Kripta Gran Reserva hade premiär i årgång 1978, och därmed förverkligade Augusti Torelleo sin dröm om en exceptionell cava. Sedan dess är det utan tvekan en stjärna på den ”bubblande” spanska vinhimlen, och en ständig Livets Goda favorit. Lillasyskonet Cellar Kripta Gran Reserva Barrica 2020 tingar in på ett lägre pris men skiner som en sol.
Kripta Gran Reserva 2016 bygger på 45% macabeu, 35% parellada och 20% xarel-lo i druvblenden, som skördas från några av de äldsta vingårdarna i Pendés där vinrankorna når över 60 år. Den amforaformade och patenterade buteljen är en hyllning till det antika Rom, och etiketten designades av Rafael Bartolozzi. Cellar Kripta Gran Reserva Barrica 2020 bygger i sin tur helt på druvan macabeu från vingården Pla dels Fidels, planterad 1964 på en höjd av 150 meter över havet i Penedès Valley.
Agusti Torellos odlingar blev organiskt certifierade 2015.
Cellar Kripta Gran Reserva 2016
Cava / Katalonien / Spanien / Agusti Torello, Cellar Kripta / 750 ml / Nr 51033 / 835 kr / 95+
Efter åtta är år på sin jästfällning degorgerades vinet, och svaret på om det finns ett spanskt mousserande vin som kan ersätta en riktigt bra champagne, stavas Kripta Gran Reserva (och Gran Reserva Great Vintage…). Undertecknad kan alla dagar i veckan byta ut vilken champagne (nästan…) som helst mot dessa två Kripta viner. Spelet här med den oxiderade icke oxiderade tonen i fruktens friskt mogna och honungskyssta äpple och oranga citrusnoter är smått genial. Likaså den aromatiskt sinnade örtkryddigheten. En saltsöt laktritsnotad ådra ger heder åt dosagens 6.2gr/l och en kalksmittad jordmån smittar även av sig i både frukt och tanniner och ger en slags vällustigt skarp precision. Syran är svalt ihållande och väl integrerad och stärker vinets längd. Det är välbalanserat, komplext och med god källarpotential. Det är värdigt!
Inget tillsatt socker, och således ett fördelaktigt lågt kalorintag…
Cellar Kripta Barrica Gran Reserva 2020
Cava / Katalonien / Spanien / Agusti Torello Mata / 750 ml / Nr 90309 / 275 kr / 92
100% macabeo, jäsning på ekfat under sex månader följt av fyra år på sin jästfällning i butelj innan degorgering, som skedde nu i oktober. Även här går husets höga ambition och kvalitet igenom.
Det uppstår vindar av åldrande vinkällare och oxidativa ickeoxiderade vindar i fruktens apelsintorkade citrus, vit persika och äppelfruktighet. Syran är avstämt frisk. Det finns en salvia smekt mineralisk sälta och även här kramas det med lite honung och även blyga nötkänningar, viss brioche hittar in och i slutklämmen en välansad limezest. Det föreligger avslutningsvis en vinös slagsida vid sidan om det spritsade mousse klassiska, vilket ger en känsla av att vi vill skala bort bubblet och ha ”Barrica” även som ett ”rent” vitt vin. Detta är ett i våra gommar det bästa betyget vi kan hedra denna ”cava” med.
Dosage 5,9 gr/l, inget tillsatt socker.