Den 2-7 februari är det dags för Culinary Olympics, det vill säga OS i matlagning, i Stuttgart. Totalt 36 länder medverkar i tävlingen. Compass Group globalt deltar med ett lag från Finland och ett lag från UK i tävlingsgrenen ”Community Catering”.
Compass Groups egen Culinary Director Krister Dahl, som själv tagit hem fyra lagguld i tidigare OS, kommer sitta med i tävlingsjuryn som domare. Han är även med som mentor åt det svenska Juniorkocklandslaget.
Vad betyder Culinary Olympics för dig?
– OS och all sorts tävling är en stor del av mig och något som jag ser som viktigt att vara delaktig i inom det gastronomiska men även i att bygga en teamkultur. Mitt första OS gjorde jag 1996 och det sista som tävlande i lag 2012, totalt fem stycken! Därefter har jag varit involverad som Senior Advisor, bland annat åt Svenska kocklandslaget Jag har varit en del av juryn sedan 2016 och kommer även vid detta OS vara jury i Senior National team Chefs Table.
Hur goda chanser har Sverige i tävlingen?
– Sverige är alltid att räkna med i tävlingen och även i år. Inför detta OS så har jag jobbat mest med juniorkocklandslaget och varit mentor till Sebastian Pettersson som är lagledare. Juniorerna är regerande olympiska mästare, inte alltid lätt att gå ut i den positionen då det medför högre förväntningar.
Hur bedömer man egentligen matlagning på denna nivå?
– Alla domare är utbildade i jurybedömning och certifierade av World chefs association och skall även ha haft en egen tävlingskarriär. Det finns en regelbok bakom och en väldigt detaljerad poängbedömning där vi tittar på allt, från start till mål: hur man jobbar som team i köket, hygien, fackkunskap, ekonomi, hållbarhet och självklart smak, som har högst poäng