Hem Vinvärlden Krönika Andreas Larsson: Är du vinpolitiskt korrekt?

Krönika Andreas Larsson: Är du vinpolitiskt korrekt?

av Livets Goda

Ibland kan man som en alldeles vanlig halvkonservativ, hederlig, skattebetalande medborgare känna sig lite vilsen då nya spännande fenomen som värdegrunder, normkritik och feministisk snöröjning tycks viktigare än att upprätthålla lag och ordning, sy in ligister, terrorister och bilbrännare! Utan att nu deviera alltför långt inom politikens vilsna värld då detta i första hand är ett magasin som handlar om njutning och livets delikata glädjeämnen, så skall jag begränsa mig till värdegrunder och estetiska värderingar inom vinvärlden. För visst är det helt klart att man idag inte riktigt får tycka som man vill utan att riskera att anses som en erbarmligt lumpen individ. Undertecknad har därmed tagit fram ett test för att på djupaste maner analysera vilken vinpolitisk profil du tillhör.


1) Du ämnar fira en bemärkelsedag och skåla i bubbel. Vad köper du? a) 2004 Salon – nu jävlar kör vi! Har precis fått hem lite vit albatryffel som får ackompanjera denna sexiga skönhet efter en toppenvecka på börsen! b) Pierre Peters Cuvée de Réserve – det känns som om vi förtjänar ett glas bubbel från en oberoende småodlare. Chardonnay är ju så gott, det är ju ändå fredag och vi har arbetat hårt hela veckan och måndag blir trots allt en vegetarisk måndag! c) Prosecco Pizzilato -kanske känns lite vidlyftigt att behöva stå och froda oss i fin fransk champagne när det förekommer så mycket orättvisor i världen, men överskottet från vårt vegetariska knytkalas går ju helt oavkortat till föreningen Gör om Grand Hotel till flyktingboende.


2) Du blir hembjuden till grannen Leif som är en väl ansedd och besmyckad munskänk med diger vinkällare ur vilken han bjuder en butelj 2000 Château Léoville-Poyferré Saint Julien Grand Cru Classé. Hur reagerar du? a) Grand Cru Classé vad i helvete? Klassa in och rangordna så att de i det övre skicket kan roffa åt sig hela vinsten mellan de klasslösa får gå i second-handkläder och leva på Andouillette hela året! Parasiter! Typiskt patriarkal, postkolonial, narcissistisk hållning med ett imposant slott på etiketten och maskulin buteljform för att stöta bort oss värnar om andra! b) Oj gott! Mogna viner är ju fint men i Bordeaux är ju produktionen så stor och vinerna överprisade. Själv köper jag ju helst lätta och eleganta viner från Loire, Jura, Etna och helst sådana här organiska och orangea viner som är bättre för hälsan. c) Du är kung Leffe! Den här har jag inte druckit sedan förra veckan då jag flög hem från Australien i Emirates nya första klass. Har alltid hyst en smärre beundran inför denna särdeles unika kombination av kraft och finess som kännetecknar världens noblaste vindistrikt!


3) Det är dags för personalfest och du har fått en generös budget för att arrangera eventet. Vad väljer du för tema? a) Nu jädrar skall det saftas på så det blir en re-make av The Paris Tasting där Kalifornien utmanar Bordeaux under ledning av den store Michel Jamais följt av en köttmiddag på AG där vi blindprovar Kobe, Wagyu och svensk hängmörad innan limousinerna tar oss till champagnemingel i presidentsviten på Grand Hotel. Vinnare får en weekend i New York på the Trump Hotel Soho. Övriga deltagare får en prenumeration på Robert Parker´s Wine Advocate. b) En varm afton med samkväm som inleds av en alltid lika passionerad Åsa Romson som håller det spännande föredraget när drömmar krossas innan vi idkar gemensam matlagning med surdegsbak och lokala kålsorter i fokus till en spännande provning av de bästa alkoholfria hantverksölen att njuta 2017. Samtliga deltagare får en grytlapp stickad av kränkta minoriteter. Åsa får två. c) Vi tänkte oss hållbart nöje där vi diskuterar om hur modernt entreprenörskap, socialt ansvar, integration, miljö och livsglädje kan förenas. Om budgeten håller kommer Annie Lööf, annars kommer Alex Schulman. För den gastronomiska underhållningen står Petter och Alf Tumble som kör temat 70-tals soul med moderna toskanska käftsmällar till de coolaste designpizzorna.


4)  Slutligen skall vi ju runda av 2016 med nära och kära, vad blir det för gastronomiskt koncept? a) Du väljer att inte fira jul för att respektera minoriteter. Av samma anledning väljer du bort julskinkan och din sydafrikanska favoritbox åker ut i vasken då vingårdsarbetarnas arbetsförhållanden förefaller ytterst undermåliga. Jävla vinstintressen! Du tröstar dig istället med att kasta pil på en Jimmie Åkesson-poster och sticka nålar i Donald Trump-dockor. Du svalkar dig med ett glas kranvatten då du inte vill stödja en vinsthungrig mineralvattenindustri! Du avstår från julklappar av politiska skäl. b) Eftersom vi bjudit hemlösa på gröt kan vi väl unna oss en god flaska Château des Jacques till älgköttbullarna? Beaujolais med drickvänlighet är ju så juicy, hip och fresh! Självklart finns det vegetariska alternativ till vännerna som får en flaska hemgjord glögg och toppluva med texten Jura Rules i julklapp. c) Vad tros om 2002 Egon Muller Scharzhofberg Riesling Auslese Gold Cap till sillen, 2002 Domaine Leflaive Bâtard-Montrachet till laxen, 2002 Richebourg Domaine Leroy till Skinkan, 2002 Robert Mondavi Cabernet Reserve till det småvarma och 2002 Château d´Yquem till ost och pudding innan Frank Gehry i egen hög person inviger vår nya 300 kvadratmeters prestigekällare som han designat. I julklapp får vännerna en extremt limiterad utgåva av en brosch föreställande Baron Philippe De Rothschild i massivt guld.  


Lösning: Fråga 1. a. 5 poäng, b. 3 poäng, c. 1 poäng. Fråga 2. a. 1 poäng, b. 3 poäng, c. 5 poäng. Fråga 3. a. 5 poäng, b. 1 poäng, c. 3 poäng.   Fråga 4. a. 1 poäng, b. 3 poäng, c. 5 poäng 18–20 poäng. Du är en kompromisslös hedonist som aldrig någonsin följt eller respekterat den förtörnade jantelagen! Vi på redaktionen formligen älskar dig för det. Visa det bara inte för flagrant då ditt vidlyftiga leverne få ödesdigra konsekvenser då du kommer att hängas ut som en plump, chauvinistisk, kapitalist, rentav fascist, i synnerhet av de som tillskansat sig 4–6 poäng! 15–18 poäng. Det finns hopp, du uppvisar en smula omtanke och humanism även om du inte drar dig för att njuta utan att behöva ursäkta dig. Du går hem i de flesta sammanhang som inte frekventeras av de som fått mindre än 10 poäng. 12–15 poäng. Fick du blott 12 poäng är du helt enkelt för vanlig, trevlig, ordentlig och hyggligt PK för att egentligen sticka ut men vi ser åtminstone en stor potential i din entusiasm! 7–12 poäng. Du går hem i det offentliga rummet då dina värdegrunder känns förenliga med en balanserad njutning, även om du inte förstår skillnaden mellan pinotage och cabernet franc. Du tycker att Alice Bah är en himla bra politiker och att vin inte behöver kosta för att smaka, det viktigaste är ju sällskapet! Du är ej fullt medveten om det finns en verklighet utanför Södermalm. 5–7 poäng. Du är lämpad som politiker på elitnivå och har förstått hur man håller en offentlig fasad där ideologi är viktigare än verklighetsförankring. Vin är bara intressant om det är ekologiskt, rättvisemärkt och kommer från ett kooperativ med vinsttak. 4 poäng. Upp till kamp!   Under 2017 kommer jag sluta blanda in politiska aspekter, vara mindre ironisk och enkom hänge mig vinets glädjeämnen. 

RELATERAD LÄSNING