Hem Vinvärlden Koll på din sommelier – Emma Berthas

Koll på din sommelier – Emma Berthas

av Livets Goda

– Det var härligt och en lyx att vi alltid hade tillgång till eget kött och fina ägg, säger Emma och beskriver matglädjen som rådde i föräldrahemmet. Att arbeta med mat eller dryck var dock ingenting som lockade Emma i tonåren. Hon spelade Valthorn och gick på musikgymnasium i Sundsvall. Viljan att tjäna egna pengar ledde henne till extraarbete på norrländska hamburgerkedjan MAX, det var här hon fastnade för att arbeta med service. – Jag fortsatte där ett tag efter studenten också, berättar hon och beskriver hur hon lockades allt mer av krogvärlden och att få jobba med människor. – Jag gick en intensiv bartenderutbildning i Göteborg och jobbade som bartender i Sundsvall efter det, fortsätter hon och tillägger att hon snart drogs till Stockholm och större utmaningar. Emma fick jobb som runner på F12-gruppens restaurang SMAKA. Här lärde hon sig massor och började snart arbeta extra på Sigtuna Stadshotell. – Under den här perioden kom jag verkligen in i hantverket att servera och lärde mig hantera fine dining, säger hon. Det var då jag bestämde mig för att läsa en sommelierutbildning. Under 2006 läste Emma på Restaurangakademien samtidig som hon arbetade heltid på Sigtuna Stadshotell. För att fördjupa sig ytterligare i vin, sökte hon och fick jobb på en systembolagsbutik inne i Stockholm där hon sålde över disk. För ett år sedan kände Emma att hon var mätt på att arbeta à la carte efter otaliga restaurangjobb. I stället började hon på Thoresta Herrgård norr om Stockholm och gav sig in i konferensbranschen. – Jag är ju från landet så jag gillar ju det här lantliga, säger hon och skrattar. Lugnt och skönt plus fantastiska miljöer. Ganska snart fick hon ett nytt jobberbjudande från en konferensanläggning. Den här gången från Huvfudsta Gård där hon arbetar som sommelier idag. – Här har vi tid att ägna oss åt gästerna på ett helt annat sätt, beskriver hon tjusningen med konceptet. Det är inte alls samma stress som på en à la carterestaurang. Sedan februari i år har Emma sett till att konferens- och middagsgästerna på Hufvudsta Gård fått goda viner till sina luncher och middagar. Den egna vinkällaren är relativt liten men en större är på gång då det är lokaler för ändamålet under uppbyggnad. – Just nu kan vi inte arbeta med så mycket på lager, berättar Emma och tillägger att de flesta gäster väljer det vinpaket som hon och restaurangchefen Bengt Norrbo sammanställer. Vi går igenom menyerna med köket och diskuterar oss sedan fram till vilka viner som passar bäst till. På Hufvudsta Gård serveras vin från hela världen. Emma beskriver sin smak som relativt barnslig, sedan skrattar hon och förklarar att hon med det menar att det gärna får vara modernt och fruktigt. – Jag gillar ju verkligen öl, utbrister hon men tillägger att det lika ofta blir vin och då helst Riesling. När det gäller rödvin så beror valet helt på vem jag umgås med. Är jag med likasinnade vinnördkompisar så blir det helt klart bättre viner men jag kan lika gärna dricka en bag-in-box om det är det som njuts. Jag tar seden dit jag kommer. Något som Emma snöat in på är roliga alkoholfria alternativ. Då många av gästerna på Hufvudsta är där under dagtid, uppskattas det mycket. – Jag har alltifrån goda äppelmuster till alkoholfria viner, kråkbärsdryck i stället för rödvin med mera. Det är extremt uppskattat av dem som av någon anledning inte vill dricka alkohol. Emmas fritid är begränsad då hon beskriver sig själv som en arbetsmyra. Framöver ser hon fram emot att resa mer i världens vinländer. Hittills har det blivit till Sydafrika då storasystern Maja arbetar som marknadschef för South African Wines i Sverige. – Nu längar jag efter att se de klassiska vindistrikten, säger hon. Dessvärre har jag en dyr hobby, jag älskar motorcyklar och det tar både tid och det mesta av min lön, tilläger hon glatt. Emma vill framför allt välkomna alla till Hufvudsta Gård för att bli ompysslade. – För mig existerar inga problem. Vi har en fantastisk inredning då vår VD Maria Eklund är extremt designintresserad. Dessutom har vi otroligt duktiga kockar och våra gäster brukar känna sig väldigt hemma här. – Dessutom är vi ett litet tight gäng som trivs ihop, det smittar av sig. Jag försöker vara väldigt lättsam i min roll som sommelier. Jag är hellre förklarande än står och rabblar fakta och namn. Det märks ju om gästen är väldigt intresserad och då kör jag ju på såklart. När Emma ska rekommendera tre härliga sommarviner till Livets Godas läsare blir det en Riesling till att börja med. – Dr. Loosen Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese (nr 94922) 199 kr väljer jag för att jag är rieslingtokig. Det har ju sötma men även en bra syra. Det dricker jag som det är på sommaren bara för att det är så gott. – Bedarö Bitter (nr 1410) 28.20 kr får vara med för att jag älskar beska. Det kanske inte är så publik men supergod till grillad mat. – Slutligen tar jag André Clouet Grande Réserve (nr 7686) 259 kr. Det är en riktigt bra Champagne till ett riktigt bra pris. Dessutom har jag träffat vinmakaren som är ett riktigt charmtroll vilket givetvis spelar roll, avslutar Emma med ett stort skratt. För mer information om Hufvusta Gård se www.hufvudstagard.se.

RELATERAD LÄSNING