Hem NyheterNyhet WB Kvartalsbrev från SWF

Kvartalsbrev från SWF

av Livets Goda

Hello Whisky Lovers
Vi lever i skuggan av Corona och livet för oss whiskyentusiaster har verkligen förändrats. Den mest tragiska sidan av pandemin är att vi förlorat flera whiskyvänner i vårt avlånga land. Ingen nämnd men ingen glömd, jag har själv en klubbmedlem som blev offer för farsoten. Med detta nämnt så kan jag inte nog understryka hur viktigt det är att vi agerar säkert när det gäller våra sammankomster och whiskyprovningar, något vi ser i alla inställda provningar och mässor under våren.

Vi ser även en explosion i provningar via elektroniska media på distans från många leverantörer/ destillerier, Zoom är ett vanligt verktyg som många använder, men det finns många fler verktyg inom sociala media. Problemet för en klubb är givetvis hur man distribuerar provningswhisky. I min egen klubb använder vi Zoom som är väldigt enkelt att använda, jag rekommenderar att man köper ”pro” licens för dom som sätter upp mötet i klubben, det kostar ca 150 kr i månaden för 100 deltagare och det finns möjligheter att rösta (poll) om bästa glaset t.ex. Deltagare behöver ingen köpt programvara. Vi tog vi ett lite annorlunda grepp när det gäller provning i vår klubb, medlemmarna fick ”en och en” presentera sin favoritwhisky för övriga deltagare. Den som presenterar exponeras av mötesadministratören som presentatör varvid han syns i mitten av skärmen där han ger lite information och smakupplevelse, visar flaskan och skålar med övriga. Det var ett väldigt lyckat grepp men man skall nog vara maximalt 30 personer på en sådan nätprovning.

En fråga som börjar bli aktuell är hur det blir med årsmöte och Convention 4 sept. Helt kort så vidhåller vi att genomföra Convention tillsvidare med ett reservdatum, mer om detta nedan, själva årsmötet har vi beslutat att oavsett genomföra som ett distansmöte troligen via Zoom.

Convention
Succén på förra Convention kryssningen på Birka gav uppenbart mersmak för klubbarna, vi har redan 200+ preliminäranmälda för avresa den 4 september. Hur blir det då med Convention pga Corona?. Om några veckor vet vi säkert hur det blir!

SWF Hall of Fame
Vi utser med start 2019 personer som har en förtjänstfull historia när det gäller whiskyintresset i Sverige. Tanken är att vi skall ihågkomma de personer som varit med och byggt upp det unika whiskyintresset i Sverige. Vi vill också passa på att ge en hederstanke till Carl Lönndahl som inspirerat oss till att starta ”SWF Hall of Fame” Förra året utsåg vi Hans Lilja som verkat ideellt och kan betraktas som initiativtagaren till SWF samt en representant från mellanleden som levererar det gyllene guldet i Sverige d.v.s. importörer/ agenter/ mässor, denna gång Thomas Kuuttanen som representant för Symposion, en av de tidigaste importörerna av kvalitativ maltwhisky. Från och med detta år kommer vi att utse även en tredje kategori med en representant ur produktionsledet.

Vi har tre hemliga kandidater som vi kommer att presentera på nästa Convention. Har ni förslag till framtida kandidater från 2021 så maila, ordf@svenskawhisky.se

Stipendiater
På Conventionkryssningen utses varje år en stipendiat som de senaste åren fått en veckas betald utbildning på Springbank. Naturligtvis är det en kostsam insats som vi inte skulle klara utan sponsring från Symposion som har sista ordet med i laget då vi utser stipendiat.

Förra årets stipendiat var Mattias Johannesson, vem står på tur? Skicka nominering till ordf@svenskawhisky.se Ni kan nominera er själva eller någon annan, det måste inte vara klubben som skickar in nominering. Personen får inte vara en i huvudsak ”kommersiell person” utan skall vara en ideell kraft som är medlem i någon SWF-klubb där han/hon gjort stort avtryck i klubben eller i förbundet. Skriv en liten berättelse kort och gott. SWF-styrelse granskar och lämnar några seriösa nomineringar vidare till Symposion som slutligt utser årets stipendiat.

Årets Whiskykrog
Omröstningen pågår för fullt att utse Årets Bästa Whiskykrog. Omröstningen på går till mitten av augusti. Planen är att vi skall presentera vinnande krog på Convention till havs den 4 september.
Planen är sedan att gästa vinnande krog och lämna över diplomet även där.

Whisky Kalendern
Lite repetition om hur hänger SWF ihop med Whiskykalendern! Whiskykalendern är en helt fristående kommersiell produkt som drivs av ett enormt intresse för whisky och föreningsverksamhet. En fantastisk kombination kan jag personligen tycka.
SWF hyr tillgången till Whiskykalendern för att upprätthålla medlemsregistret över förbundets klubbar. Vi presenterar här förbundets klubbar på ett sätt som är godkänt ur ett GDPR perspektiv. Detta ger oss en möjlighet som vi inte hade tidigare nämligen att klubbarna själva kan uppdatera sina kontaktpersoner, logotypes och beskrivning av den egna klubben direkt när dom är inloggade på Whiskykalendern.

Detta köper vi av Whiskykalendern till en låg kostnad och är avtalsreglerat på bästa sätt för att säkra gränslinjen mellan Whiskyförbundet och Whiskykalendern.

Det är ingen tvekan om att Whiskykalendern i sin tur behöver kontakt med klubbar och i förlängningen kontakt med klubbmedlemmar för att kommunicera erbjudanden, information samverkan. Alltså har båda parter nytta av varandra vilket möjliggör att prislappen blir rimlig för Whiskyförbundet. Alla mail som vi skickar kommer dock specifikt från SWF.

Nya medlemmar lägger vi upp i Whiskykalendern varefter respektive klubb tar ansvar för sin klubbsida. I dagsläget har vi ett antal klubbar som inte administrerar sin klubbsida, i det fallet gör förbundet det tills vidare.
För ett kraftfullare whiskysverige så tjänar alla på att vi blir så många som möjligt som registrerar sig på Whiskykalendern.
Observera att whiskyintresserade individer som saknar klubb kan gå med i Whiskykalendern VIP som i sig är en SWF klubb.

Peter Borg
Ordförande SWF

Mer info finner man på Svenska Whiskyförbundets hemsida HÄR

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING