Koll på din sommelier – Emma Frick

Över den gedigna vinkällaren ansvarar Emma Frick. Årtalen på vinerna som lagras här sträcker sig tillbaka till 1916, så för den som letar rariteter är Emma sommelieren att fråga efter. – Min mormor jobbade som kallskänka på Hotell Båstad, säger Emma på sin mjuka skånska och beskriver hur hon ofta satt på diskbänken när hennes mormor lagade riktig mat från grunden. Det gastronomiska intresset växte och Emma gick hotell- och restaurangprogrammet i Ängelholm. Dock var det köket som drog mest och de första åren efter studenten jobbade Emma som kock på Sveriges största tennisanläggning i Båstad. – Jag började där som 17-åring och jobbade sedan på en annan restaurang i Båstad. Men eftersom jag är så otroligt social så längtade jag upp ur källaren, berättar hon och skrattar. Emma hade sedan tonåren hoppat in som servitris på bröllop och fester så steget ut i matsalen var inte särskilt dramatiskt. För snart två år sedan kom Emma i kontakt med verksamheten på Sundbyholms Slott, då hennes syster pluggade i närheten. Snart var hon hovmästare här och under förra året läste hon in en sommelierutbildning på Vinkällan i Stockholm. – Det betydde massor, säger hon och tillägger att hon redan innan utbildningen varit ansvarig för vinkällaren under en period då slottets ordinarie sommelier var mammaledig. – Helt plötsligt förstod jag vad jag höll på med, fortsätter hon och brister ut i ännu ett gapskratt. På slottet är konferensgästerna i majoritet. På helgerna erbjuder verksamheten härliga weekendpaket för privatpersoner med fokus på mat och dryck. – Vi har precis lagt till en vinprovning i konferenspaketet så nu hoppas jag det tar fart ordentligt, fortsätter Emma. Då Sundbyholms Slott har en fransk köksmästare är menyerna präglade av hans klassiska kokkonst. Det klassiska går också igen i vinlistan som totalt innehåller drygt 300 viner. – Jag skulle uppskatta att det är 40 viner som hela tiden byts ut medan resten finns i vår källare, säger Emma och tillägger att hon helst jobbar med många olika leverantörer som hon kan plocka guldkornen från. – Jag är väldigt stolt över vår vinlista, fortsätter hon. Vi är måna om att det ska finnas något för alla. Både viner med igenkänningsfaktor och rariteter. De flesta av våra gäster är väldigt vinkunniga men jag älskar att hjälpa dem som inte har så stor kunskap om vin. Arbetet med vinlistan gör Sundbyholms två sommelierer ihop med köksmästaren för att den ska harmonisera med menyn. Inför varje ny säsong och menybyte diskuterar de tre livligt innan de provar. Avslutningsvis får hela personalen testa hela menyn med de nya vinerna. – Vår förra köksmästare var galen i amerikanska viner så vi har massor av fantastiska viner från Kalifornien också, säger Emma. Annars blir det av naturliga skäl mycket franskt när jag köper in för att passa maten. När Emma får välja fritt till sig själv blir det gärna fullblod från Argentina. – De är så härligt robusta men jag dricker väldigt gärna bra Chablisviner också. Sedan är jag en allätare och gillar att prova allt. Om en knapp månad reser Emma till Champagne för att fördjupa sig i bubbel och framöver ser hon fram emot att resa så mycket som ekonomin tillåter i världens vindistrikt. Så fort hon kan bär det av till Sydafrika. När Emma ska tipsa Livets Godas läsare om tre favoriter på Systembolaget blir det ett enkelt vin till att börja med. – Sinclair Estate Shiraz Cabernet (nr 72329), den är riktigt billig men fungerar till jättemycket. Sedan Catena Malbec (nr 6562). Varför? För att det är en Malbec från Argentina, forsätter hon med ett gapskratt. Den är super till grillat. Slutligen måste jag säga Staropramen (nr 1679), den är så lätt och härlig. Den kommer jag att dricka på stranden i sommar. För dig som är nyfiken på Sundbyholms Slott finns en utförlig hemsida på www.sundbyholms-slott.se. Redan i morgon lördag är det fransk afton för dig som har möjlighet. – Det är vår köksmästare som komponerat en meny med smaker från sin barndom i Frankrike, säger Emma och passar på att hälsa alla varmt välkomna.