Du tävlade i SM för sommelierer i helgen. Hur var det? Jag var nog nästan gråtfärdig när det gick upp för mig hur svårt teoriprovet var – det var mycket svårare än jag väntat mig. Frånsett det gick det rätt bra med de andra uppgifterna. Okej, i början var jag nervös såklart, men det släppte efterhand. När jag gick upp i finalen försökte jag tänka bort publiken och juryn och göra ungefär som jag gör på jobbet. Du såg onekligen rätt lugn ut – var du verkligen så lugn? Ja, det tycker jag nog. Jag var faktiskt mycket mer nervös innan jag gick upp scenen än när jag väl stod där. Jag kände aldrig att jag hade samma press på mig som Totte och Fredrik, de var ju där för att vinna, men jag var där för att lära mig, och helt enkelt bara göra min grej. Jag är väldigt nöjd med min insats. Och eftersom Totte Steneby, som vann finalen, inte får ställa upp i Nordiska Mästerskapen senare i år eftersom han redan tidigare har vunnit den tävlingen, blir det du och Fredrik som kommer att representera Sverige. Hur känns det? Ja herre jävlar, det känns ju som slutet på lugnet. Nu måste jag börja arbetat på träningen, framför allt på momentet att rekommendera drycker till maten – jag blev helt ställd under SM. Men någonstans känner jag mig rätt trygg, och jag är övertygad om att jag kommer att prestera bättre på Nordiska Mästerskapen än på SM. Idag arbetar du på Gothia Tower i Göteborg, och ni är nästan världsberömda för era magnifika räksmörgåsar. Vad rekommenderar du för dryck till dem? Vi är ju specialiserade på Österrike, så det blir ett gott vin av antingen Grüner Veltliner eller Riesling, som vi har rätt många säkra kort av. Riesling känner ju alla till, men det är roligt att locka med Grüner Veltliner som för många gäster är en ny druvsort. Det brukar uppskattas! Tack vare att vi har rätt låga påslag på våra viner, blir det inte så dyrt att ta steget upp till de bästa producenterna som Prager, Knoll och Hirtzberger. Varifrån kommer din förkärlek för österrikiska viner? Det började här på Gothia Towers, som hade fokus på österrikiska viner redan innan jag kom hit. Det som är speciellt är att så många viner har en tydlig terroir, att man verkligen känner skillnad mellan viner från olika ursprung. Om du ska övertyga en gäst som antingen säger sig inte tycka om österrikiska viner eller kanske aldrig har druckit dem förut, vad serverar du då? Det beror såklart på vem gästen är, men jag vill nog helst övertyga med ett gott rött vin av någon lokal druvsort som Zweigelt. Med ett rött vin kan man nog överaska gästen mer än med ett vin, eftersom så få vet att österrikarna gör riktigt bra röda viner. Vad har du för favoritproducenter i Österrike? Det beror lite på humör, men jag håller Prager och Hirtzberger som givna favoriter, men tycker också väldigt mycket om Hans Igler, Heidi Schröck och Michael Wenzel. Samtidigt finns det så mycket nytt att upptäckta, och det roligaste är hitta kvalitetsproducenter som ännu inte är så välkända här. Vad innebär arbetet som sommelier för dig rent privat? Det är ett otroligt inspirerade jobb, mitt stora privata intresse är ju mat och vin, och att få jobba med sin hobby är väldigt utvecklade på alla plan. Jag lär mig ju något nytt varje dag på jobbet och det är också utvecklade att lära av andra krogar, och det man gör på sin egen krog. Om du fick välja helt fritt att arbeta som sommelier på vilken som helst av världens bästa restauranger, var skulle du hamna då? Oj, jag … hmm … Det som skulle vara allra roligast är att arbeta med en stor lista och med gäster som är villiga att betala för stora vinupplevelser. Fick jag välja skulle det nog bli Daniel eller Per Se i New York. Tycker du att sommelieryrket har en god status i Sverige idag? Egentligen inte – här i Göteborg har vi inte särskilt många som arbetar renodlat som sommelier, de allra flesta kombinerar ju sommelierrollen med serveringsrollen. Men det klart, när man berättar för personer utanför branschen att man jobbar som sommelier tycker de att det är rätt fräckt. Nog för att det är en flärdfull miljö man jobbar i, men jag tycker att det är viktigt att hålla borta de flotta med yrket. Finns det något vin, eller någon enskild händelse kopplat till vin, som du håller som särskilt minnesvärt? Det finns såklart många sådana minnen. Ett av dem är när jag fick prova Château d’Yquem första gången. Ofta kan jag i och för tycka att det är de oväntade upplevelserna som blir starkast. Eller det enkla. Som att sitta på en restaurang i Siena och dricka något riktigt gott lokalt vin. Okej, har du något favoritvin just för tillfället? Allra helst vill jag dricka en riktigt god barolo, och gärna så många och så mycket som möjligt. Barolo, det är grejen!
904