Hem Vinvärlden La Bastide Blanche vertikal, 1990-2004

La Bastide Blanche vertikal, 1990-2004

av Livets Goda

Producenten:
Earl Bronzo grundades 1972 av herr Bronzo och hans söner Louis och Michel. När man 1972 köpte vingården ingick 10 hektar. 1999 köpte man ytterligare mark och idag äger man totalt 40 hektar. 2002 gjordes omfattande renoveringar på vingården vilket har resulterat i en hypermodern anläggning. Alla delar i produktionen sköts med hjälp av gravitationen, samt att man köpte nya ståltankar och en ny pneumatisk press. Alla druvor är plockade för hand och inga kemikalier är tillsatta. Mourvedrestockarna är över 40 år.

En stor del av vinodlingarna i Bandol ligger på sydsluttningar som vetter mot Medelhavet. Ofta är sluttningarna så branta att vinstockarna måste planteras på terrasser. Bandol är först och främst känt för sina kraftiga, sträva rödviner. Minst hälften av vinet måste bestå av mourvèdre, som här kan nå full mognad tack vare den långa växtsäsongen, resterande del utgörs huvudsakligen av grenache och cinsault.

1990
90:an är pigg med fin struktur och smak. Bevarad fräschör och faktiskt med spänst kvar, även om doften i vinet påkallar annat då den lever farligt nära det oxidativa och torkade russinfrukten. Påminner om en 70-tals bourgogne. Drick idag. 88 poäng.

1993
Elegant och fin årgång med bordeauxisk finess och karaktär. Silkig, kryddig, fräsch där mineraliteten och frukten samspelar i balans. Mycket bra idag men tål några år till (2-3 år) om man så vill. 90 poäng.

1995
En lite ”oren” årgång som känns mycket ”naturlig”, dvs här finns mycket av jordens mylla. Silkiga tanniner men aningen obalanserad i frukt och sötma, och aningen svavelfierad. Kluven årgång, bra i ena stunden och mindre trevlig i andra stunden. 86 poäng

1998
Elegant och mogen men på ett ljuvligt lugnt sätt. Torr silkighet och mer druvsträv än mineraliskt sträv. Fin frukt, bra syra och årgången bjuder på lätta bourgogne-flirtar och Rhône-kramar samtidigt. Bra idag men vill man ha en lite rundare karaktär kan man utan problem vänta ytterligare 5 år. 91 poäng.

2000
Denna årgång bjuder på tanniner med minerliskt spel. Bordeaux flirt med ceder, blyerts, vinbär och rökiga toner som framträder i kombination med mycket frukt. Känns långlivad. Den ger en match i upplevelsen, stor koncentration av druvor, mörka, rökiga körsbär och snyggt vegetala toner. Rödfruktigt rustik. 91 poäng.

2004
Här upplever vi en förändring i vinets karaktär. Vilket sedermera blir bekräftat i form av att producenten genomfört vissa förändringar från och med årgång 2002. Druvfrukt med karaktär av druvkärna och stjälk men också en aningen mer modern, rätt tilltalande fruktkoncentration. Tanninerna känns aningen osensuella och lite torra i dagsläget. Vinet är naturligtvis ungt och kommer förmodligen växa med åren. 90 poäng.

Aktuell årgång idag på Systembolaget är 2009 som har artikelnummer 2262-01 och kostar 139 kr.

Svensk importör: Vinia

Vid glasen: Anders och Christoffer Enquist, Henrik Langborg och Erik Dahlström”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING