att presentera vin kan jag efter fem år i matsalen här. Nu behöver jag lära mig att ta mer ansvar och så småningom köpa in viner, förklarar hon. Dessutom lockar det med språkbiten vid ett eventuellt utlandsjobb. När Caroline är ledig är det vin och mat, mat och vin och åter vin som upptar hennes tid. För att förkovra sig reser hon gärna och då till vindistrikten. – Jag försöker att komma iväg i alla fall två gånger per år. Sist var det till Kalifornien och snart åker jag till Frankrike, säger hon. Bourgogne, Rhône och Champagne står på schemat i sommar och Caroline vet redan vilka producenter hon ska besöka. – Det gäller att boka i tid om man vill besöka de bästa, säger hon glatt. Sin vinsmak beskriver hon som klassisk i grunden men samtidigt öppen och nyfiken. – De klassiska vinerna står för en grund som du alltid kan falla tillbaka på, förklarar hon. Dock ser jag mig som väldigt nyfiken och nyskapande. Jag gillar att upptäcka nya områden. Däremot behöver det ju inte gå till överdrift. Jag ser ingen poäng med Riesling från södra Spanien till exempel, det blir inte bra helt enkelt. Att få arbeta med sitt största intresse ser Caroline som en ynnest vilket också medför att hon umgås mest med likasinnade. – Det är härligt att prova viner med andra vinälskare. Sedan försöker jag att äta ute så mycket som möjligt eller så blir det hemmamiddagar med goda viner. Just nu cirkulerar allt kring vin så visst är det intensivt men väldigt roligt. Hon skrattar när hon beskriver hur svårt hon har att bara koppla av när hon själv är gäst på en restaurang. – Jag njuter och blir inspirerad men kan inte stänga av ljudet från klockan i köket så visst är jag skadad. När Caroline ska rekommendera tre härliga sommarviner till Livets Godas läsare får hon fundera en stund men finner sig sedan. – Georg Breuer Riesling Sauvage (nr 5899) 109.- är en jättegod, torr och frisk Riesling som är härlig till den lättare maten nu i sommar såsom sallader, fisk och skaldjur. – Pierre Peters Cuvée de Réserve (nr 7350) 265.- är också otroligt bra och väldigt prisvärd Champagne. – Ska jag rekommendera rött vin just nu väljer jag Italien. Barolo Aldo Conterno (nr 95567) 579.- Det är extremt gott till sommarens grillade köttbitar. För mer information om Fredsgatan 12 se www.f12.se
791