I våras kunde man på hyllorna det tillfälliga sortimentet skåda den berömda noshörningen på La Spinettas Ca’ di Pian Barbera D´asti 2021 på vanlig helflaska, vilket snabbt sålde slut. Nu kommer en ny chans att komma över vinet, fast på det festligare formatet magnum.
Det respekterade vinhuset La Spinetta drivs idag av familjen Rivetti, med Georgio i förarsätet. Förutom La Spinetta så äger man även vineriet La Contratto som fokuserar på mousserande viner enligt den traditionella metoden som klassificeras som DOCG Alta Langa. Men fokuset idag ligger på Ca’ di Pian som igår lanserades på magnumflaska i en upplaga om 600 buteljer. Det är en druvren barbera som jäser på roterande rostfria ståltankar i 6-7 dagar, därefter lagring på franska fat i 12 månader. Slutligen buteljeras vinet och lagras ytterligare i minst 2 månader innan marknadsträff.
Chefredaktör Anders Enquist om Ca’ di Pian Barbera D´Asti Magnum 2021
Ca’ di Pian är det första röda vinet som Spinetta producerade. Året var 1985, och under igår lanseras denna lilla Piemontekaramell på magnumbutelj i en upplaga om 600 stycken. Vi har ett druvbygge som förlitar sig helt på barbera (di Asti), och varför inte, det är ingen nyhetssensation längre att man i denna region har lyft barberan till nya respekterad nivåer. Ca´di Pian spelar utan tvekan ut sina allra charmigaste kort för att vi ska ta till det oss omedelbart. Ödmjukt dragna tanniner och en subtilt sötpenslad kryddig mörkt mogen fruktighet blossandes svarta vinbär, körsbär, björnbär och plommon, med lätta vegetala vindar av salvia, viol och örter. Men i detta finns en mineralisk friktion som ger vinet struktur och vinet visar tydligt sitt ursprung och kvalitet. Det är en rätt trivsam plats att landa i.
90p
Ca’ di Pian Barbera D´Asti Magnum 2021
Nr 74672 (1500 ml) 14,5%, 499 kr
Piemonte, Italien
Vinet kan du beställa på Systembolaget HÄR