1

Krögarna riskerar personalbrist i sommar – nu ser svenskarna ljust på framtiden

Sverige har luckrat upp restriktionerna och krogar, barer och restauranger får ha öppet till klockan halv elva på kvällen. Det ökande antalet gäster nu i sommar gör att krogarna riskerar personalbrist efter en lång period av lågtryck. I takt med att allt fler blir vaccinerade ser svenskarna ljust på framtiden, visar en ny undersökning.

Artikeln är i samarbete med smsindirektutbetalning

Pandemin har drabbat både företag och privatpersoner hårt på sina håll. Restaurangbranschen är en av flera branscher som gått på lågtryck sedan början av 2020 då Sverige och resten av världen införde restriktioner. Vissa krogar har valt att stänga ner på grund av en ohållbar ekonomisk situation, andra har gjort sig av med stora delar av personalstyrkan för att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet.

Vissa verksamheter har ställt om under pandemin och till exempel börjat köra ut hemleveranser, medan vissa privatpersoner bytt jobb eller startat nytt företag. Många tar lån trots Kronofogden för att göra nödvändiga investeringar som en ny bil eller laptop.

Längre öppettider och större tryck

Nyligen fick krogarna tillstånd att förlänga sina öppettider till klockan 22:30, med servering fram till klockan 22. Sommarens intåg, vaccineringen som går stadigt framåt, och de lättade restriktionerna har gjort att besökarantalet ökat. Det innebär bättre tider för restaurangbranschen som äntligen ser ut att kunna börja generera större vinster igen.

De ställen som klarat sig utan att behövt gå i konkurs står dock framför ett annat problem när sommarrusningen börjar. Nu oroar sig nämligen vissa krogar och restauranger för att bemanningen inte ska räcka till i sommar.  Personalbristen är en utmaning efter att en stor del anställda har slutet på grund av det dåliga läget under coronavirusets spridning.

50 000 restaurangjobb att fylla

Personalbristen är kanske något av ett kärt problem för krogar och restauranger efter att covid-19 minskat antalet gäster drastiskt under så lång tid, men samtidigt en utmaning som kan ställa till det för vissa krögare. Svårigheten att hitta personal blir extra stor när öppettiderna blivit längre samtidigt i hela Sverige, lagom till att värmen slagit till.

Sannolikheten är stor att många av de som tidigare arbetet i restaurangbranschen hittat nya jobb och inte vill säga upp sig därifrån för att gå tillbaka till att arbeta på krogarna. Enligt Arbetsförmedlingen är det cirka 50 000 restaurangjobb som försvunnit under covid-19 pandemin. Att snabbt kunna få tillbaka tillräckligt med arbetskraft blir den nya utmaningen för krögarna.

Ser ljust på framtiden

Pandemin har bevisat att många företag klarar av att vara flexibla och lösa kriser som uppstår. Det är troligt att restaurangbranschen med gemensamma krafter klarar att lösa personalbristen som så många andra utmaningar de ställts inför. Många svenskar är taggade på att få börja umgås ute på stan igen, äta ute och ta en drink i solen. Enligt en ny undersökning från Sifo ser 7 av 10 svenskar positivt på framtiden sett till det globala pandemiläget.

Allt färre oroar sig också över pandemins konsekvenser, knappt 3 av 10. För ett år sedan oroade sig mer än hälften av invånarna för det. Krogarna i Sverige kan med andra ord förvänta sig en sommar med högt tryck när gästerna återigen strömmar in för fullt.