Hem Whisky & Bourbon Kvartett unik mezcal till Alias Smith

Kvartett unik mezcal till Alias Smith

av Livets Goda

”Mezcal är en tequilalik sprit som tillverkas av andra agavesorter och utanför den appellation som tequila har, omkring 70 procent av den kommer från regionen Oaxaca i södra Mexiko. Själva framställningen är dock identisk som den för tequila, men de traditionella jäsnings- och destillationsmetoderna är fortfarande dominerande och det är inte ovanligt att agaven bakas i stora stenklädda ugnar och därför får en lätt rökt doft och smak. Från den i Oaxaca verksamma familjeproducenten Agave de Cortes, som bara tillverkar omkring 5 000 liter mezcal om året, har Alias Smith nu tagit hem en ytterst intressant serie av mezcal, som alla är tillverkade av varsin enskild agavesort. Den mest utmärkande av dem är El Jolgorio Espadin (679 kr / 89 LGP), gjord av Espadin, som är en av de allra vanligaste agavesorterna för mezcal. Doften är medelstor men påtagligt kryddig och läckert rökig, men det finns också mer finstilta citrus- och mandeltoner i doften. Smaken är eldigt, alkoholstyrkan ligger på höga 47.8 procent, men eftersmaken är fint fruktig men helt torr. ””Som agavesort brukar Espadin ge en mezcal som kan uppfattas lite tråkig, men som är väldigt användbar till cocktails””, säger Björn Kjellberg, tequilaspecialist och bartender. El Jolgorio Madrecuixe (959 kr / 90 LGP) har en mycket mer fruktorienterad doft, den är djupare och även mer nyanserad med en diskret citrusarom och med en bara ytterst liten rökig bakgrundston. Smaken är medelfyllig, fint fruktig och lite jordig, och även den eldig. I denna mezcal, liksom i de andra två i kvartetten, ligger styrkan på 47 procent. Madrecuixe är en vildväxande agave som skiljer sig från de andra sorterna genom att den har en palmliknande stam med ett mycket hårt fruktkött. Något mer kryddig och bara försiktigt rökig är El Jologori Mexicano (839 kr / 87 LGP), gjord av agavesorten Mexicano som förvisso planteras i oländig terräng uppe i bergen eller i andra magra förutsättningar, men sedan lämnas åt sitt eget öde att växa innan den skördas många år senare. Smaken är eldig, mer elegant fruktig och helt torr, men inte lika utmärkande som de två föregående. Den fjärde sorten, El Jologori Tobalá (959 kr / 87 LGP), har en mer distinkt och lite flyktigt eldig doft, den saknar lite av den fruktighet som de övriga mezcalsorterna har, men har den fina jordighet som är så vanlig i mezcal. Den här lilla och knubbiga agavesorten går inte att odla, den växer i oländigt och stenig terräng. Det unika med dessa fyra mezcalsorter är att det bara tillverkas omkring 240 flaskor vardera av dem, totalt! I stort sett allt detta importeras till Europa av Alias Smith. Det här är alltså en kvartett av ytterst unik sprit. Mezcal används som tequila, de fyra sorterna som presenteras här är mer passande till cocktails än som sprit att njuta av på egen hand. För det är de nämligen lite för eldiga. ””Användningsområdet i baren är detsamma som för tequilan, man gör samma typer av cocktails av mezcal, men det har blivit allt vanligare att bartenders byter ut whiskyn och ginen mot mezcal i klassiska cocktails för att skapa nya cocktails”” berättar Björn Kjellberg. Dessa sorter, och många högklassiga tequilas, kan provas i montern hos Alias Smith på Taste Experience ute på Stockholm Beer & Whisky Festival i Nacka till helgen (torsdag till fredag).”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING