Hem Vinvärlden Köp ett lagringsvin och ge bort i julklapp

Köp ett lagringsvin och ge bort i julklapp

av Livets Goda

Champagne

2009 Deutz Brut Vintage

Champagne / Frankrike / Deutz / (750 ml) Nr 95537 / 499 kr Skön mix av salvia, dragon och nyslaget gräs som kantas av krita, limeskal och den typiskt strama stil som förväntas av det här champagnehuset. Riklig koncentration i ungdomlig tappning som blommar ut ordentligt om du lägger den i källaren ett par år.

NV Bollinger Special Cuvée Brut

Champagne / Frankrike / Bollinger / (750 ml) / 7418 (BS) / 449 kr Var inte rädd för att våga köpa Bolloinger. Det är alltid en champagne som levererar. Dessutom är det bästa knepet att köpa ett par av deras Special Cuvée Brut och skicka ner den i källaren för att låta mogna på flaska i alla fall 12 månader – minst. Då har den utvecklat enormt fina tryffeltoner och en förtjusande mognad. Här möter du söta äpplen, mandel och ett uns kakao. Mustig och rik smak av mogna äpplen, med inslag av kavring, nötter och kakao i eftersmaken.

2006 Le Mesnil Prestige Grand Cru

Champagne / Frankrike / Union des Propriétaires Récoltants / (750 ml) / 99599 / 490 kr En outsider som lirar i en mycket hög klass. Våga köp idag och ta fram om 2-3 år. En champagne som bjuder på lätta, exotiskt strama tropiska vindar som tar med toner av persika, ananas, citrus och äpple. Fin sötma och läckert nötiga toner från chardonnayen visar upp sig excellent, med utsökt krispiga anslag i fräschör.

Röda viner

2014 Beaune Premier Cru Clos des Couchereaux

Bourgogne / Frankrike / Maison Louis Jadot / (750 ml) / 90638 (TF) / 349 kr Louis Jadots viner från Beaune har alltid visat enorm potential efter några års lagring – ibland upp till 20 till 30 år men vi tycker absolut att det räcker med 2-3 år för årgång 2014. Idag har den en fin struktur, den tilltagna röda frukten rymmer plommon, körsbär och mullbär med inslag av tallbarr och parfym. Kännbara tanniner och lång men lite kärv eftersmak vilken kommer att växa bort om några år.

2013 Siepi Marchesi Mazzei

Toscana / Italien / Marchesi Mazzei / (750 ml) / 90409 (TF) / 649 kr Otroligt stilsäkert vin från stilsäker producent som vi gärna lägger i källaren. Även om det idag bjuder på mycket av allt, framförallt mycket ungdom av lakrits, rökt kött och mörka bär. Gräs och örter i kombination med massor med fat. Det här vinet tycker vi kräver lagring men vill du öppna det idag så dekanterar du ca tre timmar innan.

2012 Côte-Rôtie Brune et Blonde Guigal

Côte-Rôtie / Rhone / Frankrike / E Guigal / (750 ml) / Nr 91362 (TF) / 399 kr Är förvisso redo att njutas idag men lagra gärna två år till för att nå den sista balansen mellan fat, frukt och tannier. Den inbjudande doften av färska blommor, bigarråer, nypon och färsk salvia följs av en tät smak. Än finns tydlig tanninstruktur och frisk syra, frukten drar åt det rödare hållet med läder och mossa i fin balans.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING