Hem Vinvärlden Krönika chefredaktör Anders Enquist: Vad förväntar ni er av Systembolaget, egentligen?

Krönika chefredaktör Anders Enquist: Vad förväntar ni er av Systembolaget, egentligen?

av Livets Goda

Egentligen borde jag väl för att vara politiskt korrekt skriva något här om Systembolaget och deras så kallade inblick och kvalitetskrav beträffande Sydafrika och arbetsförhållandena hos vissa vinproducenter där. Eller ännu mer PK: verkligen sätta mig in i hela problematiken i Sydafrika och skriva om det fullt ut. Men jag tror att jag denna gång nöjer mig med att skriva: hur kan ni förvänta er att Systembolaget ska ha någon koll, eller vill ha någon koll, på vinarbetares arbetssituation i Sydafrika (och flera andra länder) då man samtidigt är ansvarig för att det står så mycket skitviner på hyllorna i deras butiker? Seriöst? Provade (igen) ett ”vin” blint nyligen som vunnit en offertförfrågan från Systembolaget (dessa makabra offertförfrågningar Systembolaget pysslar med är ju helt obegripliga…) och när jag efteråt fick veta i vilken upplaga Systembolaget köpt in blev jag helt matt. Vinet var bedrövligt, utan karaktär, bränd rödfrukt och stirrig tanninstruktur. Priset på ”vinet” var i Systembolagets favoritklass, det vill säga sådär viner omkring 80 kronor. Det här är naturligtvis inte första gången vi blindprovar viner som obegripligt nog vunnit offerter från Systembolaget, men det är ett bra exempel eftersom vinet var så in i h-e illa. Och importörerna dansar efter Systembolagets pipa, för vad ska de göra, det är ju Systembolagets dåliga smak som styr utbudet på hyllorna. Vill importörerna få in sina viner på hyllorna i butikerna så är det ju bara att rätta sig i ledet, lägga ner kvalitetsambitionen och mixtra ihop en druid och sälja skräpet billigt efter det som Systembolaget efterfrågar. Och samtidigt undrar jag: är det jag som har fel hela tiden? Har jag så annorlunda palett och smak i jämförelse med kollegor i branschen, varav de flesta faktiskt hyllat skräpvins-exemplet ovan? Tycker jag så annorlunda om hur ett vin bör uppträda i jämförelse med 80-90 procent av Sveriges vindrickande människor? Är det min palett som är urusel? Ja, då får jag faktiskt allvarligt fundera på att dra mig ur vinbranschen. För att stå ut med den förljugenhet Systembolaget bidrar med till vinkulturen, liksom många lallande vinskribenter, det tär på mig, gör mig ledsen, gör mig deprimerad för vinets skull. Vin förtjänar så mycket bättre, liksom det svenska vinälskande folket. Jag hittar visst viner som kostar under 100 lappen och som är alldeles utmärkta (gamla klassiska och hederliga Periquita Original för 69 kronor är ett exempel), men sällan tack vare Systembolaget, utan direkt hos importörerna. Jag och Livets Goda är inte särskilt populära hos Systembolaget och dess ledning och inköpare, vilket jag inte bryr mig det minsta om. De tycker vi är snobbar och dryga labeldrickare. Skillnaden mellan Systembolaget och Livets Goda är att de känner inte oss det minsta och vilka viner och hur mycket vin vi faktiskt provar. Men vi känner till Systembolaget och hur de jobbar. Vi anser att SB hycklar, är förljugna och är en självgod, pompös institution som tror att de står över alla människor, det vill säga sina kunder. Och det har vi aldrig stuckit under stol med. Hur kan man ha respekt för sina kunder om man prackar på dessa så mycket skräp som man gör, och dessutom säger till kunderna att det är bra? Och framför allt: det är inte en vintidning som Livets Goda som är farlig för folkhälsan. Det är Systembolagets syn på vinkonsumenten, sin prispolitik och vinsmaks-profil som är under all kritik och direkt farlig för folkhälsan. Jag tycker synd om alla underbara människor som jobbar ute på Systembolagets butiker runt om i landet och som gör ett toppjobb, ofta i skymundan för deras egna tröga chefer på huvudkontoret. För tänk er själva att varje dag tala för och vara stolt över ett utbud i sin butik och sin arbetsplats där 60 procent av vinerna är skräp och där man har en ledning som är både blinda, döva och utan smaksinne. Till sist vill jag avsluta med att säga: det finns hur många seriösa, bra vinproducenter och viner i Sydafrika som helst. Problemet är bara att Systembolaget inte har någon koll på dessa, för de vinerna kostar ju upp mot 100 kronor och över. Och sådana viner vill inte Systembolaget sälja, den strider mot deras grundpris-politik. Nä, bättre att sälja en skitbox eller plasttetra med besprutat innehåll. Tycker inte alls att en totalbojkott mot Sydafrika är den rätta vägen att gå och jag kommer fortsätta att prova och hitta bra viner därifrån, där jag vet att det fungerar hyfsat mellan ledning och vinarbetare. Däremot borde en totalbojkott mot Systembolaget kanske vara en intressant tanke… Ödmjukast! Anders Enquist, chefredaktör Livets Goda

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING