Hem Whisky & Bourbon Lactalium – fransk vodka som hämtar inspiration från Mongoliet

Lactalium – fransk vodka som hämtar inspiration från Mongoliet

av Livets Goda

Mannen som startade Lactalium efter att ha inspirerats av de mongolska dryckerna, är ingen mindre än Nicolas Sinoquet. Bordeaux-slottet Gruaud-Laroses VD. Nicolas besöker redaktionen för att visa upp företagets starkare portfölj och det märks omgående att vi har att göra med en vinperson som är ytterst försiktig med hur sprit gestaltar sig, söker det eleganta och aldrig det yppiga eller överdrivna.

Och han har lyckats väldigt väl med Lactalium som onekligen är en vodka som sticker ut med sina finstämda intryck och unika karaktär. Men lätt att producera den, det är det knappast säger Nicolas. Allt görs nämligen manuellt och man har valt att helt förlita sig på den mänskliga faktorn framför en dator som kontrollör av jäsningen och destilleringen. Men värst av allt, menar Nicolas, är rengöringen för det blir ganska kletigt…

Lactalium, Vodka, Frankrike (PI, 549 kr)

Alltså, det här är utan tvivel något av det mest fascinernande vi provat i vodkaväg. Sällan får du så pass många doftintryck som här och vi noterar allt från sälta, agave till krossade stenar och en lätt fudgeton. Expressivt men på ett diskret vis. Likaså smaken har sin alldeles egna karaktär med den lilla sältan, fint syrlig rondör och diskret sötma som står för balansen. En vodka att njuta som den är och en som vi gärna vill stifta bekantskap med snart igen.

Livets Goda-redaktionens intryck: 93/100 LGP

Lactalium importeras till Sverige av Moestue Grape Selections. Kontakta importören och undersök möjligheten för privatimport. Om privatimport läser du också >>> HÄR.

Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING