Hem Vinvärlden Koll på din sommelier – Johan Lagergren

Koll på din sommelier – Johan Lagergren

av Livets Goda

Hur är det på Teatergrillen? Det är full fart, varje dag i veckan. Vi har inte sett några spår av sviktande konjunktur. Måndagar till torsdagar är det företag och representation som dominerar, men mot helgerna är det mer privatpersoner, och väldigt många från närområdet. Vad dricker gästerna? Allra mest klassiskt och väldigt mycket champagne och röd bordeaux. Av någon underlig anledning är röd bourgogne inte särskilt stort hos oss, på andra restauranger är röd bourgogne supertrendigt. Vi säljer mycket mer vit bourgogne. Dessutom är det snurr på cabernetviner och pinotviner från Kalifornien. Hur är det med spriten då? Cognac av hög kvalitet är också populärt. Även om vi inte säljer några enorma mängder, verkar de som köper bra cognac vara villiga att mycket pengar på den, och kanske snåla lite på vinet i stället. Det går också rätt mycket hot shots, faktiskt! Vilka trender har du sett inom vinets värld de senaste åren? Det känns som om den nästan hysteriska trenden med Riesling och Grüner Veltliner har mattas av, nu verkar viner från Sancerre, Pouilly-Fumé och vita viner från Bourgogne vara hetare. Kommer man till oss och äter en riktigt fin piggvar för nästan femhundra kronor, då är det troligt att man också köper ett riktigt bra vitt vin, gärna en exklusiv vit bourgogne. Rent allmänt känns det som att riktigt bra vita viner är modet. Du har ju tävlat som sommelier – har det utvecklat dig som sommelier? Både ja och nej. Visst var det nyttigt att läsa så mycket om vin som man tvingas till när man ska tävla – jag skulle aldrig har drivits till det om jag inte hade tävlat. Däremot tror jag inte att tävlandet gjorde mig bättre som provare eller i mitt matsalsarbete med dekantering och att kombinera mat och vin. Har du tävlat färdigt nu? Ja, garanterat! Visst händer det emellanåt att jag saknar delar av tävlandet, men jag är väldigt nöjd med att ha vunnit SM, och nu lägger jag hellre tid på annat i livet. Hur kom det sig egentligen att du började arbeta med vin? När jag gick på Stockholms Restaurangskola hade jag Lasse Solum som dryckeslärare, och det inspirerade mig och gjorde att mitt intresse för drycker började växa. När jag sedan under två år jobbade på Rolfs Kök fick jag arbeta med vin varje dag, vilket var roligt och lärorikt, men det var egentligen när jag kom till F12 som mitt vinkunnande skulle börja utvecklas. Där fick jag som sommelier arbeta så mycket mer med vin och även om Sören Polonius var chefssommelier, fick jag ofta ta ett större ansvar för vinserveringen och arbetet med vin. Jag hade mer eller mindre fria händer, och efter en tid blev jag restaurangchef där. Har du några favoritviner, eller åtminstone några områden i världen du brinner mer för Just nu är det helt klart kraftiga men välgjorda cabernetviner från Napa Valley i Kalifornien som gäller, men jag dricker också gärna kaliforniska pinotviner. Självklart finns både Bordeaux och Champagne med på listan bland de vindistrikt jag är svag för. Ska vinet vara ungt eller moget? Det spelar ingen roll, ett riktigt bra vin är alltid gott, ungt som moget. Slutligen, har du några tips till den vanliga vinkonsumenten, för att öka njutningen av vinet? Lägg gärna en eller ett par tjugor extra på ditt vininköp – det lönar sig alla gånger om. Och när man köper ett bättre vin, bör det oftast dekanteras i ungefär en timma före servering så att de får möjlighet att blomma ut. Dessutom ska man köpa en uppsättning riktigt bra glas med lite större kupa. Slutligen, var inte pretentiös, drick och njut för att det är gott!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING