Koll på din vinmakare – Jean Guyon

av Livets Goda

Tillsammans med vännen Andreas Larsson höll han i måndags winemakers dinner på PM & Vänner i Växjö. Igår mellanlandade han i Stockholm för att hälsa på goda vänner och hålla provningar för huvudstadens sommelierer. – Vi avslutade skörden igår med att plocka de sista Cabernet Sauvignondruvorna. Mina grannar är klara sedan flera veckor men jag kände inte att vi hade den perfekta mognaden trots att vi hade tillräckligt med socker i musten. Jag tar en ganska stor risk, berättar han och fortsätter. – Det är en sak om du har 2 hektar, då kan du spela lite mer men jag har 90, fortsätter han och medger skrattande att han är en gambler. – Mentaliteten bland många vinmakare i Bordeaux är att de hellre har ett ok vin och säkrar skörden. Jag tänker annorlunda, jag förlorar hellre 20 procent och gör ett riktigt bra vin. Jean deltog själv i skörden under de första 20 dagarna men nu är allt under kontroll. – Jag kommer att vara på slottet i kväll och samla hela teamet. Jag funderar på att installera kameror över anläggningen eftersom jag reser så mycket, då är det skönt att ha kontroll, tillägger han. Jean beskriver inlevelsefult de perfekta förhållanden som rått i Médoc under de senaste veckorna. Nätterna har varit kalla medan dagarna har bjudit på sol och upp emot 20-gradig värme. – Det är perfekt eftersom botrytisen har börjat angripa vinrankorna på dagarna men då det är så kallt på nätterna så dör den. Jean tror inte att det kommer att bli några problem att övertyga världen om att årets viner blir minst lika förträffliga som fjolårets. Han beskriver väderförhållandena som likartade fram till augusti. Men när 2009 var betydligt torrare och varmare så har årets höst varierat i vädret. Regnet kom runt 10:e september vilket hjälpte mognaden på traven och mjukade upp skalen. – Jag tittar mycket på kärnorna. Om de är grönaktiga så får du garanterat stjälkiga toner i vinerna. Jag smakar alltid på dem för att känna mig fram. Sedan ska de ha precis samma färg som mogna hasselnötter. Juicen säger mig i princip ingenting, det är kärnorna som berättar för mig vilken status jag har på druvorna. Nästa vecka är det skördefest för samtliga inblandade. Jean ordnar en stor härlig lunch med god mat och massor av vin. Runt 40 anställda samlas och firar ett fantastiskt år. För att skörda druvorna använder Jean en avancerad maskin som skördar cirka hälften av vingårdarna, resten plockas för hand. – För druvornas kvalitet är maskinen överlägsen men den skadar ofta vinstockarna så jag måste handplocka den äldsta delen av vingården för att inte skada stockarna, fortsätter han. Jean Guyon är en glädjespridare. En galenpanna när du träffar honom men du inser snart att han har full kontroll över sitt lilla imperium. Sverige är en mycket liten marknad för Jean men han älskar att komma hit för att alla lyssnar. Han fascineras av de intelligenta frågor han får och hur pass intresserade alla är av hur han arbetar och varför. – Det är otroligt hur insatta alla är, jag ser det som en rolig utmaning att få den yngre generationen i Sverige att upptäcka Bordeaux. Han förklarar att hans ambition är att göra extremt prisvärda viner som alla kan dricka. Upperbarligen har han bevisat att han kan. För i blindprovning efter blindprovning slår hans husvin Rollan de By för cirka 300 kronor flaskan och storebror Haut Condissas för cirka 600 kronor, ut de allra, allra bästa och mest exklusiva prestigevinerna i området såsom Cos d&#39Estournel och Margeaux. – Orsaken är enkel. Deras viner är inte mogna, speciellt inte Margaux. De arbetar efter en gammal stil i Bordeaux. Jag vill göra viner av allra högsta kvalitet men med en modern stil som alla har råd med. Jeans nästa utvecklingssteg är att driva hela vineriet med solpanel. Han driver redan bostaden, slottet med solenergi och ska utvärdera det snart. Han har själv utvecklat ett system tillsammans med ungerska forskare för att hitta en teknik för utvinning av solenergi från solpanel som är så gott som helt miljövänlig. Första december släpps 2400 flaskor av 2004 Rollan de By på Systembolaget för vrakpriset 269 kronor flaskan (Nr 90032). Försäkra dig om en flaska och lär känna Bordeaux på ett nytt sätt. Eller helst en låda, för bättre än så här blir det inte för de pengarna. Kanske den perfekta julklappen? För mer information kontakta Bibendum www.bibendum.se