Låg miljöpåverkan viktigt när unga handlar mat

Livets Goda 11 Feb, 2019
Mat och Restaurang Nästan två av tre unga tycker att låg miljöbelastning är viktigt när de handlar mat, visar en färsk Sifoundersökning. – Matsmarts vision är en värld utan matsvinn. Därför är det så positivt att många unga tänker på miljön när de handlar sin mat, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

Nästan två av tre unga tycker att en låg miljöbelastning är viktigt när de handlar mat. En av dessa är Sophia Jansson, som regelbundet handlar på Matsmart.se. Foto: KG Z Fougstedt

Vad är viktigt för dig när du handlar mat? Den frågan har Sifo ställt till 1 000 svenskar mellan 18 och 27 år, på uppdrag av nätbutiken Matsmart. Nästan två av tre, 59 procent, svarade: ”Att mina inköp ger låg miljöbelastning”. Det enda svarsalternativ som angavs av fler var: ”Att varorna håller hög kvalitet”. Det svarade 69 procent.

I Sverige är nästan 1,3 miljoner personer unga vuxna mellan 18 och 27 år. En av dem är 27-åriga Sophia Jansson utanför Stockholm. 

– Jag försöker tänka på miljön när jag handlar, det styr både mina val av butik och vad jag köper. Och att minska matsvinnet är mycket viktigt för mig, säger Sophia Jansson, som regelbundet handlar på Matsmart.se.

Matsmart minskar matsvinnet och dess negativa miljöpåverkan genom att sälja utmärkt mat som i många fall annars hade slängts. Orsakerna till att maten skulle ha slängts varierar, men ofta beror det på överproduktion, säsongsvaror och kort eller passerat bäst före-datum.

– Ris, müsli eller pasta blir inte dålig bara för att bäst före-datumet närmat sig eller passerats. Maten kan oftast ätas i månader och till och med år efter att bäst före-datumet passerats. Datumet är producentens garanti att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället, säger Karl Andersson.

I Sifoundersökningen kunde de svarande även lämna öppna svar om vad som är viktigt för dem. Tre av fyra öppna svar handlade i någon form om miljö, till exempel att maten ska vara närproducerad, ekologisk eller svenskproducerad.

Under 2018 räddade Matsmarts kunder över hela Sverige 3 218 ton mat från att slängas.

Om Sifoundersökningen
Vad är viktigt för dig när du handlar mat? Den frågan ställde Sifo till 1 000 svenskar mellan 18 och 27 år, på uppdrag av Matsmart.

Resultatet blev:
Att varorna håller hög kvalitet, 69 procent
Att mina inköp ger låg miljöbelastning, 59 procent
Att det finns ett bra sortiment, 51 procent
Att varorna har lågt pris, 45 procent
Att det går smidigt att handla, 44 procent
Att tillgängligheten är god, 40 procent
Annat, 5 procent
Vet ej, 1 procent

De svarande kunde ange flera alternativ.

Undersökningen genomfördes som telefonintervjuer den 22 augusti–23 oktober 2018. 


Hernö Gin intar Sveriges två största flygplatser och SAS flygningar

Whisky och Bourbon Nu kan resenärer köpa Hernö Gin på Stockholm Arlanda Airport,…
25 Apr, 2019

Nyheter från High Coast Whisky - Origins

Whisky och Bourbon High Coast är en mycket speciell plats, ett världsarv där…
25 Apr, 2019

Viña El Pison, El Carretil och Valdeginés 2016 från Artadi släpps idag som webblansering

Vin Artadi ligger i byn Laguardia och är en del av…
25 Apr, 2019

Braun lanserar unik stavmixer med grönsakssvarv

Mat och Restaurang Med den nya stavmixern Braun MQ 5 Vario Fit tillkommer…
25 Apr, 2019

Nya restaurang ÄNG öppnar upp det halländska skafferiet

Mat och Restaurang Ästad Vingård fortsätter satsningen på mat och dryck. På restaurang…
25 Apr, 2019

Välstöpt med Scanpan

Mat och Restaurang Hur tillverkas Scanpans prisvinnande pannor? Följ med Thomas Sjögren bakom…
25 Apr, 2019

Dagens Webblansering från dansk vinstjärna

Vin Den danska vinmakaren Peter Sisseck är ett av vinvärldens stora…
25 Apr, 2019

Mogen Chablis hos Winefinder

Vin Chablis La Pierrelée är La Chablisiennes traditionella Chablis som lätt…
25 Apr, 2019

Löfbergs storsatsar på Cold Servings

Mat och Restaurang Konsumtionen av kalla kaffedrycker ökar kraftigt, framför allt i Japan…
25 Apr, 2019

Vårens nyheter från Peroni

Whisky och Bourbon Nu utvidgar det italienska parumärket Peroni Nastro Azzurro sitt sortiment…
24 Apr, 2019

Gardshol Wines till Göteborg Vin & Deli

Whisky och Bourbon Hantverksmässiga viner står i fokus hos Gardshol Wines som ställer…
24 Apr, 2019

Dugges Bryggeri gästar Flippin' Burgers, Dogfood och LÅDAN med sin största tap-takeover någonsin

Whisky och Bourbon För tredje året i rad kommer Dugges bryggeri och tar…
24 Apr, 2019

Tre av tio produkter i dagligvaruhandeln är nu handelns egna varor

Mat och Restaurang Handelns egna märkesvaror (EMV) står för en allt större del…
24 Apr, 2019

Nya Sportlunch Caramel

Övrigt Vårens nyhet från chokladfabriken är ännu en Sportlunch chokladbar med…
24 Apr, 2019

Världens enklaste mat

Mat och Restaurang För alla som vill äta enkelt men ändå gott är…
24 Apr, 2019

Hernö Gin och Birka Cruises bjuder in till årets ginkryssning med nya upplevelser

Whisky och Bourbon Den sjuttonde maj är det dags för årets ginkryssning i…
24 Apr, 2019

Västerbottensost – I topp bland de varumärken som kvinnor uppskattar mest

Mat och Restaurang Västerbottensost® placerar sig på en stolt åttondeplats när YouGov BrandIndex…
24 Apr, 2019

En natt att minnas på Casino Cosmopol

Övrigt Här kan man njuta av en kväll full av nöjen…
24 Apr, 2019

8 vårdrinkar att välkomna solen med

Whisky och Bourbon Sedan september har vi längtat och snart är den äntligen…
23 Apr, 2019

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning

Whisky och Bourbon Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick…
23 Apr, 2019
Artikelarkivet