Hem Mat & Restaurang Kvaltävlingen är avgjord – de går till final i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen är avgjord – de går till final i Årets Kock 2024

av Livets Goda

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober. Här är finalisterna i Årets Kock 2024.

Foto: Samuel Unéus

Årets Kock 2024 är i full gång. Den 11-12 juni avgjordes årets kvaltävling, där 18 kockar tävlade om att bli en av de sex finalisterna som ska slåss om titeln den 17 oktober.

Under kvaltävlingens första dag fick de utvalda kockarna laga upp sitt inskickade bidrag från receptkvalet och därefter gick de 12 kockar med högst poäng vidare till dag två. Där ställdes de tävlande inför ytterligare ett tävlingsmoment, som gick ut på att laga en mellan- eller huvudrätt med hel Hubbardkyckling samt inälvor som huvudråvara.

Tävlingsmomenten hade som vanligt bestämts av Årets Kock tävlingsledning och tävlingsgrupp medan råvarorna valdes ut av Årets Kock råvaruansvarig Stefan Eriksson.

– Temat i år har varit kvalitet på matlagningen. Det är därför vi valt att fokusera på få noggrant utvalda råvaror som kvalfinalisterna sedan fått utnyttja till max, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare för Årets Kock 2024.

De sex kockar med högst totalpoäng efter kvaltävlingen går vidare till den stora finalen i SM i professionell matlagning. De presenterades under en ceremoni på Nationalmuseum i Stockholm under kvällen.

– Finalen kommer att bli något alldeles extra i år. Inte bara har vi en extremt hög nivå på våra sex finalister, utan vi kommer även att kunna presentera flera spännande nyheter gällande tävlingen och eventet. Idag har finalisterna till exempel fått veta att de har en uppgift inför finalen som ska börja utföras redan nu i sommar, säger Helene Kugelberg, VD för Årets Kock AB.

Sommaruppgiften för de sex finalisterna handlar om att konservera råvaror från växtriket som sedan ska ingå i en av finaluppgifterna.

Under kvalfinalen bestod juryn av några av branschens mest etablerade kockar, under ledning av Jonas Dahlbom. Efter de två tävlingsdagarna var alla överens om att nivån i år varit hög.

– De sex finalisterna håller absolut toppklass och det ska bli intressant att se vad de hittar på i finalen. Att idag få bevittna hur de behandlar råvarorna och får fram olika unika smaker i sina rätter är väldigt imponerande. Det märks att de lagt ner sin själ i matlagningen, säger juryordförande Jonas Dahlbom.

Finalen av Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, går av stapeln torsdagen den 17 oktober på Annexet i Stockholm.

Följande sex kockar går vidare till finalen av Årets Kock 2024:

Michael Andersson, Celeste/Frilans Petite Gastronomi, 368 poäng.
Lars Niklasson, ISS Danske Bank, 354 poäng.
Harald Linder, Persona, 343 poäng.
Magnus Åkerström, Bibliothek, 339 poäng.
Tobias Arndt, Aristo, 331 poäng.
Mikael Feuk, Gastro Gaspari, 321 poäng.

Juryn i kvalfinalen av Årets Kock 2024:

Ida Bauhn, Nour & lagkapten Svenska kocklandslaget
Camilla Simonsson, Restaurang Vilda
Jonas Dahlbom, Dahlboms mat & bar
Katherine Bont, Punk Royale, Coco Carmen
Tommy Myllymäki, AIRA
Stefan Ekengren, Hantverket
Florencia Abella, Eksteds
Thomas Sjögren, Grano/Signum
Emma Shields, Freyja
Gustav Leonhardt, Bocuse d’Or Sweden

Metodjury

Lindor Wink, frilans och Wink Studios
Peter Jelksäter, Adam & Albin
Ulrika Brydling, tävlingsledare Årets Kockelev

RELATERAD LÄSNING