Den goda maten till trots skulle Christin välja en helt annan yrkesinriktning, nämligen studier inom journalistik både i USA och på journalisthögskolan i Stockholm. Redan på gymnasiet hade Christin börjat arbeta extra med catering och det fortsatte hon med under studietiden till journalist. Vid den här tiden började hon också arbeta extra som kock på restaurang Magasinet i Vaxholm, detta trots att hon inte hade någon kockutbildning. Artbetet som kock gav mersmak, och ledde till att Christin på kvällstid utbildade sig till kock vid Culinar, dessutom tog hon flera distanskurser genom Grythyttan. Efter förfrågningar om att arrangera caterings i egen regi, startade hon 2004 sitt eget företag Hemma Hos Christin. Nu tog det gastronomiska hantverket ett fast grepp om Christin, och för att utveckla sig själv och sitt koncept, behövde hon fylla på med dryckeskunskap och tog 2007 sommelierexamen vid Restaurangakademien. Med boken Bröllopsfesten (2010) om planeringen inför och middagen på det egna bröllopet, lades grunden för en ny del av karriären, som koordinator och planerare av bröllopsfester. I tisdags fick Christin sitt första barn, Freja. Vi på Livets Goda ber att få gratulera! Du måste ju ha noterat ett ökat intresse för matlagning genom året, men är det så att du genom att laga mat till viner, fångar en annan typ av kunder än de som vanligen går på kurser i matlagning? Så är det nog, men jag har egentligen både grundkurser i matlagning och mer fördjupade kurser där de som går redan har goda kunskaper inom framför allt mat. Det är på dessa kurser som vinet till maten får ett större utrymme, och de som går på de fördjupade kurserna med aktiv matlagning har mat som en uttalad hobby och ligger vanligen ett steg före den vanliga kunden. Genom kurserna hos söker de framför allt mer inspiration och får också lite vinkunskap på köpet. Hur brukar du lägga upp en matlagningskurs, utgår temat alltid från maten eller börjar du ibland med vinet också? Oftast utgår jag från maten, antingen från det som är säsong eller ett givet tema som exempelvis Italien, och då blir ju vinvalen mer givna. Jag har alltid ett par färdigplanerade menyer som kunderna väljer från, men ibland plockar de själva ihop olika rätter de vill laga. Men planerar du valet av råvaror med hur smakmötet ska bli med vinerna? Så är det absolut, all mat vi lagar är vinvänlig och vinerna måste passa till, det är en del av den inspiration jag vill dela med mig av. Under kursen talar vi väldigt mycket om hur vinet smakar, snarare än vilken jordmån det har vuxit i, och jag förklarar hur smakerna i vinet antingen gifter sig eller inte med råvarorna och maträtterna. Det viktiga är att kunderna förstår hur de kan tänka när de kombinerar mat och vin, och det här är väldigt uppskattat. Jag brukar också uppmana deltagarna att prova alla kvällens viner till varje maträtt, då blir det så tydligt att olika vintyper passar bättre till vissa typer av maträtter. Är det några speciella druvsorter eller vintyper du tycker är särskilt lätta att arbeta med för att nå de perfekta kombinationerna? Ja, så är det nog, det finns flera exempel på det, men jag har en favorit som är väldigt lätt att kommunicera mot deltagarna, en riktigt typisk sauvignon blanc från Nya Zeeland. Det är ett så tydlig vin, ett vin som är lätt att förstå och det passar på ett tydligt sätt väldigt bra till många av de förrätter av fisk och skaldjur som jag har på mina menyer. Gör man så tydliga kombinationer, med viner som är distinkta och lätta att minnas, då lär sig deltagarna mycket mer, och de kommer också ihåg sina lärdomar bättre. Följdfrågan blir ju då om det finns någon vintyp som är betydligt svårare och som du kanske till och med undviker av den anledningen? Visst finns det viner som är både mer svårarbetade och mindre tydliga, och därför inte är så lätta för kunderna att förstå sig på, men jag jobbar aldrig med sådana viner och jag kommer egentligen inte ens på några bra exempel på sådana just nu. Ser du något särskilt som efterfrågas hos kunderna, avseende råvaror, matkulturer, ekologiskt odlat, vintyper, och så vidare? Det har länge varit ett stort intresse för ekologiskt odlade råvaror och viner, jag är helt övertygad om att människor idag vill veta varifrån det man äter och dricker kommer. Jag får också känslan av att man lockas mer till de småskaliga, som det ekologiska ofta är, att det finns mer intressanta saker att berätta om dem, en mer personlig historia. Och jag märker också att nu, när vi har flyttat ut på landet och har ett eget trädgårdsland och också höns, att deltagarna tycker att det nästan är lite exotiskt att gå ut och dra upp lite morötter ur jorden som man sedan tillagar. Annars ser jag inte direkta trender, annat än att det som efterfrågas numera, när det gäller mat, alltid är säsongsbetonat. Några egna favoritviner, druvsorter eller ursprung? Jag måste säga champagne, det har jag alltid tyckt väldigt mycket om och det är också oftast champagner som jag har på de vinprovningar jag håller för mina kunder. När det gäller andra viner är jag generellt sett lite mer dragen åt Nya världens viner än åt klassiska vinländer som Frankrike, och det har också lite att göra med den mat vi lagar. För mig beror vinvalet väldigt mycket på tillfället och såklart maten vi äter till vinerna. Jag anpassar alltid vinet efter maten. Har du hunnit resa i vinvärlden något, eller har det mest blivit arbete sedan du gick ut sommelierutbildningen? Jag har rest en hel del i Italien, men nu senast blev de en resa i Kalifornien, där vi bland annat besökte producenter i Mendocino. Särskilt hos Navarro Vineyards blev jag så där härligt medtagen, det var en fantastiskt vacker vingård, deras pinotviner var riktigt goda, precis som vinet av gewürztraminer, och så gör de också ett par fina söta viner som jag tyckte väldigt mycket om. Det är viktigt att åka till vinproducenterna, att förstå hur vinet gör och varför det smakar som det gör. Det är en känsla av vinet man inte kan få på ett annat sätt. Så har du ju blivit väldigt framgångsrik som bröllopskonsult, och kanske mest avseende bröllopsfesten. Har du mycket sådana events, och vad är det särskilt som kunderna behöver råd kring? Det som till en början vanligen är en förfrågan om var man kan hålla sin fest, och möjligen hur man kan planera sin meny, blir ofta uppdrag som mer och mer omfattar ett helhetsgrepp över bröllopsfesterna. Det är ju den största festen man ordnar i sitt liv, och väldigt få personer inser till en början hur stor organisation som krävs för att anordna ett riktigt lyckat bröllop. Det hela kan börja ett år i förväg, och under resans gång går vi igenom detaljer med lokalen, dukning, vilken mat som ska serveras och vilka dryckerna ska vara. Vi kommer överens om en meny, de proväter den tillsammans med olika drycker och så börjar man finslipa på detaljerna. Det är fantastiskt att få jobba med helheten, det är så varierande och inspirerande. De senaste åren har jag arrangerat omkring 20 bröllop varje säsong, från maj till september. Det är i stort sett ett bröllop per helg. Hur mycket hjälp har du av din sommelierutbildning ur det här perspektivet? För bröllopsfesterna är det naturligtvis viktigt att ha en god dryckeskunskap för att välja ut passande drycker, men jag jobbar aldrig djupare med vin under dessa uppdrag, även om allt från aperitif till menyviner och sprit till baren ska planeras in. Däremot har jag stor nytta av sommelierkunskapen vid matlagningskurserna. Då har vi tid att prata djupare om vinerna, och då är intresset för vinet hos deltagarna också mycket större. Har du några handfasta, snabbt råd hur man bör tänka när det gäller drycker till ett bröllop? Ofta handlar det ju om större sällskap och volymer, och därför kan man behöva tänka på att välja bra viner i rimlig prisnivå. Något som många kunder undrar över, och är osäkra på, är hur mycket vin som går åt. Ett tips att gå igenom sin gästlista och fundera över om det finns några gäster som förväntas dricka lite mindre, eller mer. På så sätt kan man få en första idé om hur mycket som kan gå åt. Det är alltid bättre att köpa för mycket vin och andra drycker, och köper man dem hos Systembolaget snarare än på någon resa eller i taxfree, kan man faktiskt lämna tillbaka oöppnade flaskor som inte har gått åt. Ofta är det klokt att välja viner med lite större fruktighet, det uppskattas av fler gäster. Och så tycker jag det kan vara en god idé att välja viner med skruvkapsyl, särskilt om det är många flaskor som ska öppnas. Det är ju helt klart smidigare. Det hela började ju faktiskt med ditt eget bröllop. Vågar man fråga vad ni drack, och hur ni tänkte kring just de valen? Vi hade färsk tysk sparris till förrätt och drack riesling till det. Till varmrätten, en fylld majskyckling med en västerbotten- och potatiskaka och en rödvinssås, drack vi en rioja, ett i och för sig gott vin, men hade jag inte fått lite hjälp med anskaffning av just det vinet, hade jag kanske valt ett annat. Men det var som sagt gott. Och till dessert åt vi en pannacotta med citron och drack ett vin som jag fortfarande ofta använder, Noble Late Harvest från Nederburg. Nu går du ju själv i väntans tider, vilken dag som helst är det dags för att föda. Vad tycker du egentligen om utbudet av alkoholfria drycker, och har du några råd vad man ska servera som alternativ till öl och vin på en fest? Helt klart har sortimentet blivit så mycket bättre på sista tiden, och det är glädjande eftersom man måste kunna erbjuda andra drycker än mineralvatten till dem som inte vill dricka alkohol. Och de alkoholfria vita och röda viner som har funnits, och fortfarande finns, är ju inte särskilt goda, men de mousserande alkoholfria vinerna är överlag bättre än de vita och röda. Det finns flera drycker jag tycker är riktigt bra, bland annat några av de olika från Sentimans, de är tack och lov inte särskilt söta. Ett bra alternativ till röda viner är 100% Blåbär från Saxhyttegubben, det har en fint fruktig men torr smak. Gastronomigruppen gör en del riktigt bra torra och fruktiga äppelmustsorter som också varmt kan rekommenderas. Ett tips är att inte snåla, utan att lägga lite mer pengar på de alkoholfria dryckerna, de bästa är inte särskilt billiga, och också att välja olika drycker till de olika rätterna, precis så som man gör med öl och vin. Om du nu fick dricka lite gott, vad skulle du helst då vilja ha i glasen? De senaste nio månaderna har jag inte druckit alkohol alls, såklart, och nu längtar jag verkligen efter ett gott vin. Till sommaren kanske jag kan dricka lite champagne och några härliga roséviner, och så ska vi nog öppna den flaska Ornellaia vi fick i bröllopspresent. Det ser jag fram emot.
876