Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Kvalité och hållbarhet på svenskarnas önskelistor i jul

Kvalité och hållbarhet på svenskarnas önskelistor i jul

av Livets Goda

Julen är runt hörnet och önskelistorna är i full gång. Svenskarnas listor toppas av lång hållbarhet, bra kvalité och något de faktiskt har användning av. Det skiljer sig däremot mellan åldrarna då de yngre har miljön betydligt högre upp på listan än den äldre generationen. Det visar en ny undersökning från SodaStream.

Även om julen handlar om mer än själva klapparna så har troligtvis alla, oavsett ålder, några paket de önskar sig. SodaStream har därför frågat svenskarna vad som är viktigt för dem när de får en julklapp. Hela 67 procent uppger att det ska vara något de faktiskt behöver. Därefter kommer ett paket som de vill kunna använda under en längre tid. På tredje plats uppger svenskarna att gåvans kvalité är viktigast.

De viktigaste egenskaperna i ett paket verkar däremot vara en vattendelare mellan åldrarna. Att klappen är bra för miljön är det nämligen mer än dubbelt så många i åldrarna 18-29 år som håller som viktigt jämfört med den äldre generationen mellan 50-59 år.

– Det gläder oss att svenskarna uppskattar kvalité och att de önskar sig något de kommer använda under en längre tid. Att miljöaspekten på klapparna är så mycket viktigare för den yngre generationen är något som lovar gott inför framtiden och jag tror att den typen av önskningar bara kommer att öka under kommande år, säger Mats Ajpe, Marketing Director på SodaStream Nordics.

När svenskarna sedan fick frågan vad de anser är viktigast när de köper julklappar åt andra kommer priset högre upp på listan. Att presenten inte är för dyr är något som var fjärde svarande anser är viktigt. Att jämföra med när man själv får, då endast 11 procent anser att presenten inte bör vara för dyr.

Topp 5: Detta uppskattar svenskarna när de får en julklapp

Att det är någonting jag faktiskt behöver 67 %
Att presenten går att använda under en längre tid 35 %
Att presenten är av bra kvalité 31 %
Att presenten inte är för dyr 11 %
Att presenten är bra för miljön 8 %

Topp 5: Detta är viktigast när svenskarna ger en julklapp

Att det är någonting personen faktiskt behöver 64 %
Att presenten är av bra kvalité 42 %
Att presenten går att använda under en längre tid 29 %
Att presenten inte är för dyr 24 %
Att presenten är bra för miljön 7 %

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING