Koll på din sommelier – Viktor Angmo

Viktor växte upp i Falun där han gick hotell- och restaurangskola. Efter studenten arbetade han som kock i London och Stockholm där han till slut hamnade på stjärnkrogen Fredsgatan 12. – Då hörde de dåvarande ägarna till Dala-Husby av sig och sökte en kock från Fredsgatan som ville jobba över sommaren. Sedan blev jag kvar, fortsätter han och skrattar. Så småningom anslöt även hustrun Malin från Fredsgatan och 2004 fick de chansen att ta över hela anläggningen. Viktor och Malin satsar stort på den avsmakningsmeny med sju rätter som de blivit kända för. Viktor berättar att över 80 procent av gästerna väljer den och därför blir dryckesutbudet anpassat efter det. – Vi har en liten lista med runt 70 viner som vi varierar efter årstiderna, berättar han. De flesta av våra gäster väljer dryckespaketet till avsmakningsmenyn. Eftersom jag är i första hand kock så lägger jag ingen fokus på historia och kuriosa när jag kombinerar dryckerna till maten. För mig är smakerna helt avgörande, att det blir riktigt bra kombinationer, fortsätter han. Viktor är öppen för kvalitetsviner från hela världen men erkänner att han drar mest åt Europa, även om det finns godbitar från andra ställen. – Jag vill ha mest europeiskt på vinlistan och har ett nära samarbete med våra vinleverantörer som känner min smak. Sedan provar jag mig fram för att hitta de drycker som passar oss bäst. Då efterfrågan på äldre viner är väldigt låg har det inte funnits någon anledning för Viktor och Malin att bygga upp någon källare. – Visst har vi några rariteter, lite äldre årgångar av bra Champagne men vi har helt klart mest omsättningsviner, fortsatter han. Viktor berättar att deras största kunskap om vin grundlades när de båda arbetade på Fredsgatan 12. Själv har han också ett stort ölintresse och glädjer sig åt att ha mikrobryggeriet Oppigårds i närheten. – Jag har alltid alla deras ölsorter i restaurangen och kompletterar sedan med ett brett ölutbud från hela världen. Det tror jag att vi är relativt ensamma om här uppe i alla fall. Viktor berättar glatt att både restaurangen och hotellet är bra bokade under hela november. Han har lagt ner extremt mycket omsorg på sin avsmakningsmeny som bland annat innehåller rådjur som de får av en lokal jägare och mycket grönt. – Det är häftigt att efterfrågan på vegetarisk mat har vuxit så starkt. Hela tre av sju rätter på vår avsmak är vegetariska, vilket uppskattas mycket av gästerna. När december tar vid är det julbordet som dominerar. På Dala-Husby producerar de allting själva och lägger stort fokus på sillen. – Sedan serverar vi flera av julens klassiker som plockmat, beskriver Viktor julbordet. Det är mycket fräschare än stora karotter som står framme. Slutligen Viktor, vad har du för comfort wines. Vad dricker du och Malin när ni är lediga? – Vi gillar att ta ett glas till vardags och då blir det ofta Monterosso (22981), en Sangiovese från Italien. Sedan är jag väldigt svag för kraftigt fatade Chardonnayviner. Jag har ingen favorit utan letar hela tiden nya. Slutligen gillar jag torr Prosecco. Det är synd att man nästan aldrig ser det på vinlistorna. Det behöver inte alltid vara Champagne. För mer information om Dala-Husby Hotell & Restaurang se www.dalahusbyhotell.com