Hem NyheterVinnyhet La Grande Année 2012

La Grande Année 2012

av Christoffer Enquist

Gjort för att representera sitt år är Bollinger La Grande Année unikt i sin stil vid varje lansering men den klassiska husstilen finns alltid närvarande. Den efterlängtade lanseringen finns på Systembolaget från den 3 mars.

Bollinger

När 2008 lanserades var vinet fortfarande väldigt ungt trots sin egentliga ålder. Eftersom åren 2009-2011 inte kvalificerade sig som ett stort år enligt Bollinger är det nu 2012 som släpps på marknaden. Det året representeras av ett uttrycksfullt vin. La Grande Année är som alltid en passande champagne till mat tack vare sin fylliga stil. Passar perfekt till mat med mycket umami som fisk, skaldjur, svamp och tryffel.

Pinot Noir – tyngden i en husstil
Vid en tillbakablick på de senaste årgångarna som lanserats blir det tydligt att de har haft en högre andel av Pinot Noir än normalt, 2008 låg andelen på 71 % men till årgång 2012 ligger på 65, resterande andel av vinet består som vanligt av Chardonnay.

Druvan Pinot Noir är krävande, ömtålig och kräver konstant uppmärksamhet men vid rätt omhändertagande ger druvan mycket tillbaka. Hos Bollinger är Pinot Noir den främsta druvan och har alltid varit en hörnsten i husets identitet. I champagnen bidrar den med styrka, kropp och vinositet. Chardonnay i sin tur är en tilltalande och populär druva som odlas världen över. Hos Bollinger trivs den i den kalkrika jorden och har odlats på samma plats i generation efter generation. Hos Bollinger bidrar Chardonnay med sin fräschör som druvan är känd för och lagras på små ekfat för att så sin fulla potential. Aromerna är subtila, fruktiga, och ibland en antydan av brioche.

En hantverkstradition
La Grande Année är resultatet av den noggrant bevarade traditionella expertisen hos Champagne Bollinger. Vinet är därför uteslutande vinifierat i små gamla ekfat, dessa är i genomsnitt 20 år gamla. Totalt har huset tillgång till närmare 3 500 äldre fat som hanteras av Bollingers egna tunnbindare. Efter lagringen på sin jästfällning, som är nästan dubbelt så lång än vad appellationen kräver, utförs riddling och disgorgement för hand. Champagne Bollinger har aldrig övergett denna traditionella hantverksmetod.

Bollinger La Grande Année 2012
Artnr 7579
​Pris 1499 kr

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING