Krydda på flaska

Livets Goda 22 Aug, 2019
Mat och Restaurang Bra kryddor kommer inte alltid på burk. Smaksatta oljor är minst lika bra och lätta att använda i såväl mat som bak. Flera varianter finns sedan tidigare i Zetas sortiment men nu har kryddningen utvecklats. Sedan vecka 34 är Zeta Olivolja Provencale Örter och Zeta Olivolja Chili nyheter i hyllan, medan receptet på storsäljaren Zeta Olivolja Citron är oförändrat.

Att smaksätta maten med färdigkryddad olja är vanligt i Italien. Speciellt råvaror som kan vara svåra att få smak på, som kikärtor, rotfrukter eller halloumi mår bra av att dressas av en välkryddad olja. Enbart extra jungfruolivolja används till Zeta smaksatta oljor och de får fin smak av örter, chili samt citron. I oljan bevaras kryddningen på bästa sätt och smaken blir ren, balanserad och naturlig. Det gör användningsområdena många.

- Jag använder oljorna till både kall och varm matlagning då de tål upphettning. Som tydligast blir smaksättningen när oljorna ringlas över maten precis innan servering, men ett annat spännande användningsområde är bakning. Då slipper man även momentet med att smälta fett, säger Måns Falk, ansvarig för Accademia Di Luca, Di Luca & Di Lucas matakademi.

Bra till bakning


Att använda olja i stället för smör vid bakning kan vara särskilt intressant för de som är glutenintoleranta och bakar med glutenfritt mjöl.

-Det kan bli lite torrt och då är olja bra. Oljan ger ett saftigt, lätt och fluffigt resultat oavsett om man bakar matbröd eller mjuka kakor. Som regel ersätter man 100 g smör med ca 1 dl olja, men det kan behövas fingertoppskänsla. Blir degen lös i konsistensen är det bara att tillsätta mer mjöl, berättar Måns.

Förutom att det blir gott när man bakar med olja förbättras även fettsammansättningen. Det är ett enkelt sätt att följa Livsmedelsverkets rekommendationer att byta ut en del av det mättade fettet från animalier till enkelomättat fett från vegetabilier, något som anses bra för hjärthälsan*.

Zeta smaksatta oljor innehåller 250 ml och finns i tre varianter:Zeta Olivolja Chili, Zeta Provencale Örter samt Zeta Olivolja Citron. I Zeta Olivolja Provencal Örter är det rosmarin, sommarkyndel, oregano, timjan samt basilika som ger den fylliga, aromatiska smaken. Zeta smaksatta oljor säljs i Icas, Coops och Bergendahls butiker och priset är cirka 55 kronor.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/mattat-fett

Zeta Olivolja Provencale Örter är god att:
-använda till ugnsrostade rotfrukter eller potatis.
-ringla över en pizza.
-baka focaccia med.
-Krydda kött eller fisk med när man grillar.

Zeta Olivolja Chili är god att:
-krydda tacofärsen med.
-göra aioli av.
-rosta kikärtor i.
-ge varma grönsaker härligt sting.

Zeta Olivolja Citron är god att:
-steka halloumi i.
-ringla över vaniljglass. Piffa med en nypa havssalt.
-baka sockerkaka med.
-använda som fiskkrydda.


Lakritspucken - efterlängtad klassiker gör comeback!

Övrigt Nu släpps en god nyheten på länge, den efterlängtade Lakritspucken…
16 Sep, 2019

Nutritionisten Miriam Höglund om de fleromättade fetterna

Övrigt Miriam Höglund är Nutritionist, gruppträningsinstruktör och har en bakgrund i…
16 Sep, 2019

Svenska Norr Company har donerat 1 miljon vätskeersättningar

Övrigt 2018 lanserades drycken Norr av Norr Company med ambitionen att…
16 Sep, 2019

Moestue Grape Selections startar upp ett samarbete med vinproducenten Château Vignelaure i Sverige

Vin I Systembolagets fasta sortimentet så ligger Château Vignelaure Rouge 2011…
16 Sep, 2019

Scan lanserar sin bästa köttbulle någonsin

Mat och Restaurang Lagom till att vardag och rutiner dragit igång igen lanserar…
16 Sep, 2019

Saltå Kvarn lanserar nya ekologiska mellanmålsprodukter

Mat och Restaurang Saltå Kvarn vill förenkla för konsumenter att få i sig…
16 Sep, 2019

Renoveringarna som höjer värdet på bostaden

Övrigt Fyra av fem svenskar är villiga att betala extra för…
16 Sep, 2019

VegMe gör julbordsfavorit i vegansk tappning

Mat och Restaurang Allt fler svenskar efterfrågar ett grönare alternativ till sina klassiska…
16 Sep, 2019

Kronfågel: därför är kyckling framtidens mat

Mat och Restaurang Varannan svensk lider av klimatångest och sju av tio vill…
16 Sep, 2019

Gyllene veganbollar och gamla grödor bland höstens salladsnyheter

Mat och Restaurang Karljohansvamp, svenska äpplen, kål, majs och hirs! För den svenska…
16 Sep, 2019

Valio lanserar marknadens första laktosfria yoghurt utan tillsatt socker

Mat och Restaurang Nu blir Valio först med att erbjuda laktosfri yoghurt helt…
16 Sep, 2019

Upptäck Marabou Darkmilk – en helt ny chokladupplevelse

Övrigt Att Marabou kontinuerligt presenterar nya smakkombinationer är vida känt. I…
16 Sep, 2019

Amfora Vinbaren 111 - Vinbaren för amforaviner

Mat och Restaurang Vägg i vägg med persiska Shahrzad öppnade nyligen Amfora Vinbaren…
13 Sep, 2019

Wild Turkey Rare Breed - bourbon med fatstyrka

Whisky och Bourbon Wild Turkey Rare Breed är en bourbonwhiskey på naturlig fatstyrka.…
13 Sep, 2019

Vinkylen – var ska den stå?

Vin Att låta ett vin lagras gör som bekant att det…
13 Sep, 2019

Pågens Grötbröd

Mat och Restaurang Pågens nyckelhålsmärkta grötbröd med ”tugg” är en modern tolkning av…
13 Sep, 2019

Skånemejerier lanserar ”Allerum Gold”

Mat och Restaurang Skånemejerier utökar nu sitt sortiment av långlagrade ostar med ”Allerum…
13 Sep, 2019

”Crème de”: Bredbar fransk ost med smaker av Brie, Tryffel och Chèvre

Mat och Restaurang Président lanserar nu ”Crème de”, ett helt nytt sortiment av…
13 Sep, 2019

En god nyhet för tarmhälsan

Övrigt Vi nutidsmänniskor får i oss för lite fibrer. Kiviks Musteri…
13 Sep, 2019

Världspremiär från djävulens källare

Vin Diablo Black produceras av chilenska Concha y Toro och är…
13 Sep, 2019
Artikelarkivet