Mitt på Österlen, några kilometer utanför Simrishamn ligger det lilla värdshuset med det stora hjärtat. Hit kommer gäster för att njuta av säsongsanpassad gourmetmat på lokala råvaror med goda viner. För trivseln i matsalen stå Ingegerd som trots sina 20 år som sommelier, fortfarande älskar kontakten med gästen. Ingegerd har alltid varit språk och konstintresserad vilket gjorde att hon läste språk och konstvetenskap på universitetet i Lund efter studenten. Dock gjorde slumpen att hon helt bytte bana. – Jag behövde ett extrajobb och serverade på lokala krogen i Vollsjö, berättar hon. Jag fastnade direkt och tyckte det var fantastiskt med mat och människor. Ingegerd hoppade av universitetsstudierna och tog sig vidare till Restaurang Årstiderna i Malmö och fick ännu mer mersmak för mat och vin. – Sedan såg jag en liten notis i en tidning om att de startat upp Grythytte Akademi med utbildning för matsalspersonal, sökte och kom in. Jag tillhörde därför första kullen. Ingegerd säger att hon är glad att hon hade jobbat några år i matsal innan hon började den ettåriga utbildningen som innefattade bland annat dryckeskunskap, företagsekonomi och psykologi. – Det förändrade mig jättemycket att få så mycket kunskap. Givetvis om mat och vin i kombination men också allt det andra. Jag är extremt ödmjuk inför det än idag. Hur komplext yrket är och att jag aldrig blir fullärd. Efter studierna gjorde Ingegerd praktik på Restaurangakademien i Stockholm. Här assisterade hon stjärnkockarna Björn Halling och Örjan Klein under massor av olika event kring mat. – Det blev ju såklart en användbar erfarenhet att få en sådan känsla för mat av dem, utbrister hon. Tillbaka hos Årstiderna i Malmö läste Ingegerd även den vanliga sommelierutbildningen som fanns i stan och sökte sig till svenska sommelierföreningen efter examen. – Vid det laget ville jag bort från Malmö och hörde talas om Karlaby krog som startats ett par år tidigare. Det var Tore Fridlund som förvandlat den gamla 1800-tals gården i vit puts till värdshus med tillhörande rum i de kringliggande stallängorna. – Jag åkte dit och provjobbade och fick sedan erbjudande om jobbet som restaurangchef. Karlaby Kro har en året runtöppen restaurang som vänder sig både till företag och till privatpersoner. De fasta menyerna som byts ut varje kväll gör att köket kan använda lokala råvaror i mesta möjliga utsträckning. – Vi får bland annat ost från Vilhelmsdals Gårdsmejeri som ligger tio minuter härifrån, fortsätter Ingegerd stolt. Till alla menyer sätter Ingegerd dryckespaket vilket majoriteten av gästerna köper. Hon har dessutom börjat matcha mycket mat med öl, vid sidan av vinrekommendationerna vilket är uppskattat bland besökarna. – Gästerna är extremt kunniga idag vilket gör mitt jobb ännu roligare, säger hon. Ingegerds vinlista på cirka 80 artiklar är klassisk med tonvikt på Frankrike och Italien. Hon förklarar passionerat hur hon ofta vill lyfta smaker med kontraster och att hon hela tiden experimenterar för att hitta synergier för gästen. – Jag försöker förändra vinmenyerna kontinuerligt och köper gärna in småpartier. De trender som sköljt över storstäderna med hausse för naturliga viner är österlensborna befriade från. – Det faller sig ändå naturligt när du arbetar med kvalitet, säger hon. Att producenten jobbar så naturligt som möjligt. Hon beskriver sitt team som litet, tight och extremt samspelt. De provar alla samtliga drycker med maten för att hålla sig uppdaterade och hela tiden utvecklas. – Jag reser så ofta jag kan, nästa gång till Italien. Det är klart att du får en helt annan känsla för vinet när du besökt producenten. Sedan försöker jag gå ut och äta regelbundet. Se hur andra jobbar med mat och vin, det är bästa sättet för mig att bli inspirerad. Ingegerd betonar hur mycket hon värdesätter sitt samarbete med de leverantörer hon jobbar med. Trots att hon befinner sig på landsbygden kommer de ut och låter henne testa samt är tillgängliga som bollplank. Gästerna som kommer till Karlaby är ofta där för att fira men Ingegerd välkomnar lika gärna dig som bara vill njuta av miljön och ett glas vin. – Vi har även många av bröllop och andra festligheter här. De som gästar oss är ofta livsnjutare som vill ha livets goda. De som vill bli ompysslade. Vill de ha något extra så kan vi givetvis anordna dryckesprovningar. Sedan i maj är det nya ägare till Karlaby, Bo och Gunilla Madsen som även driver Häckeberga Slott i Genarp. – Hittills har de inte gjort några stora förändringar utan förvaltat det vi byggt upp här. Jag trivs så otroligt bra på Karlaby efter snart två decennier att jag inte när någon annan dröm, fortsätter Ingegerd. Jag behöver inget värdshus i Frankrike med tillhörande vingård, skrattar hon. Österlen är oslagbart. När Ingegerd ska rekommendera tre ”comfort wines” till Livets Godas läsare blir det en champagne till att börja med: – Deutz Brut Classic (nr 7487) 199 kr, den är härligt fruktig, elegant och ren. Väldigt god helt enkelt. – Sedan vill jag rekommendera en öl. Mikkeller Jackie Brown (nr 1312) 34,90 kr kommer från ett danskt mikrobryggeri. Det är ett guldkorn på ölsidan. – Sist väljer jag Pommard (nr 2240) 249 kr, det är ett kryddigt och mustigt bourgognevin som är fantastiskt till gås, en högtid som är stor för oss. Vi är redan fullbokade i år under mårtenshelgen. För mer information om Karlaby Kro se: http://www.karlabykro.se/
1,2K