– Hela min familj är dansk men jag växte upp med min mamma och syster i Tyskland, berättar hon och tillägger att den lilla familjen var ute och åt för jämnan. Ingen i släkten arbetade inom restaurang men att vistas där så pass mycket som barn satte sina spår. Som tolvåring flyttade Nanett till sin pappa i Helsingborg. Under tiden som hon pluggade på hotell- & turismprogrammet på gymnasiet, jobbade hon extra på Grand Hotell på Stortorget i den skånska kuststaden. – Men egentligen var det inte förrän efter studenten, då jag började säsonga på Högfjällshotellet i Sälen som mitt riktiga mat- och vinintresse kom, tillägger hon. Då fick jag mitt första restaurangjobb. Nanett avancerade snabbt, arbetade på Högfjällshotellet och Gammelgården i Sälen på vintern och i Båstad eller Stockholm under sommarhalvåren. Snart var hon hovmästare och så småningom restaurangchef. – För drygt fem år sedan började jag min sommelierutbildning på Restaurangakademien i Stockholm. Då var jag restaurangchef på Högfjällshotellet och pendlade från Sälen,berättar hon. Efter att ha klarat sin examination våren 2006 längtade Nanett efter lite stabilitet i tillvaron och följde kärleken till Göteborg. – Jag fick chansen att börja för Björn Persson på Kock & Vin vilket var fantastiskt. Sedan när han öppnade ett nytt ställe – Familjen – fick jag jobbet som chefssommelier, fortsätter hon glatt. När Nanett beskriver sin passion för vin så återkommer hon hela tiden till Champagne. En annan förkärlek är amerikanska viner men hon medger också att hon är en periodare som så många av sina kollegor. – Tack vare Björn så har jag ju jobbat mycket med Frankrike men nu börjar mina intressen avspegla sig i vinlistan, fortsätter hon och skrattar. Med det syftar hon bland annat på de allt fler champagneetiketter som ryms i vinkylarna på Familjen. Restaurang Familjen beskriver Nanett som ett svenskt brasserie där känslan ska vara precis som att du kommer hem till någon. Läget är riktigt centralt men ändå lite avskilt och hon vill gärna nämna krogens uteservering som är ett av Göteborgs måste-ställen under sommarsäsongen. – Vi har ett helt öppet kök, väldigt vällagad mat med mycket smårätter och massor av viner på glas. Vår ambition är att du ska känna dig riktigt väl omhändertagen. Vinlistan är bred men tight med genomgående bra priser. Hon beskriver också vinlistan som levande, vinerna byts ideligen ut vartefter säsongen varierar. – Jag och vår köksmästare Rikard Nilsson jobbar väldigt nära med meny och vinlista. Han är också utbildad sommelier vilket gör att han verkligen tar hänsyn till vinerna när han komponerar maten. Vi byter vår trerättersmeny varannan vecka och då passar han och jag på att prova ut viner till den. Eftersom maten avspeglar säsongerna väldigt mycket så gör även vinerna det. För att få ny inspiration reser Nanette så mycket hon kan. Snart bär det av till Champagne igen. Sin övriga input får hon av sina kollegor som alla är lika passionerade. – Jag har sådan tur som är omgiven av sådan duktig personal, utbrister hon. Många är sommelierer och vi försöker alla prova så mycket som möjligt, gå på vindagar och tipsa varandra. Nanette ler stort när hon ska beskriva Familjens typiska gäster, helt enkelt för att hon anser det vara omöjligt. – Hit kommer alltifrån pensionärer till barnfamiljerna och de hippa 30-åringarna. Det är det som är så roligt. Vi har dessutom en stor vinkällare där vi har mycket företag och förbokade grupper. I vinkällaren arrangeras också ofta vinprovningar av olika slag. – Självklart blir det mycket champagneprovningar, säger Nanett glatt. När hon är ledig och själv får njuta dricker hon Champagne eller gärna en riktigt god cocktail. Då hon anser att hon har sitt drömjobb redan, finns det ingen ambition att söka sig någon annanstans på ett bra tag men hon reser gärna ännu mer. – Det är klart, någon gång i framtiden skulle jag gärna jobba ett tag i Champagne, säger hon efter en stunds betänketid. För Livets Godas läsare tipsar Nanett om några favoriter på Systembolaget som ofta återfinns i den egna kylen. – Jag älskar André Clouet Grande Réserve (nr 7686), här kan man verkligen prata om mycket för pengarna. Annars är Pol Roger Brut Réserve (nr 7549) en favorit. Sedan tycker jag mycket om gin, det är suveränt att blanda drinkar på och jag gillar att kunna göra en bra Gin&Tonic eller Dry Martini hemma. Oftast väljer jag Bombay Sapphire London Dry Gin (nr 109) eller Svensk Gin (nr 218), den är jättegod. För mer information om restaurang Familjen se www.restaurangfamiljen.se
945