Hem Vinvärlden Köptips: Fem röda favoritviner på magnum till sommarkvällarna

Köptips: Fem röda favoritviner på magnum till sommarkvällarna

av Livets Goda

>> Clarandelle 2011
Art.nr 3147, 349 kr, 1500 ml, 92 poäng
Våren detta år var den torraste sedan 1949 och det torra och varma vädret sparkade igång blomningen extremt tidigt, 3 veckor tidigare än normalt för att vara exakt. Men på grund av lite småregn här och var bibehölls balansen i fruktens tillväxt och mognad. September var överlag solig och torr och vid skörd var druvorna i högform. Storartad årgång av vinet. Bra balans mellan alla aspekter. Känns homogent och komplett. Drickvänligt idag men stor lagringspotential.

>> Charles Smith Substance CS 2014
art.nr 74083, 338 kr, 1500 ml, 91 poäng
I detta ytterst vältajmade vin så får vi mycket av vad druvan, cabernet sauvignon, kan erbjuda i regionen Washington. Såväl doft som smak är stor och generös med svarta vinbär, mörka plommon, blåbär, viol, tobak, blyerts, ceder, läder, rostade fat och vulkaniskt vegetala hintar. Fruktsötman är tilltagen men syran och den mineraliska grunden i vinet ger en superb balans och det mynnar ut i ett kraftfullt men samtidigt väldigt elegant, balanserat och förföriskt gott vin. Det här förvaltar han bra den gode Charles Smith.

>> Periquita Reserva 2012
Art.nr 2560, 199 kr, 1500 ml, 88 poäng
Periquita Reserva är superflirtigt och charmigt, men det är samtidigt inga kompromisser eller avkall på stil och stolthet. Frukten är läckert söt och vinet bjuder på intagande inslag av ört, plommon, mörka bär, rostade fat och toner av pinje. Här finns även en sansad och balanserad tanninstruktur som ger vinet lite fina kanter och inte ramlar ut i något vattnigt, oidentifierbart landskap som många andra lågprisare. Nej, här finns ursprungskänsla och identitet. 

>> Baron de Ley Reserva 2012
Art.nr 2525, 239 kr, 1500 ml, 90 poäng
Ett säkert kort, speciellt på magnumbutelj, för inga pengar alls. Vi rullar förnöjsamt hatt i smakrika toner av svarta vinbär, björnbär, pomerans, lavendel och en saltörtig kryddighet spetsat med lakrits och rostade fat. Det finns en läcker röd slöja i den mörkdominerande frukten, likväl som en silkigt, len struktur med en maritim känsla och en stram tanninstruktur med en modern sötma som håll sig på ”rätt sida”. Det är ett elegant vin som skänker en känsla av stor seriositet och det känns onekligen som att den här producenten jobbar hårt och framgångsrikt med att höja såväl status som kvalité på vinerna. Baron De Ley Reserva är modern, pigg och vaken i detta utförande och det belönar vi självklart. Kött, en eller två magnumflaskor på bordet, sen mår alla bra!

>> 100.000 2015
Art.nr 79057, 559 kr, 1500 ml, 93 poäng
För en kort stund så är det lätt att tänka Rhône, ända tills man inser att frukten har en solvärme man inte stöter på i de franska distrikten. Men vad gör det; vem vill ha kopior av originalet? Smaken är härligt druvtypisk med pur bärighet, snyggt inlindad kryddighet, ett stänk fat och en generös men samtidigt ganska stram munkänsla. Ett piggt drag av mynta indikerar att stjälkar är med i bilden och tanninerna bakom den solmogna frukten antyder att här finns ’stuffing’ för flera års utveckling. Men, och det måste nämnas, det är urgott redan idag och den långa eftersmaken är härligt efterhängsam. Syrah när det är som bäst!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING