Hem NyheterNyhet WB Kronvodka -En vodka med kungligt arv

Kronvodka -En vodka med kungligt arv

av Livets Goda

Kronvodka är det populära brännvinet som besitter en oerhört rik historia med kungliga anor daterat sent 1700-tal. Med sin smakkaraktär har den sedan länge legat i topp bland svenska konsumenters vodkafavoriter. Nu får den anrika produkten en inramning i form av en presentförpackning där både stil och design går hand i handske med flaskan. Boxen finns i begränsad upplaga och endast under en kortare tid.

Kronvodka är en svensk vodka med kungligt arv från 1700-talet då Kronan med regent Gustav III i spetsen såg till att inrätta ett sextiotal kronobrännerier för att möta konkurrensen från den allt mer omfattande illegala sprittillverkningen i Sverige. Målet var tydligt; att framställa brännvin av hög kvalitet som skulle konkurrera ut den olagliga spriten som bredde ut sig bland gods och gårdar. De första stegen till dagens Kronvodka var tagna. För att garantera kvalitet serverades det endast på noggrant utvalda krogar och för att framhålla kronbrännvinets legala status försågs de med skyltar med riksvapnet. Sedan Gustav III:s dagar har den traditionella processen att destillera förfinats och idag är Kron en ansedd vodka som dessutom är unik i sitt slag.

Att skapa en balanserad karaktär på en vodka är en sann konst och medan många försökt är det få som lyckats hitta en genuin personlighet i slutresultatet, säger Sanna Sundin, Senior Brand Manager på Altia och produktchef för Kronvodka. Framgången ligger i kombinationen mellan dess unika recept och den omsorgsfulla hanteringen av alla steg i framställningen. Hela processen bevakas av vår erfarne Master Blender, Jonas Odland som säkerställer att Kronvodkas unika smak består år efter år, säger Sanna.

Det som främst ger Kronvodka sin enastående karaktär är den fatlagrade kornspriten som är destillerad i kopparpannor på samma sätt som maltwhisky. Vi lagrar sedan vår kornsprit på utvalda bourbonfat i 2 ½ år för att utveckla den stil vi kallar Kron, säger Jonas Odland, Master Blender hos Altia och för Kronvodka.

Att sippa på den väl kyld med en isbit eller två är en njutning i sig men den passar också utmärkt som huvudingrediens i den klassiska cocktailen Vodka Martini.

Kronvodka

Ursprung: Sverige
Artikelnr: 4
Pris: 239kr

Inspiration: Vodka Martini

Ingredienser:
6cl Kronvodka
1cl torr vermouth
Oliv (på drinkpinne)
Is

Börja med att blanda Kronvodka och vermouth i ett rörglas. Fyll det sedan rikligt med is och rör drinken med sked i minst 15 sekunder.  Sila därefter upp drinken i ett väl anpassat dry- martini-glas. Sätt en oliv på en drinkpinne och lägg i glaset som garnityr.  En Vodka Martini är en social cocktail så skapa den gärna framför dina gäster. Vi väljer att röra drinken istället för att skaka den. På så sätt undviks extra luft i drinken.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING