En krispig smördeg omsluter bakad banan fylld med apelsindoftande choklad – en dessert där krämighet möter elegans. I glaset väntar Aberlour 12 YO, en whisky med finstämd kraft. Tillsammans har vi en smakupplevelse av sofistikerad balans och tidlös njutning.
CHOKLADBANAN
2 bananer, skalade
En halv chokladkaka smaksatt med apelsin
Vaniljglass
1 ägg
1 tsk vatten
2 st smördegsplattor
COCKTAILFRUKT (finns på burk eller gör egen jättegod enligt nedan)
1 mogen mango
1/2 ananas
1 kiwi
1 stjärnfrukt (carambola)
1 passionsfrukt
1 banan
1 dl färska bär (t.ex. blåbär eller hallon)
1 lime (saften)
1 msk honung
BAKAD CHOKLADBANAN
Sätt ugnen på 200 grader. Gröp ur bananerna så att det blir likt ett dike. Krossa choklad och fylla diket. Svep in banen i smördegsplattan. Vispa ägg och vatten och pensla runt om. Grädda i ugnen tills degen får en fin gyllene färg. Låt svalna något innan du serverar med glassen.
COCKTAILFRUKT
Skala och tärna mangon och ananasen i små bitar.
Skala och skär kiwin i halvmånar.
Skär stjärnfrukten i tunna skivor för en dekorativ touch.
Dela passionsfrukten och skrapa ur fruktköttet.
Skala bananen och skär i slantar.
Lägg alla frukter i en stor skål och blanda försiktigt för att inte mosa frukterna. Tillsätt passionsfruktskärnorna och granatäpplekärnorna för extra crunch. Pressa över limesaft och ringla över lite honung om du vill ha extra sötma. Rör om försiktigt. Fruktsalladen kan kylas i kylen i 30 minuter innan servering för en riktigt svalkande rätt.
Servera chokladbanan med cocktailfrukt och vaniljglass.
Aberlour 12 YO, 40%
Speyside, Skottland, nr 529 (700 ml), 529 kr, 92p
Ny buteljering för Aberlour 12 YO och som tidigare parallell dubbellagring i bourbon och sherryfat under 12 år innan de ingår de giftermål som så ömsint hanterar och respekterar varandras egenskaper. Det är som alltid en mycket elegant whiskyakt som tilltalar en sann vinkonnässör lika mycket som en lika sann inbiten whiskyälskare. Här finns inga burdusa fartgupp eller vilsna snedsprång. Kraften är återhållsam men inte vek, bara strukturellt snitslad med finess och grace. Faten ger distinkt cederpeppriga etsningar i en apelsinkramad citrusfrukt, belevad med ljus choklad, vanilj samt nobelt karamelliserad och komplex blend av körsbär, sultanrussin, mogna äpplen och viss aprikos. I avslutets vindar klädsamma och gentlemannamässiga tobak och lädernoter. Aberlour 12 är inget annat än en stilren och elegant whisky som behärskar och fördelar sitt inre temperament med stora framgångar. Excellent och oerhört kvalitets stadig.
Kombinationen
Whiskyn, vars struktur är återhållsam men kraftfull i sin finess, kliver in med cederpeppriga noter och framhäver apelsinchokladens kryddiga elegans. De fina tonerna av vanilj och choklad i whiskyn går hand i hand med dessertens rika chokladfyllning, medan dess apelsin- och citruskaraktär speglas perfekt i whiskyns apelsinkramade citrusfrukt. Vidare låter whiskyns karamelliserade nyanser föra sig samman med bananens sötma och den varma, gyllene smördegen. Ett lätt eko av aprikos rundar av mötet, vilket skänker en behaglig fruktighet som binder samman alla element. I avslutningen sveper gentlemannamässiga noter av tobak och läder in, vilket adderar en sofistikerad djuphet som ger en elegant kontrast till dessertens generella sötma.