Hem Vinvärlden La Clape i Languedoc – Kvalitetsproducent Mas du Soleilla

La Clape i Languedoc – Kvalitetsproducent Mas du Soleilla

av Livets Goda

”Det är inte ofta vi finner ett kvalitetsvin från regionen Languedoc som dessvärre är mest känt för billiga bulkviner. Jag har precis tillbringat en vecka i det vackra Languedoc för att prova de nya årgångarna som kommer ut på marknaden. Det är lite underligt att vinerna inte slagit mer på den svenska marknaden. Troligen beror det på att konsumenten inte förstår de olika delområdena i Languedoc. Till råga på allt så behagar de lokala vinpolitikerna ändra klassificeringarna var tionde år så att vinköparen blir riktigt ”vilse i pannkakan”. Jag har rest runt i området under de senaste åren och vet att det finns en hel del fantastiska viner med elegans och inte bara alkoholrika och rustika viner. Ett område som är mycket speciellt är La Clape som ligger vid Medelhavets strand vid staden Narbonne. La Clape är ett stort massiv med hård kalkstesten blandad med röd lera och en stenrik jordmån. För sexhundra år sedan var området en ö i havet. Hela denna fantastiska klippa som reser sig majestätiskt vid Medelhavets strand är ett skyddat naturreservat med stora strövområden med en alldeles egen fauna. Det är vackert och spännande att promenera i området och att samtidigt se det turkosfärgade Medelhavet nedanför. Här i Languedoc är inte de annars så vanliga kooperativen dominerande utan mer än 90 procent av vinerna produceras av privata odlare. Klimatet är mycket varmt och soligt med 3.000 soltimmar vilket kan exempelvis jämföras med Chablis 1.300 och Bourgognes 1.400 soltimmar. Vinden är ett ofta närvarande element, vilket jagar bort moln och blåser rankorna torra och svala. Kalla nätter ger vinerna en välbehövlig syra som motvikt och balans till kraften som solen ger. Vinden är därför en viktig orsak till den elegans som kan uppnås av kvalitetsmedvetna odlare i området. Den kalkhaltiga jordmånen gör att det inte bara är röda viner utan även vita viner kan produceras med klass. En skicklig producent i området är Mas du Soleilla, med 19 hektar vinmark som förvärvades 2002 av paret Wildbolz. Huvuddruvsorterna är Grenache och Syrah men även den gröna druvan Bourboulenc odlas för de vita vinerna. Uttaget per hektar är mycket lågt, så lågt som 25 procent av vad reglerna tillåter, vilket givetvis gynnar kvaliteten. Dock är inte vinerna alltför packade med frukt och kraft, vilket ibland kan upplevas från unga ambitiösa odlare. Producenten är certifierad som ekologisk. Toppvinet är 2009 Clôt de L’Amandier artikelnummer 2487624, är gjort av 75 procent Syrah och 25 procent Grenache Noir. Vingårdarna är upp till femtio år gamla, vilket borgar för komplexitet och smakdjup. Jäsningen sker på små nya franska fat i 15 månader. Ingen filtrering sker. Färgen är rubinrött mörk och tät. Doften är fylld av den i Languedoc så typiska ”garriguen”. Aromer som svarta vinbär, mörka bär, tryffel och rostade toner från faten. Smaken är fyllig med de sydfranska smakerna av skogen frukter, charkuterier och avslutande svarta vinbär. Vinet är mjukt och balanserat vilket överraskar med tanke på områdets vanligen mer rustika stil. Avslutet är långt och elegant, det är gott. Ett så här balanserat och elegant vin gläder. Vinet kan, för den som vill vänta, lagras i minst 10 till 20 år men ”dricker” bra redan idag. Priset är 331 kronor och Spendrups är importör. Spendrups har tre andra viner från denna producent, på sin lista, som även de är av hög klass.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING