Hem Vinvärlden Koll på vinimportören: Avando Wines

Koll på vinimportören: Avando Wines

av Livets Goda

Ni har precis gett er in i den hårt konkurrensutsatta vinbranschen som en liten spelare, hur tänkte ni där? – Det känns som att alla avråder en från att starta ett företag inom vinimport. Anledningarna är allt från den tuffa konkurrensen, de små marginalerna, den oroliga valutamarknaden eller kapitalet som krävs för att marknadsföra sig. Vi tror att små importörer behövs för att bibehålla den mångfald som finns på Systembolaget idag och som många tar för givet. Konkurrens är nyttigt och i grunden bra för både konsument och importör. Utan den hade det nog sett annorlunda ut på hyllorna. Det gäller helt enkelt att gilla läget och lägga in ett par växlar till för att hitta nya vägar! Vårt mål är glasklart. Vi är inte här för att bedriva en hobbyverksamhet. I framtiden vill vi vara med och konkurrera bland de större aktörerna på marknaden. Vilken inriktning/filosofi har ni nu i starten? – Vårt primära sortiment kommer att ligga i mellansegmentet. Fokus idag ligger på att bredda vårt produktutbud med ett antal små och medelstora producenter som vi kan skapa starka varumärken tillsammans med. Som importör tror vi att det är väldigt viktigt att hänga med i rådande dryckestrender och kanske rent utav vara med och skapa nya. Det gäller även att se fördelarna i vår roll som ny aktör och hitta nya infallsvinklar och idéer. Nämn ett möte i vinvärlden (med ex en producent eller annan person) som haft stor betydelse för er. – Här måste vi nämna Lisas pappa Alf. En oerhört klok man. Utan hans kunskap, passion och intresse för vin hade vi inte varit i den här sitsen. Han väckte även intresset att kombinera mat och vin som är så betydelsefullt för helhetsupplevelsen. Producenter byter importör titt som tätt. Hur kommer ni agera för att behålla era producenter? – Precis som med vänner måste man arbeta för att skapa bra relationer. Ringa, maila, skicka vykort och ge feedback på försäljningssiffror – både bra och dåliga. Det viktigaste är att man för en konversation på något sätt. Ett exempel är när Domaine J Laurens ägare Jacques Calvel ringde mig mitt under Kalle Anka på Julafton för att önska vår familj en trevlig jul. Det är en bra affärsrelation enligt oss. Vill en producent trots allt byta importör så vill vi skiljas som vänner och försöka lära oss av erfarenheten för att bli än bättre i våra relationer till de övriga producenterna vi representerar. Nämn ett par för- och nackdelar med detaljhandelsmonopolet. – För oss som mindre importör känns det positivt att ha en försäljningskanal som inte särbehandlar. Vi tycker att det är en bra möjlighet för oss små importörer att växa. Men allt är dock inte positivt. Trots att vi är nystartade märker vi redan nu att en del vinproducenter drar sig för att arbeta med det svenska monopolet. De anser Systembolaget vara en alltför opportunistisk marknad vilket går tvärtemot många producenters filosofi. Vi tycker även att Systembolaget borde ha en bättre plan för beställningssortimentet att konkurrera med den växande skaran näthandlare som säljer vin på nätet. Det går inte sticka huvudet i sanden här. Hemkörning till självkostnadspris kanske är en bra början? Ska vi ha ett monopol måste det anpassa sig efter konkurrensen utifrån. Det finns ju flera hundra importtillstånd i Sverige. Varför ska man jobba med er? Service och flexibilitet. Vi är ett enormt driftigt par som verkligen vill visa vad vi går för. Vi kommer att lägga väldigt mycket kraft på nöjda kunder. Det ska vara lätt, roligt och problemfritt att arbeta med oss. Alla som jobbar för oss måste anamma denna enkla men ack så viktiga filosofi. Vad är viktigast för att lyckas som dryckesimportör: känsla för vin eller känsla för ekonomi? – Både och är ett måste. Känslan för vin behöver hela tiden utvecklas och nyanseras. Inte minst måste man bli duktig på att förmedla glädjen av vin till sina kunder, privatkonsumenter såväl som restauratörer. Men det är så klart viktigt att vara smart i sina inköp för att inte riskera sina finanser. Mina föräldrar (Christians) har lång bakgrund som krögare och familjeföretagare, det sitter i ryggmärgen att det krävs hårt arbete och att ekonomin inte är något man lämnar åt slumpen. Det går inte bara att tuta och köra med de små marginaler vi arbetar med. . Berätta om något ni har på gång inom överskådlig framtid. – Oj, det finns hur mycket som helst egentligen. Vi arbetar väldigt mycket i det dolda och nya producenter lär dyka upp regelbundet. Nyligen fick vi exempelvis in en ny mycket intressant producent från Barolo vid namn Viberti Giovanni. De vinerna hoppas vi väldigt mycket på. Vilket vin ur den egna portföljen är er favorit just nu, och varför? – Beslutsångest! Får vi välja två? Okej, då tar vi Viberti Giovanni Langhe Nebbiolo 2012 (nr 70186 / 179 kr) som är ett mycket trevligt rött vin att snurra i glaset med en karaktär som lutar åt sin storebror Barolo Buon Padre. Sedan Domaine J.Laurens Les Graimenous 2012 (nr 77386 / 129 kr) är en pigg, frisk och lite brödig Crémant från Limoux med mycket citrustoner. Helt enkelt ett suveränt bubbel att skåla in festen med eller avnjuta till ostronen. Se: www.avandowines.se

RELATERAD LÄSNING