”Lindas mjuka röst skorrar behagligt och avslöjar att hon har sina rötter långt söderut. Närmare bestämt i Skurup i Skåne där hon redan som 14-åring började servera på närliggande Svaneholms slott. – Där hade även min pappa jobbat som ung, berättar hon och tillägger att det är ifrån honom intresset för mat och dryck härrör. – Pappa älskar att laga mat och har alltid varit väldigt intresserad av gastronomi på alla sätt. På Svaneholm var det bröllopen och de stora festerna som dominerade. Ålagille, mårtensmiddagar och julbord var Lindas helgnöjen under hela tonårsperioden. Trots sin uppenbara känsla för service valde hon dock att läsa Naturvetenskapligt program på gymnasiet. – Jag var ju på krogen varje helg ändå, säger hon och skrattar. Efter studenten var Linda sugen på att åka skidor vilket är svårt kring Skurup. Flytten gick därför till Åre, där hon ganska snart stötte ihop med krögarfamiljen Florin. – Jag började jobba i servisen på Buustamons Fjällgård hösten 2002 och har sedan utvecklats till hovmästare, sommelier och restaurangchef tillsammans med dem, berättar hon. Buustamons Fjällgård är beläget 725 meter över havet uppe på Åreskutan. Mitt ibland pisterna, i en genuin och extremt charmig miljö. Köket hämtar inspiration i de jämtländska råvarorna och Buustamon omnämns ofta som en av Åres allra bästa restauranger. Vintertid kommer man enklast hit med skidor eller så hämtas du med skoter eller bandvagn. Sedan tio år tillbaka bränner Buustamon sitt eget brännvin, fullt lagligt, i källaren. Råvaran är socker, vete eller potatis från lokala odlare. Spriten smaksätts sedan med olika kryddor och serveras med stolthet i matsalen. Buustamon har också en egen örtbitter, ””hojt””, som ofta avnjuts ute i någon av de vedeldade tunnorna som tillhör Buustamons vildmarks-SPA. Linda Nilssons dryckesintresse började redan på Svaneholm som har en stor och gedigen vinkällare. Dock var det när hon kom till Buustamon som hon verkligen började fördjupa sig i vin och andra måltidsdrycker. – Båda krögarsystrarna här är ju sommelierutbildade och brinner verkligen för bra drycker, berättar Linda. Vi har alltid en spännande och inovativ vinlista trots vårt utsatta läge här på fjället. Dessutom serverar vi alla viner ur handblåsta Riedelglas, vilket förvånar många när de anlänt med bandvagnen hit, fortsätter hon. För tre år sedan läste Linda sin sommelierutbildning i Restaurangakademiens regi i Åre. Detta har framförallt gett henne nycklarna till att själv utforska nya vinområden. – Vår vinlista är väldigt modern trots att vi serverar traditionell mat, säger hon. Vi har viner från hela världen och är verkligen öppna för nya intryck. Självklart ska du som gäst kunna hitta det klassiska men vi tycker verkligen det är roligt att hitta nya viner och att själva förvånas. Huvudsaken är att vi hittar riktigt bra kombinationer i mat och dryck. Det ligger alltid i fokus. För att hela tiden utveckla sitt kunnande försöker Linda prova så mycket vin som möjligt den lilla tid hon har ledigt under säsongen. – Jag köper alltid ett säkert kort och en nyhet varje gång jag handlar vin till mig själv, berättar hon och tillägger att hon och sambon älskar att experimentera med mat och dryck även hemma. Gästerna på Buustamons Fjällgård beskriver Linda som intresserade och kunniga. – Det kräver väldigt mycket av oss som arbetar här men är självklart väldigt stimulerande, fortsätter hon. Vi genomför provningar för personalen hela tiden. Både tillsammans med maten och vinerna för sig. Det är ett måste för att vi ska kunna bibehålla vår höga nivå. Att som sommelier ha tillgång till ett eget spritbränneri beskriver Linda som fantastiskt roligt. – Jag är ju själv med och tillverkar spriten och det är en otrolig känsla att se folk njuta av den till maten, säger hon nöjt. Jag har verkligen odlat mitt intresse för sprit under de här åren på Buustamon. Det är ju så unikt att kunna erbjuda vår egen sprit, så vi försöker att alltid rekommendera den . Just nu serveras julbord uppe på den gamla fjällstationen på Åreskutan. Det mesta som erbjuds är klassiskt men med en jämtländsk touche. – Vi drar igång à la carten på måndag, parallellt med julbordet, berättar Linda och förklarar att det är för att liftarna öppnar då. – Jag hoppas verkligen att många vill komma till oss och njuta av allt vi har att erbjuda. Besöka vårt bränneri och prova vår fina sprit. Bada i våra vedeldade tunnor och avsluta med en god middag framför brasan. För dem som vill stanna har vi dessutom ett härligt hotell i anslutning till restaurangen, tillägger Linda. När hon får chansen att njuta av ett glas vin hemma, blir det ofta röd Bourgogne men det kan lika gärna bli något från Nya världen. – Nu senast fastnade jag för Babylon's Peak Shiraz Mourvédre Grenache (nr 2067) från Sydafrika, den var fantastiskt god till renkalvinnanlår här uppifrån. Sedan måste jag säga vår egen Buustasup (nr 88509), speciellt så här i juletider. Den är smaksatt med kummin, fänkål och en skvätt 17-årig Mortlachwhisky. Helt fantastiskt god, avslutar Linda. För mer information om Buustamons Fjällgård se www.buustamonsfjallgard.se”
1,1K