Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Konditor- och bagarmästaren Jan Hedh vill återuppliva gamla godbitar

Konditor- och bagarmästaren Jan Hedh vill återuppliva gamla godbitar

av Livets Goda

På grund av minskad efterfrågan eller tidsbrist har många av de klassiska bakverken försvunnit från konditorierna. I Inte bara bullar – 100 klassiska bakverk och kakor från förr vill konditor- och bagarmästaren Jan Hedh nu återintroducera dessa klassiker.

— När jag började som konditorlärling 1965 fanns det över 6 000 kaktempel, det vill säga konditorier, i Sverige. Bara i min hemstad Malmö fanns det 350 stycken. Idag räknar man med att cirka 1 000 konditorier finns kvar i landet, men då räknar man också in kaféer och bagerier som inte är riktiga konditorier. Förr hade alla konditorier olika specialiteter förutom standardsortimenten av vetedeg, karlspaderdeg, wienerbröd och smördegsbakverk. Sortimentet var mycket större än i dag, säger Jan Hedh.

Inte bara bullar – 100 klassiska bakverk och kakor från förr är receptskatten med några av våra bästa klassiska bakverk och kakor. Här är bakningen en konstart och allt görs helt från grunden i såväl enklare som mer avancerade recept, för dig som vill ta bakningen till nästa nivå eller lära dig mer om bakverk och kakor från förr. Ett unikt referensverk för bakälskare och konditorer – en nostalgitripp där alla kan minnas sin barndoms konditoribesök.

Boken innehåller en utförlig faktadel med tips och råd om utrustning och grundrecept följt av över 100 recept på allt från enkla Toscarullar till den avancerade Florentinertårtan. Detta varvas med personliga berättelser av Jan Hedh och bilder tagna av Charlotte Gawell.

Jan Hedh är en av Sveriges främsta konditor- och bagarmästare. Vid sidan om författarskapet jobbar Jan Hedh som konsult, med utbildning, kurser och produktutveckling inom konditori- och bageribranschens alla yrkesgrenar. Jan Hedh är också grundare av Olof Viktors Bageri i Glemminge och Hedh & Escalante Chocolatier, som bl.a. gör praliner, marmelad och kakor. Han har genom åren författat en mängd prisbelönta böcker om bland annat tårtor, kakor, bröd, choklad, desserter, sylt och marmelad.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING