Hem Vinvärlden Koll på din sommelier – Kristian Nebes

Koll på din sommelier – Kristian Nebes

av Livets Goda

Kristians uppväxt i Sandviken präglades av god hemlagat mat i familjen där båda föräldrar var matlagningsroade. Hos familjen Nebes fiskades, bakades och lagades det mat med omsorg och det i kombination med inspirerande hemkunskap i högstadiet, fick Kristian att söka restaurangskolan när det var dags för gymnasium. – Det var en jättebra skola, säger Kristian och tillägger att han trots inspirerande dryckeskunskap på schemat, var fast inställd på att laga mat. – Jag jobbade extra under hela gymnasietiden vart jag kom åt. Då både lagade jag mat, diskade och serverade på olika krogar. Direkt efter gymnasiet började Kristian som kock och arbetade på några krogar runt om i Gävleborg. En driftig servitör som skulle öppna egen krog i Esbyn, lockade med sig Kristian för att sätta igång köket. – Varken han eller jag trodde att jag skulle bli kvar någon längre tid på Hotell Edsbyn, fortsätter han och skrattar. Men jag jobbade för honom i fyra år. Under tiden förkovrade han sig i dryck på fritiden och läste det han kom över. När krögaren sedan ville gå vidare fick Kristian chansen att ta över hela hotellet i egen regi, vilket han nappade på. – Jag drev stället i fyra år själv, berättar han och beskriver hur han köpte in de viner som han själv ville dricka. – Det var alldeles för avancerat för en ort med 3000 invånare, skrattar han. Dessutom byggde jag upp det övriga dryckessortimentet. Ett tag hade jag över 70 ölsorter och upp mot 40 sorters whisky. Gästerna på Edsbyns Hotell var ortsbor som ibland hade värmt redan innan de kom till stället. Kristian trivdes dock bra ända tills familjesituationen gjorde det omöjligt att arbeta 80-timmars veckor. – Då blev jag uppringd av en tjej som tagit över kulturmuséet Stenegårdens restaurang i Järvsö. Hon hade jobbat som servitris innan och behövde hjälp med köket och driften. Till Stenegård i Järvsö kommer busslaster med turister och på dagarna var det 5-600 lunchgäster medan kvällarna präglades av förbokningar. – Vi jobbade med lokala råvaror så mycket vi kunde och handlade vin av en kille i Järvsö som importerade själv. Men det var inte särskilt avancerat. Folk ville ha det så billigt som möjligt. Efter två år på Stene Gård ville Kristian vidare och hörde av sig till Helene Åkerström som rustat upp och driver Orbaden Konferens och Spa mellan Järvsö och Bollnäs. – Jag erbjöd mig att göra vadsomhelst. Jag hade familjen här och ville arbeta nära dem. Helene lät mig börja som kock och jag blev kvar i köket i två år. Efter att anläggningen avverkat två restaurangchefer frågade Helene Åkterström om inte Kristian kunde ta helhetsansvaret för restaurangen. – Jag lade mig ju ändå i allting, säger han och skrattar igen. Jag var ju van att driva eget och visste vad som funkade. I nästan två år var Kristian splittrad mellan köket och matsalen allt medan anläggningens omsättning dubblades. – Det blev inte bra till slut så jag klev ut helt i matsalen. På Orbaden konferens och Spa är servicen det allra, allra viktigaste betonar Kristian. Därefter prioriterar han lokal, vällagad mat och goda drycker. – Jag vill kunna erbjuda bra viner till rimliga priser. Jag vill inte ha några hyllvärmare utan har hellre mindre påslag och glada gäster. Vi vill att folk ska ha råd att dricka dem. Kristian tillägger dock att standarden måste höjas gradvis. – Vi är ute på landet, tillägger han krasst. Det är en annan verklighet än om du har krog i stan. Men jag har satsat mycket på bra öl under senaste halvåret. Hos oss hittar du bra alternativ från alla ölfamiljer. Han glädjs över att gästerna blir allt kunnigare och krävande. – Speciellt våra weekendgäster är otroligt intresserade, säger han. Nu märker vi hur allt fler frågar efter roliga ölsorter och lagrad sprit. Det är kul såklart att få servera exempelvis vällagrad rom. För att upprätthålla sin vinkunskap åker Kristian till Stockholm på provningar så ofta han kan. Privat blir det mest riktigt mustiga rödviner. – Jag kan ta ett glas tanninstinn Barolo i soffan och njuta av det rakt upp och ner. Jag tycker om när smaken stannar kvar länge i munnen. Eftersom han har arbetat extremt mycket de senaste åren har Kristian försummat att själv resa i vinvärlden. Dock ser fram emot att ta igen det framöver. – Jag är sugen på att importera lite viner själv. Får jag då åka ner och prova ut dem hos producenten är jag lycklig. Dessutom behövs det vinimportörer som är intresserade av kunder på landsbygden. Vi får nästan tjata hit dem trots att vi bara är tre timmar från Stockholm. Den närmsta tiden ser Kristian fram emot att kunna presentera en ny vinlista för Orbadens gäster. Dessutom arbetar han aktivt med att uppdatera och utveckla det kvalitativa spritsortimentet. – Nu har jag precis skickat personalen på kurs i alkoholfria drycker så att vi ska kunna erbjuda roliga alternativ för dem som inte vill ha alkohol. Sedan försöker jag ha så mycket provningar och utbildningar för dem som möjligt själv. – Nu senast hade vi ölskola. Jag vill att personalen ska kunna prata om historien bakom dryckerna inför gästen. Under det senaste året har Kristian märkt en ny trend smyga sig in på krogen. Allt fler gäster frågatr efter kraftigare vita viner i matsalen. – För några år sedan var det ju som att svära i kyrkan att vilja ha en fatlagrad Chardonnay men nu tar vi in det igen. Folk dricker mer vitt överhuvudtaget, det är kul. De närmsta åren vill Kristian Nebes ägna åt att utveckla verksamheten i Orbaden men någonstans pockar entreprenörsgenen på och han utesluter inte att det kan bli ett eget ställe igen någon gång i framtiden. – Drömmen är att ha en liten krog i en stor stad. Där vill jag servera god mat och sälja riktigt bra viner till humana priser. Men det får gärna vänta. Just nu är Orbaden precis där jag vill vara, det här är perfekt för mig. För Livets Godas läsare rekommenderar Kristian tre härliga drycker: Pin Monferrato Rosso (nr 99324)(tillfälliga sortimentet) – Underbart vin från La Spinetta. Passar perfekt till lite kraftigare kötträtter eller bara att värma sig med en kall vinterkväll. Lite dyrt, men två glas av detta vin tillför bra mycket mer i livet än 3 liter bag in box vin för 149:-. Cà Del Magro (nr 72693)(Beställningssortiment) – Trevligt vin till trevligt pris. Jag tycker det passar bäst till lite smakrikare fisk och skaldjursrätter,men det funkar nästan lika bra till ett parti Monopol. S:t Eriks Porter (nr 88052)(Beställningssortiment) – Härlig porter med kraftiga choklad och kaffe toner, passar bra till chokladiga desserter eller till en tryffel framför brasan.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING