Den 12 mars är det Alla Korvars Dag, och som du kanske redan gissat är korv en favorit bland svenskarna. En ny undersökning från Svenskmärkning avslöjar de senaste trenderna i svenskarnas korvpreferenser:
Visste du att hela 75 procent av korvätarna vill ha svenskt kött i korven? Och falukorven är fortfarande storfavoriten! Välkommen till Korvrapporten 2025, en undersökning om älskade svenska korvar, våra korvvanor och attityder till korv.
Nästan alla i Sverige, 92 procent, äter korv. Sju av tio (69%) konsumenter tycker att det är viktigt att korven är gjord av svenskt kött. Bland de som äter korv tycker ännu fler att det är viktigt att korven de väljer är gjord av svenskt kött – hela
75 procent. Smak, hög kötthalt, att korven är gjord på svenskt kött och att korven är tillverkad i Sverige – det är de fyra faktorer som konsumenterna prioriterar när de väljer korv. Därefter kommer priset på korven. En majoritet (7 av 10) äter korv till lunch eller middag minst någon gång i månaden. Tre av tio äter korv som snacks eller på charkbrickan minst någon gång i månaden. De yngre (18–34 år) och män äter korv vid fler tillfällen än äldre och kvinnor och de tar också i större utsträckning en stödkorv på stan eller på macken. Falukorven är fortfarande den mest populära korven. På delad andra plats kommer salami och chorizo.
Tre av fyra av de tillfrågade föredrar grillad korv framför kokt. Kvinnor föredrar i högre utsträckning än män kokt korv.
En klar majoritet, 72 procent, känner till att ett krav för att få använda märkningen Från Sverige och Kött från Sverige är att köttet i korven kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Kravet att korven dessutom ska vara tillverkad, förpackad och kontrollerad i Sverige är det inte lika många som känner till. Titta efter märkningen Från Sverige eller Kött från Sverige när du handlar nästa gång! Då vet du att korven alltid innehåller minst 75 procent svenska ingredienser. Ett extra plus är att om korven innehåller kött-, fågel-, äggeller mjölkråvara så är de ingredienserna alltid
utan undantag 100 procent svenska. Korven är dessutom tillverkad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Det bidrar till stärkt svensk livsmedelsförsörjning och fler jobb i Sverige.
Ett urval insikter från rapporten
- Stödkorven är ett uppskattat mellanmål på språng där 26 procent äter en stödkorv på stan minst en gång i månaden
- Falukorv är i toppen där nästan varannan person äter falukorv, följt av chorizo och salami som delar andraplatsen.
- Män väljer kryddstarka korvar som chorizo och kabanoss, medan kvinnor hellre väljer mildare alternativ som wienerkorv.
- Tre av fyra svenskar tycker att det är viktigt att korven är gjord på svenskt kött.
Rapporten har även tagit fram en lista på vilka toppings som svenskarna helst väljer att smaksätta sin korv med.
Topp 10 listan för favorittoppings på korv är:
- Senap
- Ketchup
- Rostad lök
- Bostongurka
- Räksallad/skagenröra
- Gurkmajonäs
- Surkål
- Picklad lök
- Dressing
- Coleslaw