Hem Vinvärlden Koll på din sommelier – Isabelle Norin

Koll på din sommelier – Isabelle Norin

av Livets Goda

Sommarjobbet blev på restaurang i Grekland, och Isabelle tyckte att det var roligt. När hon väl var hemma i Sverige igen blev det ändå inte restaurangskola, dock en utbildning på International School i Helsingborg. För det till utlandet Isabelle ville. Under sommarledigheterna återvände Isabelle till ön Zakynthos i västra Grekland för sommarjobb på restaurang, och efter skolan tog hon först semester i Grekland, men valde sedan att flytta permanent dit. Jobbet som servitris kompletterades med pass i baren, och så höll det på i ett par år. Då jobbet var slitigt valde Isabelle en lite lugnare anställning på hotell, men tog fortfarande extrapass i barer på nattklubbar. Somrarna 2010 och 2011 arbetade Isabelle på en strandbar på Mykonos, men då den grekiska ekonomin började haverera blev situationen osäker, vilket ledde till att hon började tänka framåt. Då intresset för vin hade funnits en längre tid var en sommelierutbildning en logisk utveckling. Isabelle sökte, kom till slut in och flyttade till Stockholm sensommaren 2011 för att påbörja den ettåriga heltidsutbildningen Internationell Sommelier vid Restaurangakademien. Under utbildningen praktiserade Isabelle först på Magnusson Fine Wines, och sedan i restaurangen hos Rust En Vrede i Sydafrika. Isabelle examinerades med fina betyg i juni i år, och har sedan dess arbetat på Smakrike Krog & Logi på Gotland. Du lade ner ett års heltidsstudier till sommelier, vad hoppades du på att det skulle ge dig? Jag vet faktiskt inte, och jag visste heller inte riktigt vad jag hade gett mig in på. Jag var ju intresserad av vin och sökte kanske lite mer trygghet genom kunskap, och kanske fanns det en tanke på att flytta till Stockholm och få jobb som sommelier där. Men när utbildningen väl började och man lärde sig mer och mer för varje vecka, och träffade så otroligt mycket folk från olika bakgrunder, andra klasskamrater och intressanta föreläsare och vinprofiler och dörrar började öppnas genom dem, förändrades nog idén precis hela tiden. Är det primärt sommelier du vill arbeta som eller har du andra idéer där kunskaperna kommer dig tillgodo? Det jag vet är att jag vill jobba med vin, just nu arbetar jag i matsal och som sommelier och det trivs jag väldigt bra med. Så här kommer jag säkert jobba i många år till, vilket jag först kanske inte trodde jag skulle göra. Samtidigt vill jag ju se alla aspekter av vinvärlden, och det var mycket därför jag åkte till Sydafrika och lika mycket varför jag vill åka tillbaka dit. Jag har nog ännu inte hittat min plats i vinvärlden än, och gör jag inte det, får jag väl skapa min egen plats i den på något sätt. Du valde att förlägga din praktik till Sydafrika. Berätta, vad blev dina intryck om landet och vinlandet Sydafrika efter det? Rent spontant tycker jag väldigt mycket om Sydafrika, men jag hade inga tidigare kunskaper eller erfarenheter av landets viner, jag hade ju bara druckit enklare viner därifrån. Jag gjorde min praktik i den exklusiva restaurangen på Rust En Vrede Estate och där upptäckte jag att det fanns väldigt mycket bra viner i landet. Så gott som varje dag före eller efter jobbet åkte vi runt till vinerier och provade vin, ofta tillsammans med vinmakarna. De flesta av dem var väldigt trevliga och stämningen i Sydafrika är så avslappnad, det finns ingen prestige, alla är så varma och genuint intresserade. Och det var i Sydafrika jag fick inblick i de andra delarna av vinvärlden, de som jag bara hade läst om på sommelierutbildningen. Det var här som intresset för vinmakningen tog fart, det finns ju så många unga vinmakare som gör fantastiska viner. Det blev så inspirerande att se vad de åstadkommer, och det fick mig att se på vinet ur en annan synvinkel. Och nu planerar du att åka tillbaka för att jobba där i höst. Vad har du tänkt dig? Jag har ett par valmöjligheter, jag har både blivit erbjuden att jobba som assistent inom marknadsföring på Vilafonté och att göra mer praktiska jobb inom vinframställning på ett par olika vinerier. Än så länge har jag inte valt, jag vill hålla alla möjligheter öppna, men en sak jag vet att jag vill göra är att skörda och jobba i vineriet, på riktigt. Det kommer jag att göra. För mig är det viktigt att hålla alla dörrar öppna, det finns gott om möjligheter i Sydafrika. Vad kan du som europeisk sommelier tillföra landet och dess vinkultur? Det enkla svaret är kunskapen om europeiska viner, den är överlag låg i Sydafrika eftersom vinerna är svåra att få tag på och dessutom väldigt dyra. Vi som har studerat vin i Sverige har ju läst om och provat väldigt mycket vin från de klassiska vinländerna Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland, men i Sydafrika är det inte så många som kan särskilt mycket om dem. Hur ska man exempelvis kunna göra eller sälja en riktigt bra bordeauxblandning i Sydafrika om man inte har någon referens på vad bordeauxviner smakar? Om du ska ge några tips på bra vinproducenter man inte få missa i Sydafrika, vilka skulle du då nämna? Det finns ju så otroligt många. (Isabelle tänker ett tag) Okej, jag skulle säga bordeauxblandningarna från Vilafonté, de är riktigt bra, och även Uva Mira Chardonnay från Stellenbosch, Serruria Chardonnay från Antonij Rupert och Weathered Hands Chenin Blanc från Dewalt Heyns i Swartland. Ett torrt vitt vin som är väldigt bra, och även tål lagring, är sémillonvinet från Boekenhoutskloof. Eftersom jag är tokig i söta viner, tycker jag att man ska prova det söta Vin de Constance från Klein Constantia, det är fantastiskt. Och så måste jag ju säga att jag gillar Palladius från The Sadie Family. Men det finns ju såklart många, många fler. Nu i sommar har du ju arbetar på Smakrike Krog & Logi på Gotland. Vad är det för ställe, och hur har du jobbat där? Vi har 38 platser inne och några extra på verandan, och till det en bistro med omkring 20 platser. Öppet varje dag i veckan, i alla fall fram till den 25 augusti, sedan börjar säsongen avta och då är det bara öppet ett par dagar i veckan. Här har jag haft ansvaret för vinerna i sommar, både att köpa in och se till att vinlistan är uppdaterad och att sätta vinerna till alla rätter och de menyer vi byter varannan vecka. Jag känner verkligen att jag är lycklig lottad som har det här jobbet. Hur stor nytta av din sommelierutbildning hade du i den rollen, och vad kan du ta med dig för erfarenheter och kunskaper vidare i din karriär? Jag hade aldrig kunnat ta det här jobbet om jag inte hade gått sommelierutbildningen, ändå är det så att ju mer man lär sig, desto mindre upplever man att man kan. Jag började ju en vecka efter vår examination och hade fått väldigt fina betyg, ändå kände jag mig så liten och blev rätt nervös nu när jag skulle göra allt på riktigt och ha det fulla ansvaret helt själv. (Isabelle tänker ett litet tag) Egentligen var jag nog rätt livrädd, och det kanske var rimligt. Jag hade ju i och för sig lärt mig väldigt mycket när jag jobbade med fine dining på Rust En Vrede, men jag känner att jag också har lärt mig otroligt mycket här i sommar. Fast det är svårt att redan nu försöka summera exakt vad jag har lärt mig och vad jag tar med mig, det behöver nog gå lite tid först så jag får distans till allt. En sak kommer jag direkt på, till skillnad från i sommelierskolan där vi sällan gick djupet med producenter eftersom skolan ska vara neutral, har jag lärt mig mycket mer om flera av de producenter vi har jobbat med på vinlistan. När sommarsäsongen är över stundar några veckor på en vingård. Berätta, vart ska du, och vad hoppas du få uppleva där? Det blir Saint-Emilion, och jag kommer faktiskt under sex veckor att tillsammans med min kille vara på Château de Rocheyron, som ägs av Peter Sisseck från Pingus. Jag vet inte exakt vad som kommer att hända där, han ska i alla fall jobba i vineriet, men tanken är ju att jag ska vara med om en skörd. Samtidigt vill jag ju lära mig så mycket jag kan om Bordeaux under den här tiden, den är ju en av de mest klassiska vinregionerna. För mig är det viktigt att inte tappa det teoretiska pluggandet, jag vill utvecklas ännu mer och då måste jag få tid att läsa mycket också. Och frånsett Sydafrika och Bordeaux, har du andra planer eller drömmar på resor till vinregioner? Det klart att det finns många tankar på resor, men just nu, utöver Bordeaux, känner jag att det vore spännande att åka till Madeira, och även att bekanta mig mer med Spanien som vinland. Du är ju ung, i början av din karriär. Hur mycket funderar du framåt? Blir det egen restaurang eller vinbar framöver, tror du? Nästan alla jag talar med, vinmänniskor i största allmänhet och mina klasskamrater, har massor av tankar på framtiden, men det har jag faktiskt inte trots att jag är i början av mitt nya liv. Istället lägger jag all kraft på att lära mig mer. Det jag vet är att jag vill jobba service inom restaurang och göra det i flera år framöver. Sedan vet jag inte. Men om jag bara känner efter rätt spontant, känns det mycket mer riktigt att se mig själv som vinmakare än som ägare till en restaurang eller vinbar. Vi får se … Slutligen, har du något speciellt vinminne du vill dela med dig av, ett besök som var fantastiskt, eller ett vin som tog dig med storm? Jag skulle nog säga att det var en provning på Klein Constantia, där vi fick prova deras söta Vin de Constance på allt sätt och viss. Vi började med botrytisdruvorna, sedan med den nypressade musten, sedan vinet, och till slut en vertikalprovning av vinet. Jag älskar söta viner, och det här var en fantastisk upplevelse. Och sist men inte minst, om du vill skämma bort dig själv någon gång med något riktigt, riktigt gott i glaset, vad häller du då upp? Champagne, och jag vill helst ha champagne från Billecart-Salmon, det är min favorit. Fast det blir nog något gott sött från Kracher också.

RELATERAD LÄSNING