Vi börjar med basen. Bara den inger respekt där bodegan använder sig av en åtta år gammal oloroso-solera som sedan blandas med en sötare från pedro ximénez. Och det märks verkligen att det är ett vin med substans i bakgrunden för La Copa etsar sig fint fast i smaken och har inte heller den ofta urvattnade struktur som vermouth tenderar ha. Även sötman är betydligt mer integrerad.
Vilka kryddor som används håller man sig för sig själv även om några av de viktigaste nämns; apelsin, malört, kryddnejlika och kanel. Men fler är involverade och inte minst muskot och kinabarken ger sig tillkänna i doft och smak. Angelikarot likaså.
La Copa har ett stort doftdjup med tydlig apelsinkryddighet, muskot, stenkällare och nötiga inslag, sannolikt från oloroson. Komplexiteten är överraskande stor och än mer imponerande är fräschören. I gommen ett rikt kryddigt intryck med bra zing i syran, apelsintoner, tobak, kinabark och sultanarussin. Nästan viskos i sin struktur men likväl med en renhet och friskhet som lyfter drycken. Eftersmaken hänger med länge, intensiteten släpper inte greppet om en och så smyger sig kinabarken fram på ett suveränt vis.
En vermouth som är för bra för att blandas och vi kan bara hoppas att högkvalitativ vermouth är här för att stanna. Även Lustaus vermouth är ett måste i sammanhanget. Drick ur ditt vitvinsglas och vid 10-12 C.
Redaktionens intryck: 92/100 LGP
La Copa kostar 179 kronor för 750 ml och du finner den >>> HÄR.
![]() En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> |