Hem Whisky & Bourbon Kunglig cognac – Rémy Martin från VSOP till den högaktade Louis XIII

Kunglig cognac – Rémy Martin från VSOP till den högaktade Louis XIII

av Livets Goda

Rémy Martin räknas till ett av de största och mest respekterade cognacshusen, var historia sträcker sig tillbaka till 1724 då vinbonden Paul-Emile Rémy Martin började destillera de viner han odlade tillsammans med sin far utanför staden Cognac.

Idag är huset fortfarande familjeägt och cognacen är lika exceptionell som alltid, oavsett vilken av buteljerna man smeker gommen med. Klassificeringen Fine Champagne Cognac står för 20 procent av den totala cognacsexporten och av dessa 20 procent står Rémy Martin för 80 procent av exporten under labeln Fine Champagne.

Rémy Martin VSOP Mature Cask Finish (art.nr 172, 489 kr)
Denna klassiker har brottats med tidens tand oerhört väl. Att säga att vi idag känner en fullständig njutning när vi sippar på Rémy Martin i en rejäl cognacskupa, har inte enbart med nostalgi att göra således, för det är en väldigt lustfylld, komplex och balanserad cognac. Mogna fallfruktsäpplen tillsammans med en finstämd, lätt syrlig, karamelliserad sötma välkomnar oss i första mötet och detta är en känsla som också följer oss vidare in på smakresan där vi även plockar upp en finstämd vaniljhint färgat av elegant, bränd choklad. Det finns en spets från faten liksom en distinkt krydda i den mjuka och lena strukturen som också samtidigt som den är torr bjuder på rondör och fyllighet. Rémy Martin VSOP Mature Cask Finish är komplex, elegant, oerhört snygg och framförallt väldigt god. Med denna cognac kan du inte gå fel. Oemotståndlig tidlöshet i en kupa helt enkelt! 94 poäng.

Rémy Martin XO Excellence (art.nr 80101, 1359 kr)
Det första som slår oss när vi förnöjsamt insuper doften på denna komplexa dryck är mötet mellan forntid och nutid, legeringen mellan mörka, väldoftande ekfat med ansenlig ålder på nacken och den fint mogna men fortfarande spänstiga äppelfrukten med mjukt färgad, distinkt vaniljsötma. Vidare i smaken fylls äppelfruktigheten på med toner av apelsin, dadlar, sultanrussin liksom choklad och små karamelliserade nyanser. Andravågen i smaken sköljer även upp en finlemmad tobaksbris och en kryddighet brer ut sig som ger denna XO ett välbalanserat, elegant men tydligt bett vilket påvisar på ett grant temperament i karaktär. Vilket innebär att denna cognac skärper dina sinnen samtidigt som den inbjuder till harmoni och lugn. Detta avgörs också lite av i vilken storlek på de så kallade klunkarna du väljer att låta gommen fyllas med. En fråga om självbehärskning skulle vi vilja påstå. Oavsett vilket så är XO Excellence en är ytterst balanserad, välljudande och finstämd vän att spendera tid med i det rådande vintermörkret. 96 poäng.

Louis XIII

Och så har vi sist giganten, Rémy Martin Louis XIII (art.nr 80127, 24,960 kr)
Att ta fram en cognac som Louis XIII är som att bygga en medeltida katedral. Många av dem som arbetat på Rémy Martin, som noggrant provat och valt ut de bästa eau de vierna och som vårdat och tagit hand om faten genom generationer är borta sedan länge. Den blandas av mer än 1 200 Eau du vier från de mest prestigefyllda vingårdarna i Grande Champagne. Vissa av faten har vilat i Rémy Martins lagerhus i över 100 år, inget är yngre än 40 år. En del av dessa unika fat av Limousine-ek är över 200 år gamla. Den allra äldsta cognacen kan också ha lagrats på damejeanner. Louis XIII är ett konstverk på alla sätt och vis, från paketeringen och den handblåsta kristallbuteljen till den magiska drycken som den omsluter. Det är svårt att uttrycka alla de smaker som den ger, men det är en sann upplevelse från början till slut. Cognacen är extremt komplex, med ett enormt smakregister som alla samspelar i en otrolig balans som får en att känna vördnad och respekt inför det som intas. Läckra fat, honung, torkade mogna frukter, äpple, päron, saffran, peppar, krydda, tropiska frukter och vanilj, smakerna fortsätter i evigheter, precis som mellan- och efterspelet som aldrig tar slut. Det är moget med en ung spänst och vitalitet som ord inte gör rättvisa att förklara. Upplevelsen är enorm och skulle ligga till grund för en mindre novell och jag kan bara konstatera att Louis XIII ligger högt upp på önskelistan. Poäng? I min bok är det full pott.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING