Hem Vinvärlden Kompromisslös riesling från ett legendariskt läge – Achleiten

Kompromisslös riesling från ett legendariskt läge – Achleiten

av Livets Goda

Det trillade in ett mindre parti nyligen på Systembolaget, av Domäne Wachaus 2017 riesling från Achleiten. Ännu finns några kvar och är du rieslingfantast, Österrikevän eller bara vill uppleva hur ett läge kan dominera ett vin så mycket att druvan tonas ner, ja då är detta ett måste i samlingen.

Achleiten, vare sig det är riesling eller grüner veltliner, har i sin ungdom en oemotståndlig finess och renhet men de är även bägge fenomenala lagringsobjekt, något som inte minst 1995:an besvisar.

Vingårdsläget som klättrar brant uppför bergsväggen och i direkt anslutning till Donau-floden har olika jordmån beroende på altituden. Längre ner är det mer av skiffret, högre upp gnejs och inte minst den förra bergarten samlar på sig värme från solexponeringen från floden och det drar rankorna nytta av nattetid. Vinerna lyckas trots sin rikedom kombinera kraft med finess och säkerligen är växtläget en väsentlig del i detta.

2017 Ried Achleiten Riesling, Domäne Wachau, (artikel 96357, 299 kr)
Alltså, det här är bara så läckert. Kompromisslöst samtidigt som det är galet lätt att ta till sig och förstå. Visst får man rieslingvibbar men de är inte överdrivet tydliga utan det är mer rikedomen som fångar din uppmärksamhet. Tänk gråpäron som möter tropiska anslag, stenkross, saffran och örtiga toner i en skönt komplex mix. Smaken är även den på en hög nivå med alpbäcksren fruktighet, distinkt syra och blott ett stänk solmognad som förenas i en maffig struktur men där balansen ändå är a och o. Ungt, förförande och så lovande. Det är lätt att bli kär här…

Redaktionens intryck: 93/100 LGP

Du som också vill prova Achleiten med mognad hugger helt enkelt 1995:an som just nu finns tillgänglig i mindre mängd för 549 kronor. Länk >>> HÄR.

Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

RELATERAD LÄSNING