“Linda växte upp i Mjölby där hon också gick restaurangskola innan hon började säsongsarbeta på restaurang. Omväxlande mellan Sälen och Strömstad utvecklade hon sin servicekänsla på olika krogar innan hon hamnade i Göteborg. – Det ligger ju nära till hands när du arbetar i Strömstad, säger hon med sin mjuka dialekt och berättar att hon då började på Östra Fyren. Det var där mitt vinintresse etablerades, fortsätter hon. För att fördjupa sig inom drycker började Linda läsa för västkustens egen vinguru Mats Hoff i Göteborg. Det resulterade i att hon genomförde en gedigen vinresa till Frankrike och Tyskland. Därefter påbörjade hon den avancerade utbildningen mot ett WSET Diploma. – Det här var för drygt tolv år sedan och jag var rätt ensam om att läsa på den nivån, säger hon ödmjukt och tillägger att hon satt hemma själv och tragglade på kvällar och nätter. Vid den här tiden gick Linda vidare till 28+ i Göteborg. Suget efter att få arbeta på en riktigt hög nivå var nu väckt och Linda sökte sig snart till dåtidens allra bästa restaurang, Edsbacka Krog utanför Stockholm. – Jag var där i fem år och passade då på att läsa in sommelierutbildningen på Restaurangakademien också, säger hon. 2005 fick Linda nog av huvudstaden och flyttade tillbaka till Västkusten. Där träffade hon Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, som basade för Restaurang Fond på Götaplatsen i centrala Göteborg. – Det är verkligen givande nu när vi har lärt känna varandra så här pass bra, beskriver Linda relationen. Jag vet precis hur Stefan fungerar och han lyssnar mycket på mig. Vi är lika i sinnet och båda lyhörda. Vi går hand i hand kan man säga, fortsätter hon och skrattar. Sin vinstil beskriver Linda som frankofil i grunden men framförallt väldigt kvalitetsmedveten. – Jag vill ju hitta vinmakare som brinner som vi gör, säger hon och tillägger att hon på Fond blandar klassiskt med kultviner. Vi har cirka 250 viner med betoning på Europa, fortsätter Linda. Fond har ingen speciell inriktning på vinlistan utan det är rakt igenom kvalitet som är ledordet. Enligt Linda är det oftast så att de producenter hon valt att arbeta med nästan genomgående arbetar med hållbara metoder och väldigt naturligt, även om de inte är uttalat ekologiska. Fram till i höstas i år drevs Fond av Fatzer/Amica men från och med september äger Stefan Karlsson själv krogen ihop med krogprofilerna och bröderna Bengt Linde och Krister Edwén. Det är fortfarande väldigt nytt men Linda avslöjar att de nu planerar en ansiktslyftning av krogen. – Att det är Stefan själv som äger restaurangen har bidragit till att vi har fått en ännu härligare stämning, mer familjär, berättar Linda glatt. Vi hoppas att alla som verkligen uppskattar ärlig och bra mat ska komma hit. Vi använder oss av enkla, svenska smaker. Till Fond går man om man vill äta bra mat dricka goda viner i en avslappnad miljö. Det finns inget snobbigt över Fond, det är en härlig restaurang helt enkelt. För att maximera gästernas upplevelse provar Linda och hennes matsalsteam alltid alla viner mot Stefans menyer. – Vi serverar mycket viner på glas och tycker det är roligt att rekommendera flera viner till samma rätt. Det gör att vi själva får prova mycket och hela tiden utvecklas. Som exempel har vi två olika vinpaket till vår avsmakningsmeny. Bara för att vi tycker att det är så roligt, fortsätter Linda. Varje vecka har personalen på Fond ett allmöte där de diskuterar aktuella frågor. Då passar Linda på att se till att alla får prova något nytt. – Det kan vara ost och vin eller något liknande. Vi får aldrig stagnera utan måste hela tiden utvecklas. När Linda är ledig njuter hon gärna av vin men som så många av sina kollegor, är hon en periodare som ofta snöar in på en sak i taget. – Just nu är jag väldigt inne på österrikiska viner från Birgit Eichinger, säger hon och skrattar. Annars blir det en hel del sydafrikaner. Jag gillar inte rökbomberna men jag var där för ett år sedan och förälskade mig i landet och vinerna. Linda reser frekvent i världens vindistrikt för att hålla sig uppdaterad men är också sugen på att börja läsa igen för att fördjupa sig. – Jag känner för att komma vidare nu, säger hon men tillägger att hon inte vill ha något eget ställe. Jag trivs verkligen bra med att jobba för någon. När Linda inte jobbar eller reser så gillar hon att hålla sig i form. Att cykla till jobbet och träna flera gånger i veckan gör att hon orkar den fysiskt tunga belastning som matsalsarbetet innebär. På frågan vilken specifik kombination på Fond hon vill rekommenderar kommer svaret direkt. – Vår pankofriterade havskräfta med apelsinsmörsås. Den med Hoegaardens veteöl eller lika gärna en Riesling från tyska Dr Loosen. Båda är lika klockrena. När Linda slutligen ska bjuda Livets Godas läsare på tips om några riktiga “”Comfort Wines”” blir det två röda och en vit. – Monti Garbi Ripasso (nr 5328) från italienska Valpolicella är ett härligt vin med bra frukt, balans och hög kvalitet liksom Allesverloren Touriga Naçional (nr 2005) från Svartland i Sydafrika. Sedan gillar jag Pouilly Fumé (nr 5284) från producenten Caves des Perrières, den är strålande härlig till skaldjur! För mer information om Fond se www.fondrestaurang.se”
1,1K
RELATERAD LÄSNING
Förra artikeln
Goda nyheter från Darioush
Nästa artikel