Intresset för vin och ädla drycker har ju ökat dramatiskt de senaste åren. Vad tror du det beror på? Jag tror det delvis beror på en allmän statushöjning för vår bransch, nuförtiden ser man ju sommelierer och kända kockar i tv och varje tidning, men självklart har också den ökade exponeringen av vin i vintidningar och böcker och även mer vanliga publika rekommendationer i kvällstidningar påverkat. En annan sak jag tror är viktig, är att många av oss som jobbar i branschen idag är så öppna med sina kunskaper – vi sitter inte och tjuvhåller på dem, vi delar med oss. Märker du att gästerna är mer kunniga på öl, vin och sprit idag? Kanske inte direkt att folk i allmänhet är väldigt kunniga, däremot att de är väldigt nyfikna och intresserade av att lära sig mer. Vi möter många gäster om har blivit duktiga på ett specifikt område som de kanske har besökt, och senare börjat specialisera sig lite på. Det är kul. Det måste ju sätta press på dig som sommelier. Hur gör du för att förkovra dig, och vidareutveckla dig? Visst måste man själv lära sig mer och hela tiden hålla sig uppdaterad. Det gör man genom att läsa vintidningar, träffa producenter, resa till vinregioner och prova mycket vin. Men jag tycker att det är lika viktigt att lära sig genom gästerna, fråga vad de uppskattar och försöka få dem att prova något nytt. Tänk om varje sommelier lyckas skapa nyfikenhet hos gästerna och få dem att prova något nytt? Det är faktiskt inte alla gäster som förstår vårt språk när vi talar om vin, och vi måste också förstå exakt vad gästen egentligen menar. Att förstå gästerna, fånga upp en idé om vad de vill ha, och sedan leverera en helhetsupplevelse till dem är också något vi lär oss av hela tiden. Vad har du för råd för en ung person som vill arbeta med vin? Som sommelier måste man vara lyhörd och även ödmjuk. Visst är det bara att läsa och prova mycket, men man måste också vara öppen för att prova så mycket som möjligt och helst behålla sina intryck tills de har mognat innan man bestämmer sig vad som är bra eller inte bra. Det tar tid att lära sig vin, man kan inte stressa fram kunskapen. Många kockar drömmer om att i framtiden äga sin egen krog. Har du liknande tankar angående egen krog, vinbar, eller rent av vingård? Absolut! Jag är i själen en restaurangmänniska, klart jag drömmer om att ha en egen restaurang i framtiden. Men vingård vet jag inte, jag har inte det tålamodet att trampa omkring i jorden på det viset – jag är stadsmänniska. Nu arbetar du på Aquavit, en svensk-amerikansk hybrid för den moderna citymänniskan. Typ. Vad har ni för inriktning på vinerna? Vi ett nära släktskap med Aquvavit i New York, men de är mer av en skandinavisk restaurang i New York, men visst känns det svensk-amerikanska igen här hos oss. Vinlistan bygger mest på amerikanska viner, men den är inte uppbyggd som de klassiskt europeiska efter land och distrikt, utan efter druvsorter. Därför har det blivit rätt stort fokus på viner av enskilda druvsorter – de presenteras också först i vår vinlista. Ni har ju också mer renodlat svenska råvaror som löjrom, rökta räkor, och assietter med olika smårätter. Blir det vin eller öl till dem? Smårätterna behöver inte bara vara typiskt svenska, vi har stora influenser från Japan också, där vi har en systerkrog i Tokyo. Vi har allt från sushi och ceviche till svenska smårätter och löjrom. För oss sommelierer är det såklart en stor utmaning, men det är kul. Det kan bli vin till något, smakprover av olika spännande öl till annat, och även kryddade vodkor. Vilken typ av vin säljer ni mest av? Det blir såklart mest amerikanska viner, framför allt röda kaliforniska av Pinot Noir och Cabernet Sauvignon. Till de mest eleganta fisk- och skaldjursrätterna säljer vi mer klassiska vita viner som chablis och sancerre. Är det något speciellt du tycker man ska dricka när man kommer till er? Vi har ungefär 280 etiketter på vår vinlista, och det är absolut kaliforniska viner man ska dricka här! Vi har många väldigt exklusiva viner som de från Harlan Estate, Bond och Sine-Qua-Non som annars kan vara svåra att få tag på. Bland de vita vinerna tycker jag just nu att man ska prova chardonnayer från 2006 och Sonoma eller Santa Barbara, de är riktigt goda. Och bland de röda är cabernetvinerna från 2004 underbara, även om de är unga och kan lagras länge till. Om du fick välja fritt – vart går din vinresa då, och varför? Åh, jag kom precis från Kalifornien, och det var min drömresa. Det klart, jag kan ju alltid åka tillbaka. Bordeaux är ju också trevligt och intressant … men, nej, det får nog bli Bourgogne. Vågar man bjuda en sommelier på middag och vin? Ja, det är väl klart man vågar. Vi älskar att bli bjudna på middagar, vi uppskattar det verkligen! Vad bör livsnjutaren tänka på för att få ut så mycket som möjligt av sina viner? Låt inte vinerna ligga för länga innan du dricker dem, och köp helst minst två flaskor av varje sort. Då kan man prova en, och sedan bestämma när man ska dricka nästa. Ett annat tips är att fråga de sommelierer som serverar dig på restaurangen vad du ska köpa. Vi provar ju hela tiden mängder med viner och vet som är bra just nu. Vilken eller vilka är din största dryckesupplevelse? Oj, det var svårt, vad ska jag välja? Okej, nu när jag var i Kalifornien tyckte jag det var fantastiskt att besöka Togni Vineyards, de är så små, och där stod jag med familjen och provade vin från faten. Det var så nära, så familjärt. Och samma sak kände jag när jag efter min sommelierexamen åkte till Bordeaux och besökte André Lurton. Det var fantastiskt att få prova så mycket viner med honom.
792
RELATERAD LÄSNING
Förra artikeln
“Andrea Francetti – “”an iconic winemaker”””
Nästa artikel