Hem Vinvärlden Koll på din sommelier – Jeanette Parker Bertuit

Koll på din sommelier – Jeanette Parker Bertuit

av Livets Goda

Hon kunde snabbt identifiera olika parfymer när hon träffade människor vilket var en rolig sport som liten. Idag använder hon sin gåva för att skapa spännande mat- och dryckeskombinationer för de gäster som besöker Ulfsunda Slott Jeanette växte upp i en speciell miljö på Östermalm i Stockholm. I stället för att bo med mamma och pappa växte hon upp med mamma, mormor och mormorsmor. – Det var jättehäftigt, säger hon. Min gammelmormor var kockerska och jag var alltid med henne i köket. Att välja restaurangskola var dock inget alternativ för Jeanette som i stället drogs till språk och läste humanistisk linje. Efter studenten flyttade hon till London för att plugga vidare och fastnade för en exklusiv restaurang i kvarteret där hon bodde. – Jag ville så gärna jobba där men förstod att jag inte hade ett tillräckligt bra cv så jag fixade till ett, säger hon och förklarar skrattande hur hon bytte ut sina caféerfarenheter till restaurangdito i meritlistan och fick provjobba. Efter några timmar i servisen blev hon givetvis avslöjad. Dock såg chefen hur otroligt mycket hon faktiskt ville arbeta där vilket blev hennes framtid i två år. I köket på restaurangen fanns den franske kock som idag är Jeanettes man och pappa till hennes två söner. De två reste vidare från London till Australien där de båda arbetade innan de via en jordenrunt-resa flyttade tillbaka till Sverige. – Jag började på Berns när vi kom tillbaka. Det var där jag förstod att jag faktiskt var bra på mat och vin. Jag började som servitris, blev sedan hovmästare och till sist assisterande restaurangchef. Jobbade också mycket med våra event. Jeanettes känsla för dofter och smakkombinationer ledde henne till Restaurangakademien och deras sommelierutbildning som hon läste i två omgångar under sina sju år på Berns. – Jag har aldrig varit någon kalenderbitare som lägger stor möda på tekniska fakta. Jag är mest intresserad av att hitta de perfekta kombinationerna och synergier i mat och vin. Under tiden på Berns sålde Jeanette och hennes kollegor enorma mängder vin och fick på så vis nära kontakt med många vinimportörer. En av dessa var uppstickaren Wine Trade som drivs av äkta makarna Ida och Niklas Jakobson som uteslutande arbetar med naturviner. – Jag kände själv att ska jag göra något annat än att arbeta med vin på restaurang så vill jag jobba med dem, förklarar Jeanette. När de sedan kom och frågade mig om jag ville börja hos dem så blev jag otroligt smickrad. Det var inte svårt att tacka ja. Att sedan också få arbeta med naturliga viner av hög kvalitet var superintressant. Trots att hon trivdes som fisken i vattnet hos Wine Trade så saknade Jeanette gästkontakten på krogen. Att få erbjuda de gäster som faktiskt ska dricka vinerna som hon valt ut. – Det är något otroligt speciellt när det arbete vi lägger ner når ända ut till gästen. Det är också något väldigt speciellt med det kontrollerade kaos som råder på en restaurang och jag älskar det. Jeanette bor fem minuter från Ulfsunda slott men hade egentligen aldrig uppmärksammat det. Fram tills för ett år sedan då hennes svärfar var där och installerade bredband. Han förstod direkt att de behövde någon som Jeanette. – Han hade pratat om mig vilket medförde att de hörde av sig. Jag trivdes jättebra på Wine Trade men tänkte att jag ger det en chans, berättar hon. Det sade klick direkt när hon kom dit och hon beskriver mötet som kärlek vid första ögonkastet. Jeanette kände utmaningen och ville direkt väcka allt till liv som slumrade. – När jag kom hit var vinkällaren full av enkla viner som grossisterna valt ut själva och levererat. Men nu börjar jag se ljus i tunneln och har fyllt källaren med kärlek. Till en början fick hon en liten budget av ägarna till slottet och det första hon gjorde var att köpa upp sig på bra bordeauxviner. – Jag har tagit det steg för steg. Vi har också en vinklubb här där medlemmarna hyr vinfack hos oss. De började snabbt tycka att det var kul att det hände saker här och jag har fått mer och mer förtroende att investera. Hon har också hyrt ut en del fack till duktiga sommelierer och i utbyte hjälper de henne med provningar för slottets gäster. Som restaurangchef för Ulfsunda Slott låter Jeanette alla i sin personal ta stort ansvar och själva komma med initiativ. I matsalen finns alltid en åttarätters-meny varav fyra rätter byts ut ofta. Till dessa byts hela tiden vinpaketet ut och alla är med och provar innan de bestäms. – De skrattar ju åt mig för att jag är så nördig men det tar jag, berättar hon glatt. Ambitionen för Jeanette är att Ulfsunda ska bli mera lekfullt och hjärtligt. Personligt och varmt. Någonting utöver det vanliga för de som besöker slottet. Hemma i den egna vinkylen finns alltid torra tokajviner. – Jag har alltid fascinerats av det området och älskar vinerna. De passar till allt. Jag försöker lagra dem men lyckas sällan, skrattar hon. Det är alldeles för gott. Att resa mycket i vinvärlden nu som förr är svårt med jobb som restaurangchef och två barn så Jeanette läser mycket för att hela tiden utvecklas. Dock ska hon till Frankrike i sommar och hälsa på sina favoritproducenter. – Jag provar också så mycket jag kan. Nu kan jag ju alla viner från Wine Trade så jag behöver uppdatera mig på vad andra har. Just nu trivs Jeanette Parker med vart hon är i livet men innerst inne gror en dröm om det perfekta lilla pensionatet i Frankrike. – Helst i de södra delarna där landskapet är dramatiskt och på en plats där klimatet är lite svalare. Så får det gärna ligga en vingård intill också dit jag kan gå och vara med när jag vill, avslutar hon. För Livets Godas läsare har Jeanette tips på tre bra viner att upptäcka och älska. – 2010 Chablis Pattes Loup (nr 91155) 199 kr. Det är en chablis utöver det vanliga. – 2008 Királyudvar Tokaji Sec (nr 72993) 249 kr. Den är fantastisk till precis allt. – 2009 Rosso di Montalcino (nr 71127) 225 kr. En underbar Sangiovese som är fantastisk nu men bara kan bli bättre.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING