– Vi träffades på en vinprovning på Vinkällaren Grappe när jag arbetade i en vinbar och Niklas på Systembolaget på Regeringsgatan, säger Ida (bilden) som idag ska servera vin på Urban Deli. Det är hummerpremiär på Nytorgets minisaluhall och Ida levererar vinerna. Ida är uppvuxen i Örebro där hon gick hotell- och restaurangskola samtidigt som hon arbetade på flera av krogarna där. – Jag kände hela tiden att det var vinvärlden som lockade, fortsätter hon. Så fort jag tagit studenten flyttade jag till Stockholm och började på Franska Matsalen. Under tiden läste jag min sommelierutbildning på Restaurangakademien. Niklas i sin tur är utbildad på Grythyttan och blev klar 2005. Därefter flyttade han ner till södra Frankrike för att lära sig franska och mer om vinframställning. Det var också där, i franska södern som idén till Wine Trade föddes. – Det finns så mycket kvalitet där nere till bra priser, fortsätter Ida. Vi har verkligen vårt hjärta i den kulturen. Vi har valt att bara jobba med naturligt producerade viner och eftersom de har så bra förutsättningar för det i södra Frankrike så finns flera av våra producenter där. På frågan hur de hittar nya leverantörer berättar Ida att de dels reser till de stora mässorna i Frankrike och London men att de också läser så mycket de kan, däribland bloggar där de snappar upp bra tips. – Sen är det så att de producenter som jobbar på det genomtänkta vis som våra gör, gärna håller ihop och rekommenderar varandra. Så vi får mycket tips från våra befintliga leverantörer, tillägger hon. – En del producenter står vi i kö för, fortsätter hon och skrattar. Vi är enträgna när vi hittar något som vi verkligen gillar. Dock har vi ett öppet sinne och provar allt förutsättningslöst för att inte bli låsta och hela tiden utvecklas. Initialt så var det Niklas Jakobson som drev Wine Trade men då han och Ida träffades i samma veva som han startade företaget för snart tre år sedan, blev det så småningom naturligt att det sysselsatte dem båda. – Jag kom in i det på hösten 2008 och sedan dess har det varit vi två. I morgon får vi vår första anställd, Jeanette Parker Bertuit som kommer från Berns senast. Det är ett måste för oss nu för att kunna upprätthålla den servicenivå vi vill ha. Vår första kund kommer alltid att vara vår viktigaste även om det råkar vara den minsta, säger Ida. Vad som kommer att finnas på Wine Trades nyhetslista framöver vill inte Ida avslöja exakt innan allt är klart men hon antyder att det blir en hel del vitt från Italien. – Här tycker vi att det är ett stort hål på den svenska marknaden så det har vi letat efter. Ge oss ett par månader så ska ni få se, avslutar hon glatt. Wine Trades viner säljs till 95 procent på restaurang men går utmärkt att beställa på internet via Systembolaget. Enligt Ida kan du som pivatkund välja sex blandad flaskor som du vill ur Wine Trades sortiment, så skickar de dem till vilken systembolagsbutik som helst i Sverige via privatimport. Du får ett varunummer av Wine Trade som du lämnar i din butik. Sedan kan du hämta dem där efter några dagar. För mer information se www.winetrade.se
Koll på din vinimportör – Wine Trade
1,7K
Förra artikeln