Kvartalsbrev från Svenska Whiskyförbundet

Livets Goda 11 Feb, 2019
Whisky och Bourbon Hello Whisky Lovers

Nu fryser man verkligen om fötterna och en värmande dram av god kvalité står högt på listan! Burnes Night är aktuellt! 25 januari har Robert Burns sin födelsedag och jag tror att många klubbar vidmakthåller traditionen att samlas och äta Haggis just den kvällen eller kanske vid närmaste veckoslut.

I år inföll det på en fredag så det var ju ett ypperligt tillfälle. I det Lågskotska språkbruket säger man faktiskt Burns Nicht. Lågskotska har en koppling till det fornnordiska språket och talas i södra Skottland och Ulster (Belfast) Robert Burns var från Södra Skottland, född inte långt från Prestwick där många whiskynördar landade när Ryanair trafikerade den rutten. Sina sista dagar tillbringade Robert i Dumfries där han efter ett misslyckat bondeliv blev skattmas och verkligen kom nära whiskynäringen. Det var som poet Robert Burns blev känd och hans produktion av visor varav många dryckesvisor är oändlig. Auld Lang Syne är kanske mest kända. Med tiden inspirerade Robert författare som Steinbeck och låtskrivare som Bob Dylan.

Ni kanske undrar varför kvartalsbrevet kom så sent in i januari men det finns ett gott skäl. Vi har jobbat hårt med att lösa årets Convention på bästa sätt och det blev inte klart förrän några dagar sedan. Förra året var en succé när vi ”gick till havs” med Viking Line och i år kommer vi att resa med Birka.

I förra kvartalsbrevet startade vi en tradition att ta in lite verksamhetsberättelser från klubbarna. Åhus Whisky Society var först ut i förra kvartalsbrevet. I det här numret presenterar Habost Malt Whisky Friend´s i Nyköping om sitt Malt SM. Först ut bland våra lite större mässor är Kenneth Lindblad med Whiskyexpo redan 8-9 februari, det här är en av våra äldsta whiskymöten som dessutom har en gedigen inriktning på maltwhisky. SWF Styrelse finns på plats under fredag kväll så hugg gärna tag i någon om ni har något kul att tillföra. Sedan dröjer det bara en vecka så kastar Cinderella loss med sin flytande whiskymässa. Resten av våren duggar det sedan tätt med mässor av det ena eller andra slaget, i princip varje veckoslut hittar man inbjudan om man tittar i Whiskykalendern som är den överlägset bästa portalen till aktiviteter som rör whisky.

Convention
Fredag 30 aug avseglar vi med Birka Cruises och håller Convention ombord. Årsmötet sker före avresa på terminalen där vi också kommer att ha ett mingel innan vi går ombord. Programmet liknar förra årets upplägg men då vi nu är ute i god tid så räknar vi med minst 250 personer. Även i år finns det möjligheten att kombinera resan med sin partner som kanske vill prova en SPA upplevelse om Whiskyn inte faller på läppen. Även nu ligger priset på en tusenlapp om man inte värderar en bättre hytt. Anmälan kan ske från mitten av februari Vi återkommer med information om detaljerna till klubbrepresentanten.

Väl mött
Peter Borg, ordförande Svenska Whiskyförbundet

Förbundet representerar idag 217 klubbar med 9604 enskilda medlemmar
Nya klubbar: Whiskyns Vänner i Linköping

Läs hela kvartalsbrevet här >>


Krydda på flaska

Mat och Restaurang Bra kryddor kommer inte alltid på burk. Smaksatta oljor är…
22 Aug, 2019

20 nya arbetstillfällen när Sibylla öppnar i Hofors

Mat och Restaurang När Gävlebon Fuad Sadun öppnar sin nya Sibyllarestaurang vid E…
22 Aug, 2019

Hernö High Coast Terroir Gin 2019 kommer med en smak av citrus och sommaräng

Whisky och Bourbon Den 28 augusti sker lanseringen av Hernö High Coast Terroir…
22 Aug, 2019

Klart för Mölnlyckes första Lidl-butik

Mat och Restaurang Lidl bygger ny butik i Mölnlycke, Härryda, som blir den…
22 Aug, 2019

Ekologiska La Luna från Avondale, Sydafrika

Vin Från Jonathan Grieve på Avondale i Sydafrika kommer nu en…
22 Aug, 2019

Cù Bòcan i ny design och två nya smaker

Whisky och Bourbon Den andra september släpps tre (3) nydesignade Cù Bòcan Highland…
22 Aug, 2019

Skördetid i Halland: två månaders matfest

Mat och Restaurang Mellan 17 augusti och 6 oktober bjuder Halland in till…
21 Aug, 2019

Frantzén Group avyttrar The Flying Elk, Corner Club och Gaston

Mat och Restaurang The Flying Elk är krögaren Björn Frantzéns framgångsrika engelskinspirerande gastropub,…
21 Aug, 2019

VM i snus anordnas för första gången

Övrigt För första gången någonsin anordnas Snus-VM, ett internationellt mästerskap där…
21 Aug, 2019

Relax Riesling byter till årgång 2018

Vin Relax Riesling byter till årgången 2018. Relax Riesling kommer från…
21 Aug, 2019

Ny drinkglasserie från Riedel

Mat och Restaurang Riedel var först i världen med att designa vinglas med…
21 Aug, 2019

Tips inför höstens största visningshelg

Övrigt Helgen som kommer förväntas bli höstens största visningshelg. Bostadsvisningarna står…
21 Aug, 2019

Italiensk mat- och vinfestival

Vin En fem dagar lång mat- och vinfestival. Det kan alla…
20 Aug, 2019

Better You lanserar ny serie av ekologiska, handgjorda, kallpressade och eteriska oljor

Övrigt Vårt luktsinne är ett av våra mest kraftfulla men outnyttjade…
20 Aug, 2019

En currysås som ska avskaffa hunger

Mat och Restaurang Systrarna Khanna och Hungerprojektet samarbetar idag i kampen mot fattigdom…
20 Aug, 2019

OLW Naturchips lanserar het nyhet

Övrigt Från och med i dag kommer en helt ny chipssmak…
20 Aug, 2019

Smarta, hållbara nyheter från Sundqvist

Mat och Restaurang I höst lanserar Sundqvist kvalitativa stek- och kokkärl samt vackra…
20 Aug, 2019

Bollinger Vieilles Vignes Françaises åter i Sverige

Vin Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2010 har endast producerats i 1…
20 Aug, 2019

Nyhet – fruktig vietnamesisk choklad med kalamondin

Mat och Restaurang I Vietnam kallas frukten kumquat medan de på många andra…
20 Aug, 2019

Hobgoblin hemsöker Systembolaget 2 september

Whisky och Bourbon Hobgoblin Ruby Red Beer lanserades 1983 har bryggts med inspiration…
5 Jul, 2019
Artikelarkivet