Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Korvrapporten 2024 — favoriten falukorv ökar i popularitet

Korvrapporten 2024 — favoriten falukorv ökar i popularitet

av Livets Goda

Korvrapporten 2024: Sverige är ett korvälskande land! Nästan alla, hela 94 procent, i Sverige äter korv. Smak, hög kötthalt, att korven är gjord på svenskt kött och att den är producerad i Sverige är de viktigaste faktorerna vid val av korv. Att falukorven är favoritkorven råder det ingen tvekan om när falukorven dessutom ökar i popularitet! Men hur står sig team kokt vs. grillad, vilket är det vanligaste tillbehöret och vad dricker vi helst till korv? Det och mycket mer får du svar på i Korvrapporten 2024, en undersökning om svenska folkets korvpreferenser och attityder till korv.

Korvrapporten 2024

Sverige är ett korvälskande land – Korvrapporten 2024

Nästan alla, 94 procent, äter korv (kött eller växtbaserad).

Bland de som är äldre än 55 år är det ännu fler som äter korv (96%). Män och yngre personer äter korv vid fler tillfällen än kvinnor och äldre personer.

Populärt till lunch och middag

En majoritet, drygt 7 av 10, äter korv till lunch eller middag minst en gång i månaden.

De yngre, i åldern 18-34 år, äter korv vid fler tillfällen än de äldre åldersgrupperna. De yngre tar också oftare en stödkorv på stan eller handlar en på macken (39%) jämfört de över 65 år (30%).

Falukorven är favoriten

Falukorven är storfavoriten i alla åldersgrupper! Och dess popularitet har ökat till 48 procent från 42 procent föregående år. Andra platsen kniper varmkorven/wienerkorven (30%) och på tredje plats kvalar salamin (28%) in. Fjärdeplatsen innehas av den vanliga grillkorven (27%).

 

Korvrapporten 2024

Korvrapporten 2024

48% anger att falukorv är deras korvfavorit. Falukorven toppar korvfavoritlistan i alla åldersgrupper.

Viktiga faktorer vid val av korv

Smak, hög kötthalt och att korven är gjord på svenskt kött och är producerad i Sverige – det är de faktorer som konsumenterna prioriterar när de väljer korv. Därefter kommer priset på korven.

Betydelsen av att det är svenskt kött och att tillverkningen sker i Sverige har ökat. Nästan hälften tycker att det är viktigt att korven är gjord av svenskt kött och en av tre anser att det är viktigt att korven är tillverkad i Sverige.

– Att välja svensk korv är viktigt ur flera aspekter. Därför är det extra roligt att betydelsen av att korven är gjord av svenskt kött och att tillverkningen sker i Sverige ökar. Från Sverige-märkningen gör det enkelt att hitta korv gjord av svenskt kött som dessutom är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige och dess utmärkta tillbehör som korvbröd, senap, ketchup och surkål. Vi har även fått in den första ölen som märks med Från Sverige, som passande nog heter Korvöl och är gjord för att passa bra till korv, säger Tina Stugemo, vd på Svenskmärkning.

Team kokt vs grillad

Team grillad korv vinner överlägset. Tre av fyra (73%) föredrar grillad korv framför kokt korv (21%). Män tillhör i större utsträckning team grillad korv (79%) än kvinnor (67%). Bland kvinnor föredrar 29 procent kokt korv medan motsvarande andel bland män är 14 procent.

Det finns också vissa regionala skillnader. I mellersta Sverige är den kokta korven mer populär (25%) jämfört med i södra Sverige (17%) och norra Sverige (20%).

 

Team grillad korv dominerar! Tre av fyra (73%) föredrar grillad korv framför kokt korv (21%).

Klassiska toppings i topp

Favoritlistan på korvtoppings domineras av senap (73%), ketchup (64%) och rostad lök (43%).

Klassikerna senap, ketchup och rostad lök är topp tre-favoriterna i alla åldrar, men det finns vissa skillnader i åldersgrupperna. I den yngsta åldersgruppen, 18-34 år, är ketchup (80%) mycket mer populärt än senap (59%).

Räksallad har klättrat till fjärde platsen (22%) i Korvrapporten 2024 och bostongurkan halkar därmed ner till femte plats (20%).

Vanligaste tillbehöret – Korvrapporten 2024

Korvbröd är det vanligaste tillbehöret till korv. Andra populära tillbehör är mos och pasta.

Bland de yngre är korvbrödet lite mer populärt (66%) än hos övriga åldersgrupper. Pasta och mos kommer på andra och tredje plats efter korvbrödet hos åldersgrupperna 18-54 år.

Hos de äldre åldersgrupperna, från 55 år och uppåt, är förhållandet omvänt och mos är mer populärt än pasta.

Dryck till korv

De allra flesta korvätare väljer att dricka vatten (37%) till korv. På andra plats kommer läsk (22%) och på tredje plats öl (15%) tätt följt av mjölk (12%).

Dryckesvanorna skiljer sig lite åt mellan män och kvinnor. Fler kvinnor (46%) dricker vatten till korv än män (28%). Män föredrar i större utsträckning än kvinnor läsk (25%) och öl (21%) till sin korv.

Korvöl är en öl som passar speciellt bra till korv! Det är den första öl som ursprungsmärks med Från Sverige och är ett resultat av samarbetet mellan Korvfestivalen och festivalens ölpartner Nils Oscar.

Kännedom om märkningen Från Sverige

Drygt tre av fyra (77%) känner till att köttet i de korvar som får märkas med Kött från Sverige eller Från Sverige kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Ursprungsmärkningen betyder att produkten även är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Att en Från Sverige-märkt produkt med flera ingredienser alltid innehåller minst 75 procent svenska ingredienser är det enbart 20 procent som har koll på. Läs mer här.

Ladda ned Korvrapporten 2024

Korvrapporten 2024 baseras på en undersökning framtagen av Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning AB, som står bakom den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, där även Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår. Undersökningen genomfördes genom 1 016 intervjuer i webbpanel, 15-24 januari 2024.

RELATERAD LÄSNING