Hem Mat & Restaurang Kryddig korv, karamelliserad paprika & lök – ljuvligt till en lysande grüner veltliner!

Kryddig korv, karamelliserad paprika & lök – ljuvligt till en lysande grüner veltliner!

av Livets Goda

Det österrikiska köket är hjärtligt rustikt och generöst och ytterst sällan lämnar man med en hungerkänsla ännu kurrandes i magen. Oavsett om det serveras kallskuret vilket man är mästare på, olika korvar, rökta charkuterier eller schnitzel så är det ljuvligt med en grüner veltliner därtill. Här har vi karamelliserat paprika och lök som kryddats med vitlök och massor av färsk oregano. Till det färska chorizokorvar som stekts upp. Underbart till den ljuvliga Steinsetz från Schloss Gobelsburg!

Recept – 4 personer

6 paprikor
2 större lökar, en gul, en röd
1 vitlöksklyfta
1 bit färsk chili
1 knippa färsk oregano
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk strösocker
1 tsk soja
Havssalt, olivolja
Färska korvar, välj efter behag såsom chorizo eller salsiccia

Så här gör du

Skiva upp stavar av paprikorna och likaså löken. Stek upp i generöst med olivolja i en stekpanna tillsammans med chilin som du också hackat. Hacka även ner knippan med oregano samt addera en tesked fänkålsfrön. Rör då och då så att grönsaksröran steks jämnt och vätskas av. När vätskan dunstat så frigör en liten yta i stekpannan där du lägger i sockret och sojan. Låt smälta ut och rör sedan in det i grönsakerna som får en skjuts på vägen i karamelliseringsprocessen. När du fått lite fin, lätt bränd yta på delar på grönsakerna så rör du ner den finhackade vitlöksklyftan och fräser vidare en-två minuter för att undvika att den bränns.

Stek upp korvarna i olivolja men stick inte hål på dem så att vätskan försvinner. Låt dem få stekyta och då du arbetar med färska korvar, se till att de även är klara inuti, det brukar ta cirka 5–6 minuter. Lägg korvarna på din grönsaksröra och dekorera med mer oregano. Superenkelt att laga, supergott att äta!

Vin

2020 Schloss Gobelsburg Ried Steinsetz Grüner Veltliner, Kamptal, Österrike

art.nr. 95870, 750 ml, 12,5%, 199 kr, 91 p
Begreppet Ried anger ett enskilt vingårdsläge och Steinsetz är precis ett sådant och återfinns i nära anslutning till själva slottet Gobelsburg. Här får vi en härligt fruktdriven doft där persika, päron och ananas lindas in i grapefrukt, lätt fatkrydda och fuktig grusig sommarväg. Så oerhört charmant i sitt anslag och det är lätt att komma på sig själv småleendes när man sniffar på vinet. Smakprofilen fortsätter i samma anda men stramas upp en del och citrusfästet lyfter den rika fruktigheten till en annan nivå och det smyger sig på en svalare ton. Extraktrikt men inte klumpigt och med en pigg syra som bär fram frukten i ett kryddigt, svagt fatat avslut. Det här är så in i bängen gott!

Vinet & Maten
Kryddan och fetman i korven, den karamelliserade paprikan och löken gör en törstig och att svalka strupen med grüner veltliner av rang tar en närmast till en heurigen i Österrike! Vinet hanterar rätten lysande, inte minst frukten lindar in hetta, sälta och fetma fenomenalt, men det som imponerar mest är hur väl de samspelar, lyfter varandra. Ett perfekt exempel på hur väl rustik mat allt som oftast för sig till bättre viner.

RELATERAD LÄSNING