Sannolikt så hade inte ens Giovanni Allegrini, som anlade La Poja-vingården 1979 och planterade den med sin favoritklon av corvina, kunnat föreställa sig vilken framgång som väntade vinet. Den triangelformade och 2,65 hektar stora vingården på toppen av La Grola-kullen och som är oerhört rik på kalksten identifierade han tidigt som perfekt för druvren corvina och den första årgången som vinifierades var 1983:an, samma år som Giovanni gick bort och hans tre barn Franco, Marilisa och Walter hastigt kastades in i hetluften. Då var Valpolicellas status inte där uppe bland de största i Italien men med hjälp av viner som just La Poja så ändrades det successivt. Dags för en minivertikal av ett av Italiens mest fascinerande röda viner.
I aktuella Livets Goda #154 så kan man läsa en större artikel om La Poja, samt att vi gjort en vertikal på 5 årgångar av vinet.
Hej, detta är en låst Premiumartikel.
Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här