Hem Vinvärlden Koll på din sommelier – Patrik Strömsten

Koll på din sommelier – Patrik Strömsten

av Livets Goda

Mat och dryckesintresset är dock ingenting han fick i generna. – Jag har ett kärvt och väldigt norrländskt matarv med mycket jakt och fiske men vinbiten var totalt främmande för mig under uppväxten i Kiruna, fortsätter han. Patrik är på väg. På väg till Kiruna för att hämta upp sambo och son men den stränga kylan på minus 32 grader i kombination med hård vind satte stopp för framkomligheten i morse, i alla fall för ett par timmar. Att driva krogar och hotell i civilisationens utkant som Patrik gör, är ingen barnlek. Men för tävlingsmänniskan Patrik är ett hinder bara ännu en utmaning som är till för att besegras. – Jag började som diskare på Laplandia i Riksgränsen när jag var 17, säger han och berättar att han tre år senare fick frågan att hoppa in som buffénisse i matsalen. – Då hade jag stått och spanat på de andra så länge så jag visste precis hur det gick till, skrattar han. Jag var nissarnas nisse och bara en månad senare var jag servitör. Rösten sänks när han berättar om ögonblicket när han bestämde sig för att bli bra på vin. – Jag hade lärt mig vinlistan utantill, vilken bestod av fyra viner. En kväll kom en gäst och frågade efter sherry varvid jag trodde han ville ha körsbär. Jag kommer aldrig någonsin att glömma hans ansiktsuttryck, de tyckte jag var den dummaste servitör de någonsin träffat och dagen efter lånade jag min första vinbok. Patrik beskriver händelsen som förnedrande och lovade sig själv i samma stund att aldrig utsätta sig för en liknande situation igen. Ju mer han läste desto mer förundrad blev han av vinets värld. – När jag började läsa visste jag inte ens att vin gjordes av vindruvor. Jag tänkte att öl, vin och sprit var ungefär samma sak. Sedan när jag några år senare klarade inträdesprovet till sommelierföreningen tänkte jag att jag kanske borde läsa någon utbildning, fortsätter han och skrattar. Idag driver Patrik ambitiösa restaurangen Meteorologen Ski Lodge i Riksgränsen samt Hotell Riksgränsen med stor matsal på samma ort. Utöver det har han ett vinföretag där han säljer vinprovningar plus en biluthyrningsfirma med 30 bilar. – Jag måste ju se till att gästerna kan ta sig hit också, tillägger han glatt. Skidåkningen har Patrik dock aldrig släppt och han beskriver sitt liv som värdelöst om han inte får åka minst 100 dagar per år. – Sen vill jag helst dricka vin minst 300 dagar per år och det gör jag tack vare mitt jobb. Jag jobbar dagligen som sommelier på mina restauranger, inte för att jag måste utan för att jag vill. Jag brinner verkligen för mat och vin i kombination och älskar att entusiasmera gästerna. Många sommelierer har en vinfilosofi som färgar vinutbudet på restaurangen de är verksamma på men Patrik har två. – I hotellrestaurangen har vi 250 platser. Där håller jag en kort men till menyn passande vinlista. Hit har jag valt viner med omsorg i bra prisläge, med bra landspridning och klockrena till menyn. På Meteorologen däremot, min baby, är vinlistan en ren ego-tripp, fortsätter han. Patrik beskriver ingående Meteorologens vinutbud där allt ska vara jättegott. Det som Patrik tycker är jättegott. Listan är organisk då han köper in små partier och försöker omsätta samtliga 500 etiketter hela tiden. – Det blir ofta så att vinmenyn är präglad av mina senaste vinresor så nu är det en övervikt på Barolo, Bourgogne och Alsace, säger han men betonar hur förtjust han är även i nya världen. – Jag älskar Oregon och även mycket från Australien, fortsätter han. För att utvecklas hela tiden provar Patrik viner blint så ofta han kan. Det är även så han drillar sina egna sommelierer på restaurangerna. Allt för att putsa bort deras förutfattade meningar om vissa viner. Trots den skyhöga ambitionsnivån är grundidén med Meteorologen att alla ska känna sig välkomna och Patrik vill givetvis gärna ha skidåkande gäster. – Till vår stora lycka har vi många internationella grupper framåt våren som är vana vid hög kvalitet. Då säljer vi en hel del Romanée-Conti och Penfolds Grange vilket givetvis är kul. Sin duktiga personal hittar han i kontaktnätet. Dels bland kursettorna från treåriga sommelierprogrammet i Grythyttan men ofta är det sommelierer med skidintresse som själva hör av sig. – I år har vi en fantastisk styrka där till och med en av kockarna är sommelierutbildad, utbrister han nöjt. Just i dagarna trimmas och finslipas det på Meteorologen då helgen som gick var premiärhelg. Närmsta veckorna är det uppladdning inför högsäsong. – Jag vill verkligen att våra gäster ska känna sig avslappnade här. Vi jobbar stenhårt med att få gästerna att känna sig hemma. Ingen ska behöva bli generad för att de inte kan uttala ett krångligt namn på ett vin. Dock är vi givetvis noga med att göra allt korrekt, även om vi gör det i avslappnade kläder från Peak Performance. De få kvällar som Patrik är ledig blir det ofta Bourgogne eller Champagne i glaset. – Jag kan inte motivera det annat än att jag är så barnsligt förtjust i det, säger han lyriskt och berättar om när han för första gången fick smaka prestigechampagnen Krüg. – Jag var 23 år och jobbade på Leijontornet i Stockholm. Jag minns att jag sa att när jag blir stor så ska jag dricka det här varje dag. Riktigt så långt har jag inte kommit idag men jag uppskattar det enormt mycket. När Patrik slutligen ska tipsa Livets Godas läsare om bra val på Systembolaget kommer första drycken direkt. – Alsaceriesling, utbrister han. Ta Trimbach Riesling (2639, 115 kr) till exempel. Det är ett så fantastiskt bra vin. Rent och fräscht som en buteljerad fjällbäck, säger han och skrattar igen. – Sen Côtes du Rhône som de från Guigal . De smakar så mycket mer än de kostar och är riktiga arbetshästviner. Jag menar, blodpudding är ju inte dyrt men jäkligt gott. – Sen är jag superimponerad av de svenska mikrobryggerierna och deras öl. Ta något från Dugges eller Oceanbryggeriet, de gör fantastiskt fina öl! För mer information om Patriks krogar se www.playground.se/meteorologen –

RELATERAD LÄSNING