Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Korvakademien fyller 30 – firar med fest och jubileumspris

Korvakademien fyller 30 – firar med fest och jubileumspris

av Livets Goda

Akademien för de Sköna Korvarna, i dagligt tal kallad Korvakademien, bildades 1991 och ska enligt stadgarna ha tolv ledamöter med god kunskap om och ett levande intresse för en högtstående svensk korvkultur. Nu firar man trettio välsmakande år med tillbakablickar, framåtblickar, jubileumsfest och ett unikt jubileumspris.

– Vi har jobbat hårt för att höja korvens anseende och kvalitet under de här trettio åren, och mycket har till vår stora glädje hänt! Korven har verkligen fått en plats i finrum och finkrog, samtidigt som vi värnat den goda vardagsmaten och den klassiska korvkiosken med dess kultur av att främja möten mellan människor. Nu är vi i Akademien redo för framtidens korvland och för trettio goda år till, säger Korvakademiens preses Christina Möller.

Korvakademien har arbetat med korvfrågan på bred front. Man har bland annat deltagit i debatten med artiklar och seminarier och arrangerat tävlingar av olika slag. Under ett antal år inbjöds regelbundet elever vid landets livsmedelsgymnasier att tävla i korvmakeri. Priset kallades ”kreativitetsbucklan”. 2014 gav Korvakademien ut boken Korvglädje, vilken gavs ut i nyutgåva 2018.

2013 anordnade Korvakademien den första stora Korvfestivalen på Nordiska Museet i Stockholm. En succé med mångtusenhövdad publik som följts av ytterligare sex, allt större, korvfestivaler, varav en i Göteborg. Efter uppehåll under pandemin, ser man nu fram emot att ta upp tråden igen med början i mars i Stockholm.

– ¬Våra priser är en viktig del av vår verksamhet. Vi delar ut pris till Årets Korvprofil, Årets Korvkrog och Årets Korvkiosk. Hittills har tio korvkrogar, sju korvprofiler och fyra korvkiosken prisats. Vi vet att våra priser betyder oerhört mycket för mottagarna. De får ett bevis på att de gjort någonting bra efter år av arbete som kanske inte alltid fått synas så mycket, säger Christina Möller

Korvakademiens Hederspris har en särskild glans. Det delas ut till personer som gjort särskilt viktiga insatser för korvens status och kvalitet. Hittills har sex hederspris delats ut, det första 2014 till Owe Thörnqvist, mannan bakom ”Varm korv Boogie”.

-På trettioårsfesten ska vi dela ut ett särskilt jubileumspris till en riktig korvälskare, men hen än så länge hemlig…, säger Christina Möller.

Jubileumsfesten äger rum på restaurang K-märkt i Stockholm den 17 november. Gästerna utlovas en trerätters korvmeny, korvrelaterade cocktails, underhållning, överraskningar och en specialkomponerad jubileumskorv.

Nuvarande ledamöter i Korvakademien

• Christina Möller, preses: fd chef för KF:s provkök och hedersdoktor FD hc vid Uppsala universitet ”för sitt oförtröttliga arbete för goda matvanor”. 2006 fick hon Gastronomiska Akademiens Guldmedalj ”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”
• Maud Lindblå: Sekreterare, mat- och konsumentjournalist
• Lena Söderström: Matskribent och författare
• Jan Scherman: Skribent, producent, fd TV-chef, styrelseproffs och korvboksförfattare
• Ella Nilsson: Tidigare vd på Svensk Köttinformation
• Ulf Elfving: Radioprofil
• Maria Forshufvud: vd Forshufvud Kommunikation och fd vd på Svenskmärkning
• Anders Levén: Kock
• Lisa Blomqvist: PR-konsult och skribent
• Johan Swahn: Fil. Dr i sensorik vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan
• Roland Persson: Årets kock 1990
• Hans Josefsson: Operasångare och skådespelare

• Ricard Constantinou, hedersledamot: Entreprenör, bl.a. Panini Internazionale, K25 och Teatern
• Sören Lundström, hedersledamot: Ordf. i vänföreningen K.O.R.V. (Korvens Oförtrutet Runda Vänner)

RELATERAD LÄSNING